KORYONİK VİLLUS BİYOPSİSİ
KVB Nedir?
Koryonik villus biyopsisi anne ile bebek arasında iletimi sağlayan plasentadan ultrason denetimi altında ince bir iğne ya da çubuk ile 5 miligram kadar doku parçasının alınmasıdır.
Bir prenetal (doğum öncesi) tanı metodudur. Birtakım konjenital hastalıkların anne karnında iken farkedilmesine imkan sağlar.
KVB Ne Zaman Yapılır?
Koryonik villus biyopsisi ideal olarak gebeliğin 10 ila 12. haftaları içerisinde yapılmaktadır.
KVB Nasıl Yapılır?
Uzman hekim lazım olan temizliği antiseptik (dezenfekte edici) sıvılarla yapmaktadır. Sonrasında ultrason gözetiminde bir borucuğu vajinadan geçirerek rahimin (rahim) içerisinde villus denilen yapışma uzantılarına yöneltir. Hafifçe vakum uygulanıp buradan küçük bir örnek alır. Bu işlemde herhangibir anestezik (ağrı gideren ) maddeye gereksinim duyulmamaktadır. Hastanın anatomik yapısına göre bazı zamanlar hekim uygun gördüğü villusa karın dışından bir iğne batırmak suretiyle de ulaşabilir.
Örnek alındıktan sonra hekim ultrason yardımı ile bebeğin kalp atışlarını takip eder. Gebeler bu testen sonra bir müddet dinlendirilmelidirler. KVB yapılmakta olan her beş gebeden bir tanesinde kramplar olurken, her üç gebeden bir tanesinde de hafif kanamalar görülür Bu kanamalar bir kaç gün içerisinde durur.
KVB Riskli Midir?
1. Amniosenteze oranla birazcık daha fazla olmak üzere tecrübeli ellerde 1,2 / 100 oranında düşük rizikosu mevcuttur.
2. 10. hamilelik haftasından evvelki hamileliklerde yapılmakta olan KVB neticesinde bu gebelerin bazılarının bebeklerinin el ve ayak parmaklarını kaybettikleri açıklanmıştır. Bundan dolayı KVB 10. haftadan sonra uygulanması gerekir.
3. Anne yönünden en mühim tehlike enfeksiyondur. Vajinal yolla gerçekleştirilen KVB'de karın bölgesinden girilip yapılmakta olan KVB'ye göre enfeksiyon daha sık görülmektedir.
4. Leke tarzı kanamalar sık görülmekte olan bir başka sorundur.
loading...
28 Nisan 2015 Salı
kvb
loading...
Uyarı
Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
-> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
-> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
-> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!