• Son Eklenenler

    Türkiyenin Bilgi Blogu, Blogger Destek

    Ücretsiz Firma Ekle
    loading...

    8 Mayıs 2015 Cuma

    Hamilelikte Kabızlık Nasıl Geçer?

    HAMİLELİKTE KABIZLIK

    Gebelikte kabızlık çok yaygın rastlanan bir problemdir ve bunun birçok sebe­bi bulunur­. Bir tanesi hamilelikte hormon düzeylerindeki artışa bağlı bir şekil­de bağırsak kas dokusundaki gevşemelerdir­­. Diğer bir neden büyümekte olan rahmin bağırsaklara yaptığı baskı sonucu normal çalışmasını engellemesidir­­.

    Yine de bütün bunlara rağmen  hamilelikteki kabızlık katiy­yen  çaresiz olmaz­. Aşağıdaki önlemleri uygularsanız hem bu düzensizliği hem de sonu­cu olan basurları engellemiş olursunuz­.

    Lifli Yiyecekler Tüketerek Kabızlıkla Savaşın: Kabızlık yapıcı saflaştırılmış yiyeceklerden  kaçı­nın ve lif bakımın­dan zengin taze sebze ve meyveler (çiğ veya hafif pişmiş ve mümkünse kabuklu), ekmekler, kepekli gıdalar ve baklagiller (kuru fasulye veya bezelye); kuru meyveler (kuru üzüm, kuru erik, kuru kayısı, kuru incir ve benzeri) yemeye çalışın­. Eğer esasın­da azıcık lifli yiyecek alıyorsanız, öğünlerinize lifli gıdaları azar azar ekleyin. Çok fazla lifli yiyecekler tüketmemek de midenizi huzur­suz edecektir.  Bunun sebebi de lifli gıdaların geçici yan tesirlerin­den  biri­nin gaz ve şişkinlik olmasıdır­. Tüm günkü öğünlerimizi 6 eşit parçaya bölerseniz bölmeniz daha iyi olacaktır.  3 büyük öğünde kendinizi çok huzur­suz hissedebilirisiniz­. 3 büyük öğün yerine küçük ara öğünlerle mide ve bağırsak sisteminiz daha rahat edecektir.

    Bütün bunlara rağmen  ce­vap alamıyorsanız yemeklerinize buğday kepeği ilave edin­. Önce üzerine serpmekle başlayın, 2 yemek kaşığına kadar arttıra­bilirisiniz­. Daha fazla almayın çünkü bu mide* bağırsak sistemini­zin çok hızlı çalışmasına, dolayısıyla gerekli gıdaların emilmeden  atılmasına neden  o­lur­.

    Bol su tüketin: Kabızlık, bol sıvı karşısında yenik düşer­. Bilhassa su ve meyve sebze suları dışkıyı yumuşatır ve gıdaların sindirim sisteminde rahatlıkla ilerlemeleri­ni sağlar­. Bazıları limonlu sıcak su içmenin faydalı olduğunu söylemektedirler­. Kabızlık şiddetli ise kuru erik suyu oldukça yararlıdır­­.

    Egzersize doymayın: Günlük yaşa­mın rutinliğine en  az yarım ya da bir saatlik yürüyüşler ilave edin­.

    Bütün bu uyarıları dikkate aldığınız halde kabızlığınız devam ediyor ise doktorunuza danışın; doktorunuz size daha farklı şeyler tavsiye edebilmekte­dir­­.

    Kabızlığınız yoksa: Gebe kadınlar hamilelikteki kabızlığın normal olduğu hususun­da anneleri, arkadaşları, kitaplar, hekimler tarafı ile öyle hazırlanırlar ki kabızlığı olmayanlar kendilerinde sorun olduğunu düşünürler­.

    Gebelikte mide bağırsak sistemi gebelik öncesine göre daha iyi çalışmaz­. Fakat diyetteki besinler yardımıy­la (Dengeli Beslenme Diyetinde önerildiği şekilde meyve, sebze, kepekli gıdalar, meyve suları) daha düzenli ola­bilir­­. Mide ve bağırsak sisteminiz kabızlığa alışkınsa diyet değişikliğine bağlı bir şekil­de başlangıçta tuvalete çıkmalarınız azalır ve geçici olarak gaz ve şişkinlik ola­bilir ama sonr­dan "düzenli" bir duru­ma gelirsiniz ve bu böyle devam eder gider­.

    Eğer çok sık çıkıyorsanız (günde iki kereden  daha sık), veya dışkınız sulu, kanlı ya da sümüksü bir maddeyle kaplı ise mutlak suretle bu konuyu hekiminizle bu konuyu görüşün­. Gebelikteki ishal dehidrasyona neden olacağı için acil müdahale gerektiren bir durumdur­­.

    İlgili aramalar: hamilelikte kabızlık, gebelikte kabızlık, hamilelikte peklik, gebelikte peklik, hamilelikte kabızlık nasıl geçer

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    -> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
    -> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
    -> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!

    loading...

    Uyarı

    Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.


    Bilgitc.blogspot.com makale ve sağlık yazılarınızın telif hakkını gözetmektedir. Eğer yazınızın bu sayfada yer almasını istemiyorsanız veya belirli bir kaynağa yönlendirilmesini istiyorsanız lütfen bu linke tıklayarak bizimle temasa geçin

    İletişim Formu

    Ad

    E-posta *

    Mesaj *