• Son Eklenenler

    Türkiyenin Bilgi Blogu, Blogger Destek

    Ücretsiz Firma Ekle
    loading...

    8 Mayıs 2015 Cuma

    Küçük Yaşta Hamile Kalmak

    KÜÇÜK YAŞTA HAMİLE KALMAK

    Sakıncaları nedir?

    Evlilik dışı meydana geldiği takdir­de aile tarafı ile büyük bir felaket olarak değerlendirilmekte ve birçoğu kez taraflar derhal evlendirilerek hadi­se örtbas edilmekte böyle­likle planlanmayan erken  evlilikler çocukların yaşam gidişatını değiştirip uyumlarını bozabilmektedir­­.

    Nadiren  isteyerek evlilik dışı gebe kalma ise ergenin erkek arkadaşını elinde tutmak, ana* babadan öç almak, okuldan kaçmak, yaşıtları­nın dikkati­ni çekmek, seveceği birine sahip olmak gibi pek çok nedene bağlı bir şekil­de meydana gelmektedir­­. Zeminde yatan duygusal sorunlar sebebiy­le meydana gelen  gebelik mevcut problemleri daha da arttırmaktadır­­.

    Küçük yaşta gebelerin sağlık ve eğitim düzeyi birçoğu kez azdır­­.  Bun­dan dolayı gebelik ve doğum komplikasyonları sık görülür­. Buna bağlı bir şekil­de Küçük yaşta gebeliği yüksek riskli gebelik olarak değerlendirilmelidir­­. Küçük yaşta gebeler­de kemik mineral içeriği, demir noksanlığı anemisi ve beslenme yetersizliği görülür­.

    Preeklempsi ve eklempsi (gebelikte var olan hipertansiyon sorunları) Küçük yaşta gebeler­de daha fazladır­­.  Düşük yapma, prematüre doğum, düşük doğum ağırlığı da Küçük yaşta gebeleri bekleyen  sorunlardır­­.

    Anneliğe henüz hazır olmayan, kendisi de çocuk olan ergen  anne çocuk büyütmenin stresi­ni taşıyamayıp bebeği­ni ihmal veya örselemeye uğrata­bilir­­.

    Küçük yaşta hamilelikte neler yapılışı gerekirı

    Bütün bu menfi gerçeklere rağmen  Küçük yaşta gebeliği daha uzun seneler "niyet etmekle" ortadan kalkacak gibi görünmemektedir­­. Öyleyse bu olgu bir gerçek olarak kabul etmek gerekir­­. Lakin bu kabul ediş teslimiyet şeklinde de olmamalı, Küçük yaşta gebeliği­ni engellemek amacı ile lazım olan tedbir­ler de alınmalıdır­­.  Bu tedbir­ler bilhassa düşük sosyoekonomik ve kültürel düzeye sahip toplum katmanlarını hedeflemelidir­­. Lakin ister evlilik içi ister evlilik dışı oluşsun Küçük yaşta gebeliği­ni bir namus lekesi ve ayıp olarak değerlendirmemeli, aile ve çevre eğitimi ve yardımı sağlanmalıdır­­.  Ortaya çıkan gebelik devam edecekse, ergenin gebelik boyunca ortaya çıkacak fiziksel ve duygusal problemlerine yönelik destek programları geliştirilmelidir­­. Doğumdan sonran­da da anne ve bebek için uygun sosyal, eğitsel ve psikolojik ortamlar yaratılarak annenin uyumu ve bebeğin optimal bakımı sağlanmalıdır­­.

    Yurdumuz­da Küçük yaşta gebeliğin temel nedeni­nin kültürel olarak erken  yaşta evliliğin olumlanma­sı olduğu açık bir açık­tır­­. Dolayısıyla mü­him oran­da çocuk aile rızasıyla hat­ta teşvikiyle 18 yaşın dan evvel evlenmektedir­­. Aynı kültürel sebep­lerle bu çocukların doğum denetimi de engellenmekte veya düşünülmemekte ve türlü komplikasyonlara açık Küçük yaşta gebelikleri bir sorun olarak birinci basa­mak sağlık personeli­nin karşısına çıkar­. Bu kültürel eğilimi değiştirmek şüphe­siz uzun vadeli toplumsal eğitim programlarını gerektirmektedir­­. Lakin birinci basa­mak sağlık personeli de koruyucu hekimlik hizmetleri bünyesinde erken  evliliği engellemek amacı ile eğitim verebileceği gibi, erken  evlilik halinde hiç değilse doğum denetimi ile Küçük yaşta gebeliği önleme çalışmaları yapa­bilir­­. Gebelik oluşunca ise henüz kendi kişilik gelişimi­ni tamamlamamış ergen  annenin çocuğuna katkıda olma­sı oldukça zor olduğu için, gebelik boyunca ebe ve hemşire tarafı ile yapılacak ev ziyaretleriyle anne adayının bakımı, beslenme­si hususun­da eğitilişi uygun olacaktır­­. Bununla birlik­te gebeye çocuk bakımı, eğitimi ve gelişimi hususun­da da gebe eğitimi sağlanmalıdır­­.  Genç anne adayı­nın eşi­nin ve ailesi­nin de bu konular­da destek olmak üzere eğitime dahil edilişi uygun olmakta­dır­­.

    Eğer anne adayı evli değilse en  mü­him soru gebeliğin nasıl oluştuğudur­. Ailenin onayı olmadan genç gebenin rızasıyla oluşmuş gebelik bir namus konusu haline gele­bilir­­. Bu durumda gebe bırakan kadar daha tutucu bir toplulukta gebe de hayati tehlike içinde ola­bilir­­. Bun­dan dolayı hekim ve başka sağlık personeli aileyi yatıştırarak olumlu şekil­de etkileyecek bilgiler vermeli, gerektiğinde Bölge Sosyal Hizmetler yetkilileri ile temas etmeye geçerek gebenin korunma­sı sağlanmalıdır­­.

    Bunun yanı sıra gebelik tecavüz veya ensest netice­si da ola­bilir­­. Böyle bir durum oluştuğun­da da sağlık personeli­nin Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Adli kurumlar ile Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı ile ilişkileri sağlama­sı görevidir­­. Bununla birlik­te ailenin ergeni yanlış etkilememe­si ve örselememe­si için uygun eğitimi vermelidir­­. Hekim, ergeni desteklemek amacı ­ile ergenin aile içinde sorununu paylaştığı kişilerle, yakın etrafın­da destek olabilecek kişilerle görüşmeler yaparak suçluluk, pişmanlık veya ayıplanma gibi duygularla başetmesine yardımcı olmalıdır­­.  Yakın çevrenin ve ailenin duyguları­nın paylaşılışı da ergeni desteklemeleri­ni sağla­mak yönün­den  önemlidir­­. Kriz süreci atlatıldıktan sonra, uzun süreçte karşılaşılabilecek sorunlar ergen  ve ailesi ile konuşulmalı, anne ve bebek için uygun sosyal, akademik ve ekonomik şartlar araştırılışı gerekir­­.

    İlgili aramalar: küçük yaşta evlilik, küçük yaşta hamilelik, küçük yaşta gebelik

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    -> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
    -> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
    -> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!

    loading...

    Uyarı

    Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.


    Bilgitc.blogspot.com makale ve sağlık yazılarınızın telif hakkını gözetmektedir. Eğer yazınızın bu sayfada yer almasını istemiyorsanız veya belirli bir kaynağa yönlendirilmesini istiyorsanız lütfen bu linke tıklayarak bizimle temasa geçin

    İletişim Formu

    Ad

    E-posta *

    Mesaj *