• Son Eklenenler

    Türkiyenin Bilgi Blogu, Blogger Destek

    Ücretsiz Firma Ekle
    loading...

    28 Ekim 2015 Çarşamba

    Yumurtalık Kistleri

    Yumurtalık kistleri sizi ürkütmesin

    Yumurtalık kistleri; hemen  hemen  her kadı­nın yaşamı boyunca en  az bir kez rastladığı sağlık sorunu­.

    Yumurtalık kistleri; hemen  hemen  her kadı­nın yaşamı boyunca en  az bir kez rastladığı sağlık sorunu­. Çoğunluğukla belirti vermiyor ve jinekolojik muayene sırasın­da rastlantı­sal saptanmakta­dır­­.  Bun­dan ötürü düzenli kontrol şarttır. Yumurtalık kistleri, bazı zamanlar yalnız­ca sağ ya da sol yumurtalıkta bazı zamanlar de her iki tarafta birden  ortaya çıkan, içi sıvı dolu kesecikler biçimin­de ya da kan muhteviyatlı veya daha yoğun olabilen, türlü boyutlar­da saptanan oluşumlara deniyor­. Memorial Ataşehir Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’n­den  Doç­. Dr­. Tolga Ergin, yumurtalık kistleri ve tedavide altın standart olan laparoskopik metod­ların hastaya sağladığı imtiyazlar ile ilgi­li bilgi verdi:

    Belirtilerden  biri kasık ağrısıdır. Yumurtalık kisti bulunmakta olan bir­takım hastalar hiç bir şikayet yaşamaz­. Bazılarındaysa yalnız­ca kasık ağrısı ola­bilir­­. Ağrı şiddetli olmaz­. Oturmak, dizleri karna çekmek gibi karın içerisi­ni sıkıştıran hareketler­de ansı­zın hissi duyulur­. Lakin kistte yırtılma ya da kendi çevresinde dönme meydana gelirse, ani ve şiddetli kasık, karın ağrıları, kusma, bulantı, bayılma gibi şikayetler meydana gele­bilir­­. Yumurtalık kisti tanısı­nın konulmasın­da ender olarak da olsa ultrasonografi­nin hari­cinde bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans ve kan­da tümör belirteçleri incelenerek tedavi amaç­lı bir karara varılır­­. Tümör belirteçleri­nin yüksekliği ve başka görüntüleme bulguların­da kistin kötü huylu olma ihtimali­nin yüksek olma­sı halinde, tedavi amaç­lı operasyona karar verilmekte­dir­­.

    Tedavi şekli­ni düzenli takip belirler
    Yumurtalık kistleri­nin birçoğu birkaç ay içerisinde, kendi kendi­ne kaybolmaktadır­­.  Kaybolmadığı haller­de ilaç tedavisi ya da ameliyat gerekebilmekte­dir­­. Bu noktada tedavi şekline karar vere­bilmek amacı ile takip önemli­. Kistin boyutu, görüntüsü, kan tahlilinde belirlenen  tümör belirteçleri, hastanın hikayesi, yaşı ve şikayetleri gibi etkenler tedavi şekli için belirleyici rolü bulunur­.

    Laparoskopi, riskli durumları minimuma indirir. Günümüzde yumurta kistleri­nin cerrahi tedavisinde altın standart "laparoskopik cerrahi" dir­. Bu teknik, hastayı daha çabuk hastaneden  taburcu etmeyi, olağan hayatına daha çabuk dönmesi­ni sağlaması­nın yanın­da karın içerisinde daha az yapışıklıklara sebep olmasın­dan dolayı, bilhassa çocuğu olmayan hastalar­da daha da ehemmiyet kazanır­­. Ayrıca laparoskopik cerrahi esnasın­da endoskop yardımıy­la ameliyat bölgesi­nin daha fazla büyütülebilmesi, ameliyatın daha dikkatli bir şekil­de ve detaylı yapılabilmesine de fırsat vermekte­dir­­. Vücuttaki kesiler daha az olduğun­dan ameliyat izi gibi kozmetik neticeler yönün­den  da avantajlı­. Bunların yanı sıra bir­takım ameliyatlar­dan sonra rastlanabilen  fıtık ve enfeksiyon gibi rizikolar de çok daha az görülmekte­dir­­."

    yumurtalık kisti


    Genel­de görülmekte olan kistler ve özellikleri
    Follikül kisti: Gençler­de yaygın rastlanır­­. Gelişen  yumurta hücresi­nin çatlamama­sı ve büyümeye devam etme­si sebebiy­le olmakta­dır­­.  Genellik­le 2* 4 santimetredir­­. Herhangi bir komplikasyon(istenmeyen  durum) yaratmaz­. Adetdan sonra kendi kendi­ne kaybolur ve tedavi gerektirmiyor­.

    Korpus luteum kisti: Normal­de her yumurtlamadan sonra yumurta hücresi­nin atıldığı doku farklılaşır ve korpus luteum olarak isimlendiri­len  dokuya dönüşür, progesteron olarak isimlendiri­len  hormon üretilir­­. Bu doku zaman ­ la sıvı birikimi sebebiy­le kiste dönüşebilir­­. Genellik­le 3* 4 cm­. büyüklüğündedir­­. Hormon salgılama­sı olduğun­dan adet rötarına sebep ola­bilir­­. Bir komplikasyon(istenmeyen  durum) gelişmediği haller­de tedavi gerektirmiyor­. Genellik­le adetdan sonra kendi kendi­ne kaybolmaktadır­­.

    Endometrioma: Rahim içi­ni kaplayan endometrium olarak isimlendiri­len  zar tabakası­nın yumurtalıklar­da olma­sı ve her adet süreci boyunca kanayarak kistleşme­si sonu­cu olmakta­dır­­.  Kist içi çikolatayoğunluğun­da bir sıvıyla doludur ve bu sebepten  ötürü çikolata kisti de denilir­­. Hasta doktora kısırlık, ağrılı adet görme, ilişki sırasın­da ağrı sıkıntısıyla başvurur­. Cerrahi tedavi gerektirir­­.

    Dermoid kist: 20 yaşın­dan küçük kadınlar­da sık görülmekte­dir­­. Embriyonel süreçte meydana gelen  olaylar­dan kaynaklanır­­. Kitlenin içinde saç, deri, diş, kıkırdak parçaları, kemik, sinir hücreleri gibi her türlü doku görüle­bilmektedir­­. Şikayet olarak karın ağrısı yapa­bilir ve cerrahi tedaviye gerek duyulur­.

    Seröz Kistadenom: Daha çok görülmekte olan tümörlerdir­­. Genel­de üreme dö­nemindeki kadınlar­da görülmektedir ve kendi kendi­ne kaybolmaz­. Yüzde 30 oranın­da kötü huylu bir hastalığa dönüşebilir­­. Berrak bir sıvı ihtiva eder­. Büyüklükleri 5 ila 15 cm­. arasın­da değişir­­. Genellik­le yakınma yaratmaz, belirti vermemektedir­­. Jinekolojik muayene sırasın­da rastlantı­sal teşhis edilmektedir­­. Kendiliğin­den  kaybolmazlar, cerrahi müdahale gerektirirler­.

    Müsinöz Kistadenom: İyi huylu yumurtalık tümörleri­nin yüzde 25’i müsinöz kistadenomlardır­­.  İnsan­da görülmekte olan en  büyük kistik yapılardır­­.  15 ila30 cm­. boyutlarına ulaşa­bilirler­. Kendiliğin­den  kaybolmazlar ve cerrahi tedaviye gerek duyulur­.

    İlgili aramalar: yumurtalık kistleri, overian kist

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    -> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
    -> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
    -> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!

    loading...

    Uyarı

    Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.


    Bilgitc.blogspot.com makale ve sağlık yazılarınızın telif hakkını gözetmektedir. Eğer yazınızın bu sayfada yer almasını istemiyorsanız veya belirli bir kaynağa yönlendirilmesini istiyorsanız lütfen bu linke tıklayarak bizimle temasa geçin

    İletişim Formu

    Ad

    E-posta *

    Mesaj *