Ameliyat, düşme veya kazaya bağlı yaralarda yarayı temiz ve kuru tutmak gerekir. Yaranızın üzerinde bandaj varsa yapılan bandajı, ıslanmadığı müddet 48 saat kullanabilirsiniz. Bandajlı olan yaranız da kanama olursa bandajın üstüne bir süre bastırın. 15-20 dakikada kanama durmaz ise doktora başvurmanız gerekir.
Uyuyacağınız zaman ve oturduğunuz zamanlarda vücudun yaralı olan bölümünü şişlik olamaması için yüksekte, yastık üstünde yatarken üzerine gelmeyecek şekilde uzanılmalıdır. Ameliyat olmuş bir hastaya dokturu yara bakımını nasıl yapacağını söyleyebilir. 48 saat sonra yara bakımını kendiniz yapabilirsiniz. Bandajı açarken dikkat edin yapışmış olabilir. Yarayı su ve sabun ile yıkayarak kurumuş olan kanlar temizlenebilir. Duş aldıktan sonra yaranızı yavaşça bastırmadan kurulayın ve bandaj ile tekrar kapatın. Doktorunuzun dikişlerinizi alacağı güne kadar yarayı kapalı ve temiz tutun. Ameliyat sonrası hekiminize danışmanız gereken durumlar olabilir. Bunlar yaranızda oluşan ağrı, şişlik, iltihaplanma, ateşinizin çıkması gibi durumlardır. Dikişleriniz doktorunuz veya onun tarafından yönlendirilen bir sağlık çalışanı tarafından da alınabilir. Yanıklarda son yıllarda uygulanan yeni bir yara bakımı tekniği gelişmiştir. Subatmosferik basınçlı yara pansumanı (SBYP) dır. Yara örtüsü ve bir bağlantı tüpü ile elektrikli bir pompa kullanarak yaraya aralıklarla ya da devamlı kontrollü subatmosferik basınç uygulamasıdır. Öncelikle kronik yaralarda uygulanan bu teknik daha sonraları akut yaralarda da uygulanmakta başarı göstermiştir.
İlgili aramalar: yara bakımı nasıl yapılır, yara pansumanı nasıl yapılır
loading...
14 Aralık 2015 Pazartesi
yara pansumanı
loading...
Uyarı
Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
-> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
-> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
-> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!