Hamilelikte Uyku Sorunu
Bu uyku problemlerini bebeğinizin ilk aylarında ortaya çıkacak uykusuz gecelerinize hazırlık olarak düşünebilirsiniz.
Aşağıdaki uygulamak sizi rahatlatacaktır;
Yeteri kadar alıştırma yapın. Gündüz iyi çalışmakta olan bir vücut gece de iyi bir uyku çeker. Lakin alıştırmaları yatma saatine yakın yapmamaya özen gösterin.
Yeterli miktarda akşam yemeği yiyin. Yemeklerinizi televizyon karşısında yemeyin. Masada, eşinizle ya da ailenizle beraber, rahatlatıcı bir diyalog ortamında yemek yiyin.
Hep aynı saatte yatmaya çabalayın. Yemekden sonra sizi rahatlatacak etkinliklerde bulunun. Sürükleyici olmayacak kitaplar okuyun (bırakamayacak olduğunuz şeyler olmasın), televizyon seyredin (şiddet dolu ya da aşırı duygusal filmler olmamasına dikkat edin). Bunların haricinde ılık bir banyo yapabilir, rahatlatıcı bir müzik dinleyebilir, birkaç alıştırma yapabilir, sırtınızı ovdurabilir ya da sevişebilirsiniz.
Kan şekerinizin düşmesini önlemek amacı ile hafif bir kanepe tüketebilirsiniz. Yatmadan evvel fazlaca şey yemek veya hiç bir şey yememek uykunuzu kaçırabilir. Meyve şekerli kurabiyeler ve süt, meyve ve çikolata ; peynir tüketebilirsiniz.
Rahatlayın. Yattığınız oda aşırı sıcak veya soğuk olmasın. Yatağınız uygun yastığınız destekleyici olmalıdır. İyi ve rahat uyku için başka birtakım tavsiyeler 143'te belirtilmiştir. Bununla birlikte hangi koşullarda daha iyi uyuduğunuzu gebeliğin ilerideki aylarında kendiniz keşfedeceksiniz
Biraz hava alın. Havasız bir ortam uyku için hiç uygun olmaz. Camlarını açıp ortamı havalandırın. Çok soğuk ya da çok sıcak havalarda bir vantilatör veya klima size yardımcı olabilir. Bu arada uyurken battaniyeleri kafanıza kadar çekmemeye dikkat edin. Zira bu oksijen oranını düşürürken, karbondioksit oranını arttırarak baş ağrısı hatta kalp ritmi bozukluklarına sebep olabilir.
Uyuduğunuz zamanlar haricinde yatak odasında oturmayın.
Eğer gece boyunca tuvalete sık gitme ihtiyacı sebebiyle uykunuz bölünüyor ise akşam saat 16:00'dan sonra sıvı almayın ve gün süresince olabildiği kadar fazla ayakta kalmamaya çalışın ,çünkü ayakta kalma gece idrara çıkma gereksinimini fazlalaştırır.
Aklınızı boşaltın. İşteki veya evdeki sorunlarınız uykunuzu kaçırıyorsa onları gündüz çözmeye çalışın veya en azından akşamın erken saatlerinde eşinizle konuşarak paylaşın. Uyuma dan evvel kafanızdan bütün kaygıları atmaya çabalayın.
Uykusuzluğunuz için katiyyen alkol veya ilaç kullanmayınız. Bunlar hamilelikte zararlı olabilir ve fazla vakit sürede yardımcı olamazlar. Kafeini (çay, kahve ve kolada) ve çikolatayı bilhassa öğleden sonra almayın. Uykunuzu kaçırabilir.
Geç yatın. Düşündüğünüzden daha az uykuya gereksiniminiz olabilir. Uyku saatinizi azaltmak ters etkiyle daha iyi uyumanızı sağlayabilir. Gündüz uykularını azaltın.
Uykunuz kafi olup olmadığına kaç saat yatakta kaldığınızla değil kendinizi nasıl hissetiğinizle karar verin. Unutmayın ki uyku problemleri olduğunu söyleyen birçoğu kişi, esasında düşünülenden çok daha fazla uyurlar. Uzun zamandır (gebeliğe bağlı normal yorgunluğun ötesinde) yorgun değilseniz yeteri kadar dinlenin.
Uykusuzluğum bebeğimi etkiler diye tasa etmeyin. Uyuyamadığınızda kalkın, uykunuz geline kadar kitap okuyun televizyon seyredin. Uyumamakla ilgili kaygılarınız uykusuzluğunuzdan çok daha fazla stres kaynağı olacaktır.
İlgili aramalar: hamilelikte uyku sorunu, hamilelikte uykusuzluk, gebelikte uyku problemi
loading...
29 Nisan 2015 Çarşamba
hamilelikte uykusuzluk
Hamilelikte Uyku Sorunu
loading...
Uyarı
Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
-> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
-> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
-> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!