MULTİFETAL REDÜKSİYON NEDİR?
Multifetal redüksiyon, yardımcı üreme teknikleri kullanarak gerçekleştirilen çoklu gebeliklerde (üçüz ya da daha fazla) ilk üç ayda yapılmakta olan embriyo sayısının azaltılışı işlemidir.
ÇOKLU GEBELİĞİN SEBEPLERİ NELERDİR?
Çoklu gebeliklerin oranı bilhassa son 20 sene içerisinde fertilizasyon (döllenme) kabiliyetini artırıcı yumurtlama ilaçlarının kullanımını artması ve yardımcı üreme tekniklerinin çok gelişmesine paralel bir şekilde sıklığı artma göstermiştir. Zira bu durumun yardımcı üreme tekniklerinde transfer edilen embriyo sayısıyla sıkı bağlantısı bulunur.
ÇOKLU GEBELİĞİN RİSKLERİ VAR MIDIR?
Çoklu gebeliğin riskli durumları yönünden değerlendirildiği zaman gebelik sayısının artmasına paralel bir şekilde bebeğin anne karnında ölüm oranlarında, doğumdan sonra ölüm oranlarında ve doğumdan sonra oluşacak hastalık riskinde artma bulunur. Bununla birlikte düşük doğum ağırlığı ve erken doğum rizikosu de bulunmaktadır.
MULTİFETAL REDÜKSİYON NASIL YAPILMAKTADIR?
Bu işlem için bazı teknikler geliştirilmiştir. İlk teknik vajinadan uygulanmakta olan ultrasonografi aygıtının ucundaki kısım ile rahim içerisine girilerek redüksiyon için en doğru bebek seçilir. Bu uygunluk için kriter olarak en küçük bebek ya da rahim içinde en üst kısma yerleşen bebek en doğru durumdadır. Sonrasında ultrason aletinin uç bölümünü içerisinden sokulan enjektör yardımı ile hayatı sonlandırılacak bebeğin kalbine girilir. Bu enjektör içerisindeki KCL(potasyum klorür)veya NACL(sodyum klorür)isimli solusyonlardan bebeğin kalp atışları duruncaya dek enjekte edilir. Böylelikle tek fetüsün hayatı sonlandırılmış olmaktadır. Bir başka teknik ise aynı işlemin transabdominal (karın üzerinden girilip) yapılmakta olan işlemdir. Bu teknikte de ultrason aygıtının ucundaki kısım karın üzerine konularak en doğru bebek seçilir. Bu işlemin ardından enjektör yardımı ile bebeğin kalbine girilir ve aynı solusyonlar enjekte edilmektedir. Transvajinal (vajenden girilip yapılan) olarak yapılmakta olan teknikte hasta uyutulurken transabdominalde (karın üzerinden girilip yapılan) ise yalnızca girilen alan uyuşturulur. Vajenden girilip yapılmakta olan uygulamadan sonra hasta ortalama olarak 45 dakika yatak istirhati ve izlem altında tutulduktan sonra taburcu edilmektedir. Bununla birlikte infeksiyon riskine karşı profilaksi (korunma)için antibiyotik tedavisi ve meydana gelebilecek ağrılar içinde ağrı gideren tedavisine başlanır. Bir hafta sonra tekrar ultrasonla araştırmadan geçirilir. Sonrasında ise rutin gebelik incelemeleri yapılmaktadır.
REDÜKSİYON İŞLEMİNİN OLABİLECEK ZARARLARI NELERDİR?
Bu işlem nihayetinde şunlar gibi zararlı hadiseler gelişebilmektedir:
- Gebeliğin düşükle sonlanması
- Gebelik kesesi zarlarında enfeksiyon sebebiyle yapışıklıkların gelişmesi
- Geçici damla ya da leke tarzında adet kanaması dışı kanamaların ortaya çıkması
REDÜKSİYON İŞLEMİNDE BAŞARI ORANI NEDİR?
Çoklu hamileliklerde eve bebek götürme oranları ikiz olarak %89,5 iken tek bebek ise %80'dir.
GEBELİĞİN HANGİ HAFTALARI İÇİNDE YAPILMALIDIR?
Bu işlemler için vajenden girilip yapılmakta olan işlemde olanda 7 ila 11'nci haftalar arası en doğru iken karın üzerinden yapılanda ise 8 ila 13'ncü haftalar arası uygundur.
İlgili aramalar: multifetal redüksiyon nedir, multifetal reduksiyon nasıl yapılır
loading...
30 Nisan 2015 Perşembe
multifetal redüksiyon
Multifetal Redüksiyon
loading...
Uyarı
Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
-> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
-> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
-> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!