• Son Eklenenler

    Türkiyenin Bilgi Blogu, Blogger Destek

    Ücretsiz Firma Ekle
    loading...

    14 Mayıs 2015 Perşembe

    Gebelikte Diş Problemleri

    Gebelikte Diş Problemleri

    Gebelik esnasın­da bütün alakanızı büyümekte olan karnınıza yoğunlaştırmanız sebebiyle, diş sorunlarını­zın gözden  kaçışı olanaklıdır­­.  Gebelik hormonların­dan dola­yı dişetleri, aynı burnunuzun iç yüzeyi gibi şişmektedir. Sonrasında iltihaplanır ve kolaylık­la kanar duru­ma gelmektedir­­.

    Ağzınızdan gelen acil durum uyarılarını beklememek en  iyisidir­­. Eğer bir çürükten  kuşkulanıyorsanız, hemen  diş doktorunuzdan bir buluşma alın­. Bazı zamanlar diş bakımınızı yaptırmamak, bebeğinizin sağlığını diş bakımı yaptırmaktan çok daha fazla riske soka­bilir­­. (örnek verecek olursak herhangi bir tıbbi bakımı yapılmamış çok kötü çürük dişler, bütün bedene yayılabilecek enfeksiyon kaynağı olarak hem sizi hem de bebeğinizi büyük bir tehlikenin içerisi­ne atar­.

    Bununla beraber gebelik esnasın­da diş doktorunuza başvurduğunuzda size özel bir dikkat gösterilmelidir­­. Genel anestezik madde kullanıldığı zaman bebeğin oksijen  yardımını azaltmadığın­dan emin olmak gerekir­­. Anestezik madde kullanılmama­sı da bebeğe zarar verebilir­­. Bir çok olguda lokal anestezikler kafi olacaktır­­. Eğer genel anestezi yapılışı gereği kesinse, bunu tecrübe­li bir anestezi uzmanı yapmalıdır­­.  Anestezi konusunu hem diş hekiminiz hem de doğum hekiminizle konuşun­. Bununla birlik­te hep beraber dişinize yapılacak müdahale önce­leri ya da sonra­sı antibiyotik kullanımına gerek olup olmadığını kontrol edin­.

    Dişinize yapılmakta olan müdahale sonrası, bir müddet katı gıdaları çiğneyemeyebilirsiniz ve bu sebepten  ötürü bazı diyet değişiklikleri yapmanız gerekebilmekte­dir­­. Sadece sıvı besinler alabileceğinizden  yiyecek gereksinmenizi süt kokteylerin­den  sıklık­la içerek sağlaya­bilirsiniz­. Bu süt karışımlarını midenizde bir sorununuz yok ise, portakal suyu, ev yapımı krema ile yapılan sebze çorbaları, yoğurt ile destekleyebilirsiniz­. Yumuşak gıdalara geçince püre haline getirilmiş et ve sebze, haşlanmış patates, ezilmiş yumurta ve yoğurt tükete­bilirsiniz­.

    Muhakkak bütün diş problemleri için en  iyi tedavi korunmadır­­.  Gebelik boyunca ve daha da iyisi bütün hayatınız boyunca diş sağlığınızı koruyucu bir program izlemeniz sizi bir çok diş sorunun­dan korur­.

    Gebeliğiniz boyunca en  az bir kez, daha da iyisi her üç aylık süreçte bir defa dişlerinizi kontrol ettirin­. Sadece dişeti problemleri değil, çürük oluşumuna olan plakların temizlenme­si de önemlidir­­. Kesinlikle gerekmedikçe diş sorunlarınız için röntgen  çektirmekten  kaçının­. Anestezi gerektirmiş olan rutin tedavi işlemleri esnasın­da kullanılan lokal anestezikler bile kana karışa­rak bebeğe ulaşabileceğinden, gebelik sonrasına ertelenmelidir­­. Eğer dişeti sorunlarınız var ­ise diş doktoruna dişetlerinizi kontrol ettirin­.

    Bilhassa öğün araların­da olmak üzere beyaz kristal şekeri ya hiç veya azıcık kullanın (öğün araların­da kurutulmuş meyvelerden  de sakınınız) ve bol miktar­da Vitamin C içeren  besinler tüketin­. Şeker hem diş çürükleri­ni hem de dişeti hastalıklarını fazlalaştırır­­. Buna karşılık Vitamin C dişetinizi güçlendi­rir ve kanama ihtimali­ni azaltmaktadır­­.

    Günlük kalsiyum ihtiyacınızın tamamını aldığınızdan emin olmalısınız. Kalsiyum sadece hamilelikte değil, bütün hayatınız boyunca diş ve kemiklerinizi kuvvetlendirip onların daha sağlıklı olmasına imkan vermekte­dir­­.

    Diş hekimini­zin önerisine uygun olarak, düzenli bir şekil­de dişlerinizi fırçalayın­. Eğer diş hekiminiz koruyucu önlemlere ehemmiyet vermiyorsa, büyük olasılıkla yanlış diş doktoruna gidiyorsunuz­.

    Ağzınızdaki bakteri miktarını daha da azaltmak için, dişlerinizi fırçaladığınızda dilini­zin üzeri­ni de fırçalayın­. Bir aynı an­da nefesini­zin güzel kokması­nı da sağlar­.

    Eğer yemekten sonra lavaboya ya da diş fırçanıza uzaksanız, şekersiz sakız çiğneyebilir ya da bir avuç yer fıstığı yiyerek (bunların tamamı­nın antibakteriyel temizleme kapasiteleri vardır) dişlerinizi fırçalayıncaya dek ağzını­zın içi­ni koruya­bilirsiniz­.

    İlgili aramalar: hamilelikte diş problemleri, gebelikte diş sorunları, hamilelikte diş bakımı

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    -> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
    -> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
    -> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!

    loading...

    Uyarı

    Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.


    Bilgitc.blogspot.com makale ve sağlık yazılarınızın telif hakkını gözetmektedir. Eğer yazınızın bu sayfada yer almasını istemiyorsanız veya belirli bir kaynağa yönlendirilmesini istiyorsanız lütfen bu linke tıklayarak bizimle temasa geçin

    İletişim Formu

    Ad

    E-posta *

    Mesaj *