• Son Eklenenler

    Türkiyenin Bilgi Blogu, Blogger Destek

    Ücretsiz Firma Ekle
    loading...

    14 Mayıs 2015 Perşembe

    Hamilelikte Epilepsi

    HAMİLELİKTE EPİLEPSİ (SARA HASTALIĞI)

    Epilepsili kadın gebe kaldığın­da yaklaşık yarısın­da nöbet sıklığı değişmemesine rağmen  1/3 ila 1/4 oranın­da nöbetlerinde art­ma gözlenmekte geri kalan­da ise bir azalış gözlenmemektedir­­.Gebe kadınlar­da vucudun antiepileptik ilaçlara etki­yi değişebilmekte; bu da rizikosu arttırmaktadır­­.Aynı zaman­da epilepsili gebe kadınlar­da vajinal kanama ve sabah bulantıları fazladır­­.

    Nöbetler uykusuzluk metabolizma, hormonal farklılıklar ve psikolojik etkilere bağlı bir şekil­de arta­bilir­­.

    HAMİLELİKTE EPİLEPSİNİN BEBEĞE ETKİLERİ

    Epilepsili kadınların %90'ın­dan fazlası sağlıklı bebeklere sahip olur­.Normal­de anomali rizikosu %1* 2 iken  epilepsili gebeler­de %4* 8 dir­­. Ölü doğum rizikosu normalden  yüksektir­­. Erken  doğum, doğumun gecikme­si ve bebeğe oksijen  gereksinimi­nin sağlanamadığı dönemler sebebiy­le gelişim geriliği olur­.Alınan ilaçlar­dan kaynaklı bir şekil­de defektler gelişebilir­­.Bu genel­de birden  fazla ilaç aşırı dozda kullanımın­da görülmekte­dir­­.Epilepsili bir kadı­nın çocuğun­da 1/40 oranın­da epilepsi görülme rizikosu bulunur­.Ancak defektler genel­de genetik görülmekte olan patolojilerdir­­.Bunun yanın­da yarık damak, dudak, kalp anomalileri, spina bifida (sinirsel gelişim anomalisi), parmak ve yüz anomalileri görüle­bilmektedir­­. Cerrahi girişimle düzeltile­bilir­­. Ayrıca normal populasyona göre bu bebekler­de gelişim geriliği ve zeka geriliği­nin daha fazla olduğu düşünülür­.

    NE YAPMANIZ GEREKİR?

    Doktorunuzun size söylediği müddetçe antiepileptikleri düzenli şekil­de kullanmaya devam etmeniz gerekir­­.Eğer 2 yıldan uzun süredir nöbet geçirmemişseniz ilacınızı dozu yavaşça azaltarak kesmeye gidebilir­­.Gebeliğiniz süresince antiepileptik ilaç dozunuz serum ilaç düzeyi ölçülerek doktorunuz tarafı ile ayarlanacaktır­­.Bu bilhassa ilk üç ayda gereksinim duyulmaktadır­­.Ayrıca gebe kalma dan evvel ve kaldıktan sonra günlük olarak bir tane alınan ve folik asit içeren  vitaminlerin alınması­nın bebeklerdeki sinir sistemi bozulmalarını azalttığı gözlenmiştir­­.Bunla bir­likte düzenli beslenme, kafi uyuma, düzenli egzersiz, alkol, sigara, kafein­den  uzak durma önerilmektedir­­.

    Kullanılan antiepileptiklerin nere­deyse tamamı­nın konjenital anomalilere neden  olduğu görülmüştür­.Ancak bu ilaçları alan gebelerin bebeğinde bu anomaliler görülmemektedir­­.

    GEBEYKEN NÖBET GEÇİRİRSEM BEBEĞİME ZARARI OLUR MU?

    Gebeyken  geçirilmiş olan ciddi derecedeki nöbetler bebeğe zarar verebilir, az olasılık­la düşüğe sebep ola­bilir­­. Nöbetin doğum anın­da ortaya çıkı­şı pek görülmemektedir fakat annenin solunum düzensizliği netice­si bebekte oksijen  ve kan alımını­nın azalışı­na neden  olur ve bebeği stresse soka­bilir

    GEBELİKTE YAPILACAKLAR

    Düzenli aralıklarla muayene yapılmalı, ilaç dozları izlenmelidir­­. US ile izlenim, AFP ölçümü, kan testleri ve amniosentez yapılışı gerekir­­.

    SEZARYEN YAPILMASI GEREKİR Mİ?

    Epilepsili kadınlar normal doğum yapa­bilirler­.Alınan bir­takım antiepileptiklere bağlı bir şekil­de yenidoğan süreci boyunca kanama görülme riskine karşı hamileliğin son ayın­da ve bebeklere ilk 24 saatte K vitami­ni verilişi öneri­lir­­. Doğumdan sonra ilaç dozunun yeniden  düzenlenme­si gerekiyor­.

    İlgili aramalar: hamilelikte epilepsi, gebelikte epilepsi, hamilelikte sara hastalığı, gebelikte sara hastalığı

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    -> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
    -> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
    -> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!

    loading...

    Uyarı

    Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.


    Bilgitc.blogspot.com makale ve sağlık yazılarınızın telif hakkını gözetmektedir. Eğer yazınızın bu sayfada yer almasını istemiyorsanız veya belirli bir kaynağa yönlendirilmesini istiyorsanız lütfen bu linke tıklayarak bizimle temasa geçin

    İletişim Formu

    Ad

    E-posta *

    Mesaj *