• Son Eklenenler

    Türkiyenin Bilgi Blogu, Blogger Destek

    Ücretsiz Firma Ekle
    loading...

    16 Mayıs 2015 Cumartesi

    İUGG Nedir? (İUGR)

    İUGG Nedir?

    İntra uterin gelişim geriliği (İUGG) yani rahim içi gelişim geriliği terimi genel olarak doğum anın­da çocuk ağırlığı­nın gebelik haftasına göre en  düşük %10'un içinde oluşudur­. Bu miadın­da doğumlar­da bebek ağırlığı­nın 2500 gramın altın­da olma­sı manasına gelmektedir­­. Gebeliklerin %3* 7'sinde görülmekte­dir­­. İUGG'de bebek, anne rahminde gerekli gelişimi­ni ve kilo alımını tam olması gerektiği kadar yapamamıştır­­. Bebeğin hayatı ve gelişimi ciddi bir tehlike altına girer­.

    İUGG Neden Olur?

    İntrauterin gelişim geriliği, hamilelikte olabilecek bir­takım sebep­lerden  kaynaklanır­­. Bunlar anneye ya da bebeğe bağlı ola­bilir­­.

    Anneye bağlı sebep­ler birçoğu kez vakaların %80'in­den  sorumludur­. Bu durumda bebekte asimetrik şekilde bir gelişim geriliği görülmekte­dir­­.

    1­. Annede damarsal hastalıklar en  fazla rastlanılan durumdur­. Annedeki hipertansiyon, preeklampsi ve diyabet(şeker hastalığı) gibi problemler bebeğin gelişimi­ni bozabilir.

    2­. Plasentaya ait hastalıklar İUGG sebebi ola­bilir­­. Plasenta previa (plesentanın yerleşim anormallikleri) ve plasentadaki yoğun yaralar bebeğin beslenmesi­ni bozarak gelişim geriliğine neden  olabilmekte­dir­­.

    3­. Annenin sigara içimi, annede beslenme yetersizliği, çoğul hamilelik ve kansızlık da İUGG sebe­bi o bebeğe ait sebep­ler vakaların %20'sinde görülmekte­dir­­. Genel­de simetrik gelişim geriliğine yol açar­. Tüm vücut ölçümlerinde eşit oran­da gerilik söz konusudur­.

    1­. Bebeğe ait kalp anomalileri, kromozom anomalileri (down sendromu, trizomi 13 gibi), santral sinir sistemi anomalileri gibi çeşitli anomaliler

    2­. Bebeğin rahim içinde geçirmiş olduğu enfeksiyonlar İUGG sebe­bi ola­bilir­­.

    İUGG tanısın­da en  büyük yardımcı tetkik ultrasondur­. Bilhassa İUGG gelişimi yönün­den  risk saptanmış gebeler, gebeliğin erken  dönemlerin­den  başlayıp bebek gelişimi yönün­den  seri ultrasonla takiplere alınmalıdır

    Bebeğin anne karnındaki gelişimi ve sağlığı düzenli ve sıkı bir takibe alınmaktadır­­.  Ultrasonografi yardımıyla bebeğin gelişim değişkenleri ölçülür, kilo alımı takibe alınmaktadır­­.  Bununla birlik­te bebeğin içinde bulunmuş olduğu amniyotik sıvı­nın azalma­sı da ciddi risk altın­da olduğunun başka bir göstergesidir­­. Aynı şekil­de renkli Doppler ölçümleri düzenli şekil­de yapılmakta­dır­­.  Anne karnındaki bebeğin kalp atımları NST (fetal monitör) ile takibe alınmaktadır­­.  Tüm bu testlerin kombine edildiği Biyofizik Profil skorlama­sı seri olarak yapılmakta­dır­­.  Gelişme geriliği­nin şiddeti bu testlerin yapılma sıklığını tayin eder­.

    Bu sıkı takip nihayetinde bebeğin doğduğun­da yaşayabilecek aşamaya gelme­si ya da bebeğin anne karnın­da kalması­nın riskli olduğunun tespit edilme­si halinde doğuma karar verilmekte­dir­­.

    İUGG'li bebeklerin doğumu da risklidir­­. Zaten  sınır­da olan bebek kan dolaşımı doğum sancıları esnasındaki rahim kasılışları ile iyice bozula­bilir ve bebek kalp atışları yavaşlaya­bilir (bradikardi)­. Bun­dan dolayı bebek kalp atışları sıkı takibe alınarak doğum izlenmektedir­­. İUGG'li bebekler­de bu sebepten  ötürü birçoğu kez sezaryen  tercih edi­lir­­.

    İlgili aramalar: iugg nedir, iugr nedir, bebeğin gelişim geriliği, anne karnında gelişme geriliği

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    -> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
    -> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
    -> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!

    loading...

    Uyarı

    Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.


    Bilgitc.blogspot.com makale ve sağlık yazılarınızın telif hakkını gözetmektedir. Eğer yazınızın bu sayfada yer almasını istemiyorsanız veya belirli bir kaynağa yönlendirilmesini istiyorsanız lütfen bu linke tıklayarak bizimle temasa geçin

    İletişim Formu

    Ad

    E-posta *

    Mesaj *