• Son Eklenenler

    Türkiyenin Bilgi Blogu, Blogger Destek

    Ücretsiz Firma Ekle
    loading...

    3 Mayıs 2015 Pazar

    Hamilelikte Genetik Danışma

    HAMİLELİKTE GENETİK DANIŞMA NEDİR?

    Genetik Danışma, hamilelik öncesi doğacak olan ço­cuğun ya da hamilelikte anne karnında olan bebeğin, hamileliğin erken  sürecinde herhangi bir sorunu olup olmadığı­nın ortaya konmasıdır­­.  Kalıtsal olarak geçebilen  hastalıklar ya da doğum defektleri ile ilgi­li daha fazla bilgi kazanmanın bir yoludur­.Genetik danışma kalıt­sal bir hastalık riski­nin olma­sı halinde anne karnındaki bebeğe gebelik süreci boyunca uygulanmakta olan küçük cerrahi girişimleri, genetik testleri ve kalıt­sal danışmayı içeren  bir programdır.

    Genetik hastalıklar ya da daha geniş manada kalıt­sal özellikler, nesilden  nesile aktarılabilen  , bazı zamanlar ise soyağacı içinde ailenin tek bir üyesi­ni alakadar edici özelliklerdir­­.Bebeklerin yaklaşık %4'ü kalıt­sal bir neden­den  dolayı meydana gelen  bozukluklar ile doğar­.İleriki yaşlar­da meydana gelen  sorunlarla bu oran artar­.Genetik hastalıkların bazısı ciddi fiziksel ve beyinsel özürlere yol açtığından, kişiler, aileler ve bütün toplum için mü­him sosyal ve ekonomik sorunlar getiriyor­. Yurdumuz­da akraba evliliğine sık raslanması, kimi kalıt­sal hastalıkların görülme sikliği­nin yüksek olmasına neden  olur­. Tüm bunlar kalıt­sal hastalıkların ve kalıt­sal danışmanın daha iyi tanınmasını gerektirmiştir­­.

    KİMLERİN GENETİK DANIŞMA ALMASI GEREKİR?

    Eğer ailenizde bir çocuğun yakalanabileceği hastalıklarla ilgili bir endişeniz var ­ise sağlık bakımınızı üstlenen  kişiye kalıt­sal danışma ya da tarama ile ilgi­li danışa­bilirsiniz­. Genetik danışmayı gebe kalma dan evvel yaptırmanız en  iyisidir­­. Bununla bir­likte doğumdan ön­ce ilk vizitinizde ve gebeliğiniz boyunca sonrasındaki zamanlar­da da yaptıra­bilirsiniz­. Tarama her iki ebeveyn ile ilgi­li kendilerin­den  bilgi almayı da ihtiva eder­. Genetik danışma vizitinizde hekiminiz ya da kalıt­sal konsültanınız size ailenizdeki hastalıklar, bozukluklar ya da doğum defektleri ile ilgi­li sorular soracaktır­­. Kan örnekleriniz test edilecektir­­. Genetik danışma süreci içinde ailelerin soyağacı çıkartılır ve bilinen  bütün üyeler ile alakalı sağlık durumları tayin edilir; eldeki bütün tıbbi veriler incelenir; tanıyı koymak ya da doğrula­mak amacıyla gerekli testler gerçekleştirilir­­. Sonuçta aile ya da kişide sözkonusu kalıt­sal hastalığın olup olmadığı, var ­ise hastalığın ne olduğu, ileride ki süreçte nasıl seyredeceği, yaratabileceği problemler, sonuçları ve önlemler, var ­ise tedavisi ile ilgi­li bilgi verilmekte­dir­­. Eğer gebe iseniz aynı an­da bebeğin testleri de yapıla­bilir­­.

    Bir çiftin kalıt­sal danışma alma­sı için bir­takım sık sebep­ler şunlardır:

    Anne doğum sırasın­da 35 yaşın­da ya da fazla olacaksa,
    Eşi ya da kendisi kromozomal değişikler yönün­den  taşıyıcı olan aileler,
    Ailenizden  bir kişide zeka geriliği ya da başka kromozom sorun­ları varsa,
    Daha evvelki bir çocuklarında, genetik bir hastalık ya da doğum defekti varsa,
    Gebelik esnasın­da USG'de, fetüste fiziksel özürlülük, amniotik sıvı azlığı ya da fazlalığı ve intrauterin gelişim geriliği görülmekte olan gebe,
    Gebelik esnasın­da anne kanın­da kalıt­sal hastalıklar ile alakalı tarama testleri yüksek risk gösteren  aileler (üçlü tarama testleri, alfafetoprotein testi vs­.)
    Önceki gebeliklerinde sebe­bi bilinemeyen  düşükler ya da ölü doğum yapmış bulunanlar,
    Erkek çocuklar­da rastlanan (Duchenne Muskuler Distrofisi, Hemofili A ve Hemofili B gibi) kimi kalıt­sal hastalıklar yönün­den  riskli aileler,
    Önceki çocukların­da omurilik ya da sinir sistemi kapanma defekti olan aileler,
    Gebelik öncesi annede şeker hastalığı varlığı,
    Akraba evliliği yapan ve soyağaçların­da kalıt­sal bir hastalık saptanan eşler,
    Klasik manada kalıt­sal hastalıklar açısın­dan yüksek rizikosu bulunmadığı hal­de taşımış olduğu bebek hususun­da ciddi kay­gı duyan "anksietik" gebeler­.

    GENETİK DANIŞMA İÇİN NASIL HAZIRLANMALIYIM?

    Aileni­zin üyeleri­nin tıbbi hikayeleri­ni öğrenin­. Ailenizdeki herhangi bir genetik hastalığın detaylarını öğrenmeye çalışın­. Ebeveynlerinize onların ailelerinde gelişim geriliği, özürlü ya da başka doğum defektleri olan herhangi bir çocuk olup olmadığını sorun­.

    Kendiniz ile ilgi­li aşağıdaki bilgileri vermeye hazır olun:

    Eski düşüklerin olması
    Kimyasallar, radyasyon (x ışını dahil) ya da başka çevresel ajanlara gebelik öncesi ya da hamilelikte maruz kalmak
    İlaç ya da alkol bağımlılığı öykü­sü oluşu Gebe olduğunuzu bilmediğiniz zamanlar­da dahil gebelik sırasın­da alınan reçeteli, reçetesiz ve bitkisel ilaçlar.
    Hekiminiz ya da kalıt­sal konsültanınız danışma ile alakalı sizinle tartışacaktır­­.eğer bir problem var ­ise si­zin sorunu anlamanıza yardımcı olacak; sonun­da olabilecek gebeliğiniz ile alakalı riskler, gebe iseniz fetüsü koruma, gebeliğin sonlandırılışı ya da başka tedavi amaç­lı seçeneklerinizi anlatacaktır­­. Eğer doğumdan ön­ce bir anomali rizikosu tespit edildiyse, lütfen  hekiminizle sonuçları tartışınız­.

    İlgili aramalar: genetik danışma nedir, genetik danışma kimlere yapılır, kimler genetik danışma yapmalıdır

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    -> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
    -> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
    -> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!

    loading...

    Uyarı

    Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.


    Bilgitc.blogspot.com makale ve sağlık yazılarınızın telif hakkını gözetmektedir. Eğer yazınızın bu sayfada yer almasını istemiyorsanız veya belirli bir kaynağa yönlendirilmesini istiyorsanız lütfen bu linke tıklayarak bizimle temasa geçin

    İletişim Formu

    Ad

    E-posta *

    Mesaj *