• Son Eklenenler

    Türkiyenin Bilgi Blogu, Blogger Destek

    Ücretsiz Firma Ekle
    loading...

    4 Mayıs 2015 Pazartesi

    Hamilelikte Röntgen Çektirmek

    HAMİLELİKTE RÖNTGEN ÇEKTİRMEK

    Diş için çektirilen  röntgenin  mesafesi rahimden  çok uzaktır­­. İkincisi, kurşun bir per­de rahmi korumaktadır ve bebeğini­zin ışın­dan etkilenmesi­ni önlemektedir­­.

    Gebelik esnasın­da çekilen  başka röntgenlerin güvenilir olup olmadığını belirlemek daha karmaşıktır, ama tanısal röntgenin cenin veya bebeğe zarar verme­si çok nadirdir­­. Röntgen  ışınları radyasyonun zarar verip vermeyeceği­ni üç etmen  tayin eder :

    Radyasyonun Miktarı

    Cenin ve bebekte ciddi hasar sadece çok aşırı dozlar­da (50* 250 rad ) olmakta­dır­­.  10 raddan düşük dozlar­da hiç hasar oluşmaz­. Çağdaş röntgen  araçları tipik bir tanısal muayenede çok ender olarak 5 raddan fazla ışın yaydığı için bu çe­şit muayeneler genel olarak bir sorun oluşturamaz­.

    Işı­nın Ne Zaman Alındığı

    Çok aşırı dozlar­da bile yumurtanın yuvalanmasın dan evvel (döllenmedan sonra 6­. ve 8­. günler) dokunun etkilenme­si rizikosu bulun­maz­. Bebeğin organları­nın gelişimi­nin erken  süreci boyunca (döllenme sonrasındaki 3­. ve 4­. haftalar) ve gebelik boyunca santral sinir sistemi­nin hasar görme rizikosu bulunur­. Fakat sadece aşırı dozlar­da bu gerçekleşmektedir­­.

    Rahmin Gerçekten  Işına Maruz Kalışı

    Günümüzün röntgen  aygıtları, görmek istenen  alanı bilmekte ve bedenin geri kalan bölgeleri­ni ışına maruz kalmaktan korumaktadır­­.  Röntgen  filmleri­nin birçoğu annenin karın ve pelvisine böyle­likle rahme gelen  ışınları engellemek amacı ile kurşun bir levha ile çekilir­­. Fakat karın röntgenin bile zararlı olma olasılığı, pratikte 10 raddan fazla ışın yaymadığı için bulun­maz­.

    Fakat şüphe­siz ne kadar küçük oluyor ise olsun gereksiz risk almanı­zın mantığı da bulun­maz­. Bun­dan dolayı genel olarak acil önemi olmayan röntgen  çekimleri­nin sonraya ertelenme­si önerilmektedir­­. Göze alınma­sı lazım olan rizikolarayrı bir konudur­. Bebeğin röntgen  ışınların­dan zarar görme ihtimali az olduğun­dan, anne adayı­nın sağlığı yönün­den  gerçekten  bir röntgenin çekilmesin­den  vazgeçilip anne tehlikeye atlatılmalıdır­­.  Gebelik esnasın­da röntgen  ışınları­nın küçük zararı aşağıdaki kaidelere uyularak asgari­ye indirile­bilir­­.

    Sizden  röntgen  çektirmenizi isteyen  doktora ve röntgeni çeken  teknisyene gebe olduğunuzu mutlak suretle söyleyin­.

    Gebelik süresince, fayda­sı riski olmasın­dan fazla olmadıkça röntgen  , hat­ta diş röntgeni bile çektirmeyin­. Bunun yerine daha güvenilir bir tanısal işlem kullanılabiliyor ise röntgen  çektirmeyin­.

    Eğer röntgen  gerekirse, ehliyetli ve sık denetlenen  bir merkezde çekilmesine özen  gösterin­. Röntgen  aygıtı yen  ve iyi durumda olmalı, eğitimli, bilinç sahi­bi bir teknisyen  tarafı ile radyolog gözetiminde kullanı­mı gerekir­­. Röntgen  aygıtı mümkünse lazım olan en  dar alana yönlendirerek rahim kurşun bir levhayla korunmalıdır­­.

    Teknisyenin uyarılarına dikkate alarak, bilhassa çekim esnasın­da yerimizden kımıldamamaya dikkat ederek, çekimin yinelenmesi­ni sağlayın­.

    Hepsin­den  önemlisi, röntgen  çektirdiyseniz veya çektirmeniz gerekiyorsa, zamanınızı olabilecek sonuçları ile ilgi­li kaygılanarak ziyan etmeyin­. Emniyet kemerinizi bağlanmayı unutmanız halinde bile bebek daha büyük bir tehlike altın­da manasına gelmektedir­­.

    İlgili aramalar: hamilelikte röntgen çektirmek zararlı mı, hamilelikte film çektirilir mi

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    -> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
    -> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
    -> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!

    loading...

    Uyarı

    Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.


    Bilgitc.blogspot.com makale ve sağlık yazılarınızın telif hakkını gözetmektedir. Eğer yazınızın bu sayfada yer almasını istemiyorsanız veya belirli bir kaynağa yönlendirilmesini istiyorsanız lütfen bu linke tıklayarak bizimle temasa geçin

    İletişim Formu

    Ad

    E-posta *

    Mesaj *