• Son Eklenenler

    Türkiyenin Bilgi Blogu, Blogger Destek

    Ücretsiz Firma Ekle
    loading...

    4 Mayıs 2015 Pazartesi

    Hamilelikte Yüksek Tansiyon

    Hamilelikte Yüksek Tansiyon

    Bazı gebeler, gebelik öncesinde yüksek tansiyona sahiptirler­. Bunun haricinde gebelik sırasın­da da tansiyon yükselerek gidebilir­­. Bazı gebeler ise gebelikten evvelki yaşamların­da yüksek tansiyona sahip olmadıkları halde, hamilelikte vücutların­da meydana gelen  değişimlere bünyeleri­nin uyum sağlayamama­sı sebebiy­le yüksek tansiyon gelişmektedir­­.

    Çok titizlikle dikkat edilmesi, devamlı doktor gözetiminde olunma­sı lazım olan bir durum olup, doktor önerilerine harfiyen  uyulmalıdır­­.  Çünkü, tansiyonun aşırı yükselme­si hem anne hem de bebek sağlığı yönün­den  tehlikelidir­­.

    YÜKSEK TANSİYONUN ANNE VE BEBEK SAĞLIĞINA ETKİSİ

    1­. Kan damarları kasılır, anne rahmine ve annenin başka yaşam­sal organlarına giden  kan miktarı azalmakta­dır­­.  Bebek yeteri ka­dar beslenemez­.

    2­. Damarlar kasılı olduğu için bedene az kan gitmekte­dir­­. Kalp giden  kan miktarını arttırmak amaç­lı daha çabuk çalışır ve kalp yetmezliği ola­bilir­­.

    3­. Böbreklere kafi kan gitmediğinden, idrar­da esasın­da olmayışı lazım olan neticeler çıkmakta­dır­­.  Vücuttan protein atılmakta­dır­­.

    4­. Damarlar kasılı olduğu için anne rahmine kafi kan gitmeyecektir­­. Bebek kafi beslenemeyecek, bir­takım haller­de beyinsel fonksiyonları zarar görebilecek belki de bebek kaybedilebilecektir­­.

    5­. Göze kafi kan gitmediğin­den  bulanık görme, baş ağrısı olmakta­dır­­.

    6­. Bacak ve kollar­da dinlenmeyle geçmeyen, baş parmakla bastırıldığın­da iz bırakan şişlikler olmakta­dır­­.

    HAMİLELİKTE YÜKSEK TANSİYON DURUMUNDA NELER YAPMALIYIZ?

    1­. Günlük aynı saatte, aynı tartıda tartılıp, her gün ölçtüğünüz kilonuzu bu iş için ayırdığınız defterinize kaydedin­.

    2­. Günlük aynı saatte, dinlenme anındaki tansiyonunuzu ölçtürün­. Aynı deftere bunu kaydedin­.

    3­. Tansiyonunuzun yükselme­si halinde sol yanınıza yatarak dinlenme edin­. Tansiyon yükseldiğinde si­zin ve bebeğini­zin ihtiya­cı olan oksijenin temi­ni tehlikeye girmiştir­­. Bun­dan ötürü tansiyonunuz yükseldiğinde dinlenerek bedenini­zin harcadığı enerjiyi asgari­ye indirmeli, enerjinizi korumanız gerekir­­.

    4­. Sabah ve öğleden  sonraları kendinize dinlenme saati ayırın­. Sessiz sakin ve loş bir ortamda dinlenin­.

    5­.Şişliği (ödemi) engellemek ya da çözmek amacı ile protein­den  (süt,yoğurt,et,yumurta,kurubaklagil vb­.) zengin yemekleri tercih edin, fakat katiyyen  tuz kullanma­yınız­.

    6­.Aldığınız içecek miktarın­da kısıtlama yapmayın­.

    7­.Stresli ve gergin ortamlar­dan uzak durmaya dikkat edin. Bu ortamlar damarlarını­zın kasılmasına ve tansiyonun yükselmesine yol açar­.

    8­.Bebeğini­zin hareketleri­ni gözleyin­. İki* üç saatte bebeğin anne rahminde 10 hareket yapma­sı beklenir­­. Evinizde size destek olacak, iş yükünüzü azaltacak, bu yardımı doğumdan sonra süreçte de sürdürecek bir yardımcıya gereksiniminiz olacaktır­­.

    9­.Yüksek tansiyona bağlı şikayetleriniz doğumdan hemen  sonrasındaki süreçte de bir müddet devam edecektir­­.

    YÜKSEK TANSİYON İÇİN DOKTORA NE ZAMAN GİTMELİYİM?

    Başağrısı
    Baş dönme­si
    Bulantı ve kusma
    Bulanık görme
    Genel rahatsızlık ve kay­gı hissi
    Yüz kasların­da seyirme

    Bu belirtiler damarlardaki kasılmanın ve yükselen  tansiyonun artık beyninizi de etkilemeye başladığını gösteren  belirtiler olup, derhal doktorunuza veya tam teşekküllü bir hastaneye başvurmanızı gerektirir­­. Bunlar hari­cinde, kontrollerinizi hiç bir zaman aksatmamalı, doktorunuzun önerilerine harfiyen  uymanız gerekir­­. Bir sonrasındaki gebeliğinizde aynı problemleri yaşamanız beklenebileceğinden, doktor onayını almadan hamile kalmamalısınız.

    İlgili aramalar: hamilelikte yüksek tansiyon neden olur, hamilelikte tansiyonun yükseldiği nasıl anlaşılır, gebelikte hipertansiyon durumunda ne yapılmalıdır, hamilelikte tansiyon yüksekliği nasıl anlaşılır

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    -> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
    -> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
    -> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!

    loading...

    Uyarı

    Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.


    Bilgitc.blogspot.com makale ve sağlık yazılarınızın telif hakkını gözetmektedir. Eğer yazınızın bu sayfada yer almasını istemiyorsanız veya belirli bir kaynağa yönlendirilmesini istiyorsanız lütfen bu linke tıklayarak bizimle temasa geçin

    İletişim Formu

    Ad

    E-posta *

    Mesaj *