• Son Eklenenler

    Türkiyenin Bilgi Blogu, Blogger Destek

    Ücretsiz Firma Ekle
    loading...

    4 Mayıs 2015 Pazartesi

    Bebekler Neden Tekmeler

    Bebekler Neden Tekmeler?

    Bebekler her ne kadar minik olsalar da onlarda insandır­­.  Onların da bizim gibi topuklarıyla diz ya da dirsekleriyle tekmeledikleri "hareketli" veya uzanıp kaldıkları, "sakin" zamanları bulunur­. Genel­de onun hareketliliği si­zin ne yaptığınıza bağlıdır­­.  Rahim haricinde­ki bebekler gibi, rahim içerisindeki bebekler de sallandıkların­da uyurlar­. Bun­dan dolayı gün süresince hareketli olduğunuz zamanlar­da bebeğiniz gündelik ritminizle hareketsizleşir ­. Böylelikle * kısmen  bebek yavaşlamış olduğundan, kısmi olarak de siz meşgul olduğunuzdan* tekmeleri pek fark etmezsiniz­. Siz yavaşlar yavaşlamaz bebeğiniz hareketlenmeye başlamaktadır­­.  Bun­dan ötürü bir çok gebe kadın bebek hareketleri­ni geceleyin ya da sabahleyin yatakta hisseder­. Bununla birlik­te anne öğünde veya öğün arasın­da bir şeyler yiyince, belki de kanın­da bulunan şeker miktarı­nın artmasına tepki olarak, bebeğin hareketliliği arta­bilir­­. Bazı gebeler kendileri sıkıntılı veya sinirli oldukları zaman da bebeğin hareketleri­nin çoğaldığını bildirmişlerdir; bu durumda bebek annenin adrenaliyle uyarılmış ola­bilir­­.

    Bebekler 24­. ve 28­. haftalar arasın­da en  hareketli dönemleri­ni yaşarlar, anca bu dönemdeki hareketler düzensiz ve genel olarak kısadır ve ultrason­da görüle­bilirse de meşgul olan annenin hissedemeyeceği niteliktedir­­. 28­. ve 32­. haftalar arasın­da bebek hareketleri, dinlenme ve hareketlilik olarak tanımladığımız dönemlerle daha düzenli ve devamlı duru­ma gelmektedir­­.

    Başka gebe kadınların bebekleriyle kendi bebeğini­zin hareketleri­ni karşılaştırmayın­. Her yeni doğan gibi ana karnındaki her bebek de hareketlilik ve gelişim açısın­dan kendine özgüdür­. Bazılar her zaman hareketlidir, bazılarıysa birçoğu kez sakin­. Bazıları­nın tekmeleri düzenlidir; bazıları­nın hareket düzenleri anlaşılamaz­. Hareketliliğin kesin yavaşlama­sı veya kesilişi bulunmadığı müddet pek çok durum normaldir­­.

    Son incelemeler 28­. haftadan başlayıp bebeğin hareketleri­ni annenin günde iki kez, bir kez annenin daha hareket olduğu sabah saatlerinde ve bir kez de daha akşamın hareketli saatlerinde kontrol etmesi­nin yerinde olacağını gösterir­­. Doktorunuz başka bir test önermediyse, aşağıdaki testi uygulaya­bilirsiniz:

    Saymaya başladığınız zaman saate bakın­. Her türden  hareketi (tekme, çalkalanma, dönme) sayın­. 10'a ulaştığınızda saymayı kesin ve saate bakın­. Genel­de on dakika içinde on kadar hareket saymış olursunuz­. Bazı zamanlar birazcık daha fazla ola­bilir­­.

    Bir saat nihayetinde hala on hareket sayamadıysanız, süt için ya da hafif bir şeyler atıştırın; sonra sırtüstü uzanın, gevşeyin ve saymayı sürdürün­. On hareket saymadan iki saat geçmişse gecikmeden  doktorunuzu arayın­. Hareketin olmayışı mutlak suretle bir sorun olduğu manasına gelmese de, ba­zı zamanlar bebekte sıkıntı işareti ola­bilir­­. Böyle haller­de hızla eyleme geçmek gerekebilmekte­dir­­.

    Doğum yaklaştıkça bebek hareketleri­ni düzenli şekil­de kontrol etmek de giderek daha fazla ehemmiyet kazanır­­.

    Bebeğiniz rahimde büyüdükçe daha güçlenir ve bir zamanlar kelebek dokunuşuna benzeyen hareketler artık iyice güçlü bir duru­ma gelmektedir­­. Kaburgalarınıza, rahim ağzına ya da karnınıza canınızı yakacak kadar güçlü bir tekme yerseniz şaşırmayın­. Bilhassa güçlü bir saldırıya maruz kalırsanız, duruş şeklinizi değiştirmeyi deneyin­. Bu, küçük saldırganın dengesi­ni değiştirerek saldırıyı geçici olarak durdura­bilir­­.

    İlgili aramalar: bebekler neden tekmeler, bebeğin anne karnında tekme atması, bebeğin tekmelemesi

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    -> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
    -> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
    -> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!

    loading...

    Uyarı

    Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.


    Bilgitc.blogspot.com makale ve sağlık yazılarınızın telif hakkını gözetmektedir. Eğer yazınızın bu sayfada yer almasını istemiyorsanız veya belirli bir kaynağa yönlendirilmesini istiyorsanız lütfen bu linke tıklayarak bizimle temasa geçin

    İletişim Formu

    Ad

    E-posta *

    Mesaj *