• Son Eklenenler

    Türkiyenin Bilgi Blogu, Blogger Destek

    Ücretsiz Firma Ekle
    loading...

    5 Mayıs 2015 Salı

    Hamilelik Nasıl Anlaşılır?

    Hamilelik Nasıl Anlaşılır?

    Hamileliğin tanısını koymak için kesin, olası ve şüphe duyu­lan birtakım bulgular bulunur­.

    HAMİLELİĞİN ŞÜPHELİ BULGULARI

    Adet görememek: Düzenli adet gören  sağlıklı kadınlar­da beklenen  adetin görülmeme­si gebeliği düşündüren  mü­him bir bulgudur­. Lakin gebeliği kesin olarak gösteren  bir belirti olmaz­.

    Bulantı ve kusmalar: Gebelerin yaklaşık %50 ila 60ın­da görülmekte­dir­­. 6­.gebelik haftası dolayın­da başlar ve 6 ila 12 hafta kadar sürebilir­­.Bulantı ve kusma vücutta artan progesteron hormonuna bağlıdır­­. Kusmaya bağlı çok fazla sıvı kaybı olur ise ve bu kusmalar hamile kadının beslenmesi­ni önleyecek kadar yoğun olursa gebenin hastaneye yatırılıp tedavi görme­si gerekebilir.

    Göğüs değişiklikleri: Göğüslerde şişkinlik, dolgunluk olur ve meme başı koyulaşır­­. Göğüslerde hassasiyet olur­­.

    İdrar yolu bulguları: Büyüyen  rahmin idrar kesesine baskı yapışına bağlı bir şekil­de sık idrara çıkma görülmekte­dir­­.

    Karın­da çizgilenmeler olmakta­dır­­.

    Yüzde kelebek tarzı renk bozuklukları olmakta­dır­­.

    Gebelikte psikosomatik bulgular ola­bilir­­. Uykuya eğilim ,sinirlilik,isteksizlik görüle­bilmektedir­­.

    Vajinada kan akımı artmasına bağlı mavi kırmızımtrak renk değişiklikleri görüle­bilmektedir­­.

    İştah değişiklikleri:gebeliğin klasik özelliklerindendir­­. Aşerme görüle­bilmektedir­­.

    HAMİLELİĞİN MUHTEMEL BULGULARI

    1* Karın­da büyüme: 12­. gebelik haftasın­dan sonra rahim, pelvis kemiği dışına çıkarak karın­da büyümeye neden  olmakta­dır­­.

    2* Rahim değişiklikleri: Muayenede rahim yumuşak ve büyümüştür­. Rahim ağzı yumuşak ve kanlanma­sı art­ma göstermiştir­­.

    3* Yalancı doğum eylemi kasılmaları: Genel­de 28­.gebelik haftasın­dan sonra başlar ve düzenli şekil­de artarlar­. Gerçek doğum eylemi kasılmalar buna göre daha fazladır­­.

    4* Hormonal testler: Anne kanın­da ve idrar­da hCG hormonu saptanmasına dayanmaktadır­­.

    HAMİLELİĞİN KESİN BULGULARI

    1* Çocuk bölümleri­nin elle hissedilmesi: Gebeliğin fakat 2­.yarısın­da çocuk bölümleri elle duyula­bilir­­.

    2* Çocuk hareketleri­nin görülüşü ve hissedilmesi: 5­.gebelik ayın­dan başlayıp çocuk hareketleri görülüp duyula­bilir­­.

    3* Gebeliğin röntgen  ile teşhis edilmesi: 4­.gebelik ayın­dan sonra bebeğin oluşmaya başlayan kemik yapısı röntgen  ile görüle­bilmektedir­­. Günümüzde ultrason ve başka yöntemler artık gebeliğin röntgenle teşhisi­ni menfi hale sokmuştur­.

    4* Gebelik testleri: Bugün kullanılan,idrar­da ya da kan­da bakılan ve gebelik hormonu olan hCG'yi gösteren  testler oldukça faydalıdır­­.  İdrar testleri gebeliğin rahme yerleştiği gün­den  1 hafta sonra pozitif(+) ola­bilir­­.

    5* Ultrason: Günümüzde gebeliğin tanısında, bebeğin gelişimi­nin değerlendirilişin­de ve bebekle ilgili sorun­ların tanısın­da ultrason altın bir anahtardır­­.  Ultrason ile rahim içinde gebelik kesesi 5* 6­. haftalar­da , kalp atımları ise 7* 8­.haftadan başlayıp görülmekte­dir­­. Vajinal ultrason yardımı i­le daha erken  daha doğru neticeler alına­bilir­­. Çocuk kalp sesleri kolay el aletleriyle fakat 18* 20­. gebelik haftasın­da duyula­bilir­­.

    İlgili aramalar: hamilelik nasıl anlaşılır, hamileliğin kesin belirtileri, hamilemiyim nasıl anlarım, gebelik nasıl belli olur

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    -> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
    -> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
    -> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!

    loading...

    Uyarı

    Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.


    Bilgitc.blogspot.com makale ve sağlık yazılarınızın telif hakkını gözetmektedir. Eğer yazınızın bu sayfada yer almasını istemiyorsanız veya belirli bir kaynağa yönlendirilmesini istiyorsanız lütfen bu linke tıklayarak bizimle temasa geçin

    İletişim Formu

    Ad

    E-posta *

    Mesaj *