• Son Eklenenler

    Türkiyenin Bilgi Blogu, Blogger Destek

    Ücretsiz Firma Ekle
    loading...

    6 Mayıs 2015 Çarşamba

    LEEP Nedir? LEEP Nasıl Yapılır?

    LEEP Nedir?

    LEEP kelime­si rahim ağzı­nın kötü huylu hastalıklara dönüşebilen  öncül hastalıkları­nın tedavisi için kullanılan bir tekniği anlatmaktadır­­. Lazerden  daha da yeni bir teknoloji olan LEEP aslında "Loop Electrosurgical Excision Procedure" cümlesi­nin ingilizceden kısaltılmış halidir­­. LEEP, rahim ağzında görülen değişimin kesin tanısını koymak için ve tedavi etmek amacı ­ile yapılmakta­dır­­.  Tüm tanımlamalar elektrik enerjisi ile çalışmakta olan ve halka biçimin­de bir telden  meydana gelen  oldukça kolay bir cerrahi alet ile gerçekleştirilen  bir operasyonu anlatmaktadır­­.  Bu alet yardımı i­le rahim ağzındaki değişim gösteren  alan hızlı, etkili ve ağrısız bir şekil­de çıkartılmaktadır­­.

    LEEP Kimlere Yapılır?

    PAP smear neticesin­de kanser öncüsü oluşumlar saptanan kadınlar LEEP için uygun adaylardır­­.  Günümüzde LEEP bir­takım hastalıklar­da kullanılan rahim ağzını yakma, dondurma veya laser ile tahrip etme gibi birçok geleneksel tedavi­nin yeri­ni almıştır­­. Başka işlemlerin tam tersi LEEP ile doku tahrip edilmeden  çıkartılır ve bu sayede tedavi el­de edilebi­lirken  tanıyı patolojik olarak doğrulama olanağı da doğar­.­.

    LEEP İşlemi Nasıl Yapılır?

    LEEP cerrahi bir işlem olmakla beraber ayaktan cerrahi işlemler sınıfında kabul edilmektedir­­. Lokal anesteziyle yapıla­bilir olduğu gibi genel anestezi altın­da de yapıla­bilir­­. Rahim ağzın­da ağrı hissi­ni taşımakta olan sinirler olmadığın­dan hasta işlem esnasın­da acı duymaz­. İşlemdan sonra hastanede yatış gerekmez ve hasta hemen  olağan hayatına dönebilir­­. Bu işlem yaklaşık olarak 3 ile 4 dakika sürmektedir­­. Hasta jinekolojik konumda yatar iken  vajinaya spekulum olarak isimlendiri­len  muayene aleti konur ve rahim ağzı görülmekte­dir­­. Elektrik akımı­nın güvenilir akışını meydana getirmek amacı ile hastanın bacağına bir topraklama pedi yapıştırılır­­. Sonrasın­da ucun­da elektrik akımını ileten  yarım halka biçimin­de bir tel bulunmakta olan kaleme benzeyen elektrokoter yardımıyla rahim ağzın­dan bir parça çıkartılır­­. Bu elektrik akımı hem dokuyu kesmeye hem de geride kalan dokuyu yakarak kanamayı durdurmaya yarar­. Çıkarılan materyal, patolojik araştırma için patoloji laboratuarına gönderilir­­. Kanamanın devam etme­si halinde kalemin ucundaki tel çıkartılarak ucu topı anımsatan bir parça takılıp kanayan yerler yakılmakta­dır­­.  Kanamayı durdurmak amacı ­ile bir­takım sıvılar da kullanıla­bilir­­. İşlem lokal anestezi altın­da yapılmış ise hasta hemen  kalkıp normal yaşantısına dönebilir­­. Genel anesteziyle yapılmakta olan işlemlerden  sonra ise anestezi­nin etki­yi geçene kadar 30 ila 60 dakika ayılma odasın­da bekler­. LEEP olacak hastaların işlem öncesinde özel bir hazırlık yapmalarına gerek yoktur­.

    İlgili aramalar: leep nedir, leep işlemi nedir, leep nasıl yapılır

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    -> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
    -> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
    -> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!

    loading...

    Uyarı

    Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.


    Bilgitc.blogspot.com makale ve sağlık yazılarınızın telif hakkını gözetmektedir. Eğer yazınızın bu sayfada yer almasını istemiyorsanız veya belirli bir kaynağa yönlendirilmesini istiyorsanız lütfen bu linke tıklayarak bizimle temasa geçin

    İletişim Formu

    Ad

    E-posta *

    Mesaj *