• Son Eklenenler

    Türkiyenin Bilgi Blogu, Blogger Destek

    Ücretsiz Firma Ekle
    loading...

    7 Mayıs 2015 Perşembe

    Rahim Kanserinin Belirtileri ve Tedavisi

    RAHİM KANSERİ

    Rahim kanserine rahmin iç yüzeyinde, yani endometriumda başladığı için endometriyal kanser de denilir­­. Bilhassa Amerikalı kadınlara musallat olmuş en  yaygın kanser türüdür ve erken  yakalandığı zaman hemen  her zaman tedavi edilebilmektedir­­. Genel­de menopoza girip daha son­ra 50 ila 70 yaşları aralığın­da ortaya çıkmakta­dır­­.  Araştırmacılar kesin sebebi­ni bilmiyorlarsa da menopoza girip daha son­ra alınan östrojen  takviyesi­nin katkısı varmış gibi görünür­.

    Rahim Kanserinin Belirtileri

    Menopoz sonrası vajinada kanama;
    Menopozdan evvel aşırı kanamalı adet görmeler ya da iki adet arasın­da kanama;
    Vajinadan pembe renkte ve sulu bir akıntı­ gelmesi.

    Fazla kilolar endometriyal kansere zemin hazırlar­. Hat­ta tedaviyi de (ameliyat ve ışın tedavisi) zorlaştırır­­.

    Günümüzde, östrojen  desteği metodu çok daha düşük dozda östrojeni, ayın belirli bir bölümünde progesteronla beraber kullanarak uygulanmakta­dır­­.Bu nedenle, uygun bir östrojen  tedavisi görüyorsanız, bu si­zin nüfusun geri kalan çoğunluğun­dan daha fazla kanser riskine sokmaz­. Lakin menopoz belirtilerine karşı östrojen  yalnız başına alınırsa kanamaya neden  ola­bilir­­.

    Rahim kanserine yakalanma olasılı­ğı yüksek olan kadınlar; hiç doğum yapmamış bulunanlar, 52 yaşın­da hala adet görenler, kısırlık ya da düzensiz adet sorun­ları bulunanlardır­­.  Doğum kontrol hapı kullanan kadınların endometriyal kanser olma ihtimalleri azalmakta­dır­­.

    Rahim Kanserinin Teşhisi

    Rahim kanseri erken  evreler­de belirti göstermemektedir­­. PAP Smear testi, hadi­seyi vakaların yarısın­dan daha azın­da yakalaya­bilir ve muayene esnasın­da da farkedilmez­. İlk işaret vajinada kanamadır­­.

    Belirtiler varsa, doktor endometriyal biyopsi yapmakta­dır­­.  Doktor muayenehanesinde genel olarak anesteziye gerek olmaksızın, rahimin iç yüzeyinden, analiz edilmek üzere küçük bir parça alır­­. Rahim kanseri varsa, biyopsi birçoğu kez bunu tespit eder­.

    Daha kesin bir teşhis için kürtaj gereklidir­­. Doktor rahimin iç yüzeyi­ni hafif olarak kazıyarak analiz etmek üzere doku örnekleri alır­­. Bu işlem için herhangi bir şekil­de anestezi gerekir ve bu genel olarak hastanede, gece yatmadan, yapılmakta­dır­­.  Eğer kanser olduğu tayin edilirse ve rahimden  öteye yayıldığını düşündürecek bir neden  yoksa, doktor bazı testler yaparak başka tümörler olup olmadığını araştırır­­.

    Genel­de yavaş ilerleyen  ve teşhis edildiğinde hala yayılmamış olma olasılı­ğı yüksek olan bir türdür­. Bu da, yakalanan kadınların birçoğu kez tedavi edilebildiği manasına gelmektedir­­. Erken  teşhis edildiğinde, en  az 5 sene kurtulma olasılı­ğı % 88dir­­. Çevredeki dokulara yayıldığın­da bile bu oran % 75'dir­­. Nadir olarak tümörün hızla büyümekte olan öldürücü bir cins olma­sı halinde, sonuç bu kadar iyi olmaya­bilir­­.

    Rahim Kanserinin Tedavisi

    Ameliyat :
    Doktorların birçoğu histerektomi (rahmin alınması), tavsiye ederler­. Fallop tüpleri­nin ve yumurtalıkların da alınma­sı gerekir, çünkü kanserin bu organlara da yayılma eğilimi bulunur­.

    Radyasyon ;
    Kanser rahmin ötesine de yayılmışsa, ameliyat sonra­sı radyasyon tedavisi yapılışı gerekir­­. Bazı zamanlar ameliyat yerine radyasyon kullanıldığı da olmakta­dır­­.  Bu, genel anestezi altındayken  vajina ya da rahime bir alet ya da radyum yerleştirilip yapılmakta olan derin bir radyoterapidir­­. Radyum vücudun içinde birkaç gün kalır ve bu süre içinde hastanede yatılması gerekir­­. Bazı durumlar­da da birkaç metod bir arada kullanılır­­.

    İlaç Tedavisi;
    Eğer kanser bedenini­zin başka yerlerine metastaz yapmışsa (yayılmışsa), projesteron büyümeyi genel olarak durdurur­. Bu 2 ila 3 sene içindir, hat­ta bazı zamanlar daha bile uzun ola­bilir­­. Başka antikanser ilaçlar da kullanıla­bilir­­.

    Sağkalım
    Evre 1 endometrium kanserinde beş senelik sağkalım oranları % 90 dolayındadır­­.  Bu oran Evre 2 vakalar­da bir miktar düşüşle %69 ila 83 arasın­da keşfedilmiştir­­. Evre ilerlediği müddetçe sağkalım %40'lar dolayına iner­. Nüks ederse bu ilk iki sene içinde en  fazla oran­da görülmekte­dir­­. 5 yıldan sonra nüks etmesi epey nadir görülen bir durumdur­­.

    İlgili aramalar: rahim kanseri, endometriyal kanser, rahim kanserinin belirtileri, rahim kanserinin tedavisi, rahim kanseri öldürür mü

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    -> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
    -> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
    -> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!

    loading...

    Uyarı

    Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.


    Bilgitc.blogspot.com makale ve sağlık yazılarınızın telif hakkını gözetmektedir. Eğer yazınızın bu sayfada yer almasını istemiyorsanız veya belirli bir kaynağa yönlendirilmesini istiyorsanız lütfen bu linke tıklayarak bizimle temasa geçin

    İletişim Formu

    Ad

    E-posta *

    Mesaj *