• Son Eklenenler

    Türkiyenin Bilgi Blogu, Blogger Destek

    Ücretsiz Firma Ekle
    loading...

    2 Kasım 2015 Pazartesi

    Kışın Dondurma Yenir Mi?

    Dondurma sevmeyen yoktur heralde. Dondurma daha çok yazın serinlemek amacı ile tüketiliyor fakat dondurmanın tek yararı serinletmek değil. Doğal yöntemlerle hazırlanmışsa aynı zaman­da oldukça sağlıklı ve sevilen bir yiyecektir­­. Sıcak havalar­da tüketilen  dondurmayı kışın da tüketmek doğru olur mu? Sağlık yönün­den  kışın dondurma yemenin bir zararı olur mu? İşte kışın da dondurma yemek isteyenleri sevindirecek uzman görüşleri:

    Dondurmanın kışın­da tüketimi gerektiği­ni belirtiyor, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nde Öğretim Üyesi olarak görev yapan Prof­. Dr­. Salih Özdemir. Açıklamasına şöyle devam ediyor: Dondurma kalsiyum ve protein bakımın­dan yeterince zengin bir yiyecektir. Ayrıca süt ve süt ürünleri­nin beslenmede vazgeçilmez bir yiyecek kaynağı olduğunu belirterek, bu ürünler olmadan sağlıklı beslemenin olanaklı olmadığını söyledi­.

    kışın dondurma yenir mi



    Sütle beslenemeyen  bir çocuğun gelişemediği­ni belirten Özdemir, "Sütle ve ürünleriyle beslenmeme, yetersiz eksiksiz beslenme çok mü­him problemlere neden  olmakta­dır­­.  Süt olmadan sağlıklı beslenmenin imkansız olduğunu düşünüyoruz­. Zira süt kalsiyumun en  mü­him kaynağıdır" dedi­.

    Türkiye’nin süt tüketimi­nin ortalama olarak değerlerine bakıldığın­da kişi­lerin kafi süt tüketmedikleri­ni belirten  Özdemir, sözlerine şu şekilde devam etti:

    "13 ila 19 yaş arasın­da bulunan bir genç günlük ya 1­.2 litre süt tüketecek veya 100 gram kaşar peyniri tüketecek ki gereksinim duyduğu kalsiyumu karşılayabilsin­. Ya da 100 gram beyaz peynir bu ihtiya­cı karşılaya­bilir­­. Fakat ülkemizin ortalamalarına baktığımız zaman yıllık 25 ila 30 kilogram süt tüketimi vardır. Bu Avrupa Birliği ülkelerinde 80 ila 90 kilograma kadar çıkar­. İskandinavya ülkelerinde ise 160 ila 170 kilo yıllık kişi başına süt tüketilme­si bulunmakta­. İşte bu değerlere baktığımız zaman günlük kalsiyum ihtiya­cı İskandinavya ülkelerinde bütünüy­le karşılanıyor­. Yani AB ülkelerinde bile 70 ila 80 kilogram tüketimde kafi bir kalsiyumdan bahsedilemez­."

    Alınan kalsiyumun da iyi metabolize edilmesi gerektiği­ni vurgulayan Özdemir, "Kalsiyumu yeteri ka­dar alsanız bile onu kemiklere lokalize etmeniz gerekir­­. Onun için de hareket mü­him bir faktördür, kalsiyumu kemiklere lokalize etmektedir" diye konuştu­.

    Çocuklara Dondurma Verilmeli Mi?
    Süt sevmeyen  çocukların bunun yerine dondurma da tüketilebileceği­ni anlatan Özdemir, sözlerine şöyle devam etti:

    "Çocuğunuza sevmediği bir besi­ni zorla vermekten  ziyade yani onun sevebileceği gıdaya yönlendirmek daha doğru olacaktır. Örne­ğin çocuklar peyniri pek sevmezler­. Onun yerine dondurma mü­him bir kaynaktır­­. Dondurma tüketerek de kalsiyum gereksinimi­ni karşılata­biliriz­. Bunun çok mü­him olduğunu söylüyorum­. Kalsiyum çocukluk, gençlik çağların­da yetersiz alındığı za­man ileride çok büyük sorunlara neden  olmakta­dır­­.  Onun için çocukluk yaşlar­da çocuklarımız iyi beslememiz gerekir­­. Bu konuda dondurma da mü­him bir kalsiyum kaynağıdır­­.  Süt içmeyen  bir çocuğa rahat­ça dondurma yedirebilirsiniz­."

    Dondurmada şeker oranı fazla olduğun­dan çok abartılı tüketilmesi­nin de doğru olmadığını vurgulayan Özdemir, günlük 50 gram dondurma tüketmenin çocuklar için kafi olacağını ifade etti­.

    Dondurmanın kalitesi­nin de mü­him olduğunun altını çizen  Özdemir, meyveli dondurmalar­dan ziyade sütlü dondurmanın tüketilmesi gerektiği­ni belirterek, sözleri­ni şöyle sürdürdü:

    "Kışın dondurma rahat­ça tüketile­bilir­­. Dondurma, kalsiyum, protein bakımın­dan mü­him bir kaynak­. Sütle dondurma nere­deyse aynı fonksiyonu görmektedir­­. Fakat tabii ki dondurmanın sağlık açısın­dan güvenilir olma­sı gerekmekte­dir­­. Güvenilir, içinde patoloji mikroorganizma bulunmayan dondurmanın tüketilmesinde kışın herhangi bir sakınca bulun­maz­. Tabii ki ambalajlı olmasına dikkat edeceğiz­. Dondurma hakikaten  lezzetli bir ürün­. Herkes bu lezzete gereksinim duyuyor­. Kışın da sağlık açısın­dan güvenilir bir dondurma herhangi bir hastalığa sebep olmaz­."

    Yeterli Kalsiyum Alınmalı
    Prof­. Dr­. Özdemir, kalsiyum ihtiya­cı tam karşılanmadığın­da bir­takım hastalıklara neden  olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

    "Kalsiyumun az alınma­sı halinde çocuklar­da raşitizm hastalığı, kemikler­de kırıklar olabilmekte­dir­­. Kemiklerin yeteri ka­dar güçlü olamama­sı gibi bir durum mevzu­bahis olmakta­dır­­.  Yaşlılar­da osteoporoz ve osteomalazi denilen  kemikle ilgili hastalıklar ortaya çıkabiliyor­. Bunlar hakikaten  genç yaşlar­da ortaya çıkıyor Türkiye’de­. İstatistiklere bakıldığın­da başka ülkelere oranlara Türkiye’de genç yaşlar­da ortaya çıktığını rahat­ça söyleyebiliriz­. Onun için bizim ivedi olarak süt ve süt ürünleri tüketimi­ni artırmamız gerekmekte­dir­­."

    Türkiye’de kişi başı süt tüketimi­nin yılda 70 ila 80 kilograma arttırılması gerektiği­ni vurgulayan Özdemir, mutlak suretle bu konu ile ilgi­li çalışma yapılması gerektiği­ni belirterek, kış ayların­da da yeterince kalsiyumun alınmasını tavsiye etti­.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    -> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
    -> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
    -> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!

    loading...

    Uyarı

    Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.


    Bilgitc.blogspot.com makale ve sağlık yazılarınızın telif hakkını gözetmektedir. Eğer yazınızın bu sayfada yer almasını istemiyorsanız veya belirli bir kaynağa yönlendirilmesini istiyorsanız lütfen bu linke tıklayarak bizimle temasa geçin

    İletişim Formu

    Ad

    E-posta *

    Mesaj *