• Son Eklenenler

    Türkiyenin Bilgi Blogu, Blogger Destek

    Ücretsiz Firma Ekle
    loading...

    23 Temmuz 2011 Cumartesi

    Elma sirkesi nasıl yapılır?

    Elma sirkesini yapmak için uygun olan elma çeşidi şekeri fazla olan kış elmalarıdır. Değişik elma türleri beraber kullanılarak ta sirkeye farklı bir tat kazandırabilirsiniz. Kullanmamanız gereken elma ham ve de ekşi olanıdır. Hijyene çok önem vermelisiniz. Elmaları iyice yıkayınız ve ardından kullanacağınız malzeme ile kavanozları sıcak su ile yıkayınız.


    Elmaları ufak parçalara ayırınız ve ardından presleyiniz ya da katı meyve sıkacağı ile sıkıp suyunu çıkarınız.  Meyve suyunda bulunana şeker fermantasyona uğrar ve ilk olarak alkole ardından da asetik bakterilerin sebep olduğu fermantasyon ile sirkeye döner.


    Sirke yapımındaki iki unsur önem taşır; bakterinin verimli çalışmalarını sağlayacak ısı ile oksijen. Hava ile temasının çok olması için oldukça geniş ağızlı ve derin olmayan bir kavanoz seçiniz.

    Elma suyu üstünde boşluk olacak biçimde kavanoza doldurunuz ve ardından meyve sineklerinin geçmeyeceği ama hava alabileceği temiz tülbentle kavanozu kapatınız. Gün içerisinde bir sefer karıştırınız, bu sayede havalanmayı sağlayarak sirkenin oluşumunu hızlandıracaksınız.  Oda sıcaklığı 25 dereceyi geçmemeli ve güneş ışığı görmeyeceği loş ortamda saklanmalıdır. Koyulan kap cam veya ahşap olmalıdır, metal kullanmayınız. Sirkenin oluşumunu hızlandırmak için doğal elma sirkesi koyabilirsiniz. Sirkeniz kullandığınız elma çeşidi ile koşullara bağlı olarak 3-6 hafta arasında hazır olacaktır.


    Sirke kokusu gelmeye başladığınızda her gün tadıp istenen tat ve de asit derecesi istenilen ayara gelene kadar işlem devam eder.


    Elde ettiğiniz sirkenin fermentasyonuna engel olmak için bir iki katlı tülbentten geçirerek süzünüz. Bu sat-yede meyve kalıntılarından arındırmış olacaksınız. Hava almaması için şişelere koyunuz ve güneş almayan ortamda saklayınız. Süzseniz de ev ortamında yapılan sirkede fermantasyon tamamen durmaz, şişede deniz anası gibi düz bir tabaka oluşacaktır. Bu tabaka bakteri atıklarıyla meydana gelir ve sirkenizi kullanacağınızda atınız. Hazırladığınız sirke hazırlara göre bulanık olur. Ancak hazır sirkelerde yüksek ısı kullanıldığından ötürü sirkeye şifai özellik veren enzimler, mineraller, vitaminler, pektin, malik ve de tartarik asitler bakımından fakirliğe uğrarlar ve bir bölümünü ve ya hepsini kaybederler.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    -> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
    -> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
    -> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!

    loading...

    Uyarı

    Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.


    Bilgitc.blogspot.com makale ve sağlık yazılarınızın telif hakkını gözetmektedir. Eğer yazınızın bu sayfada yer almasını istemiyorsanız veya belirli bir kaynağa yönlendirilmesini istiyorsanız lütfen bu linke tıklayarak bizimle temasa geçin

    İletişim Formu

    Ad

    E-posta *

    Mesaj *