• Son Eklenenler

    Türkiyenin Bilgi Blogu, Blogger Destek

    Ücretsiz Firma Ekle
    loading...

    29 Temmuz 2011 Cuma

    Nişastaya Duyarlılık ,Nişasta Intoleransı, Nişastaya Tahammülsüzlük

    NİŞASTA

    Nişasta Bağırsak iltihabında ve yumuşatıcı olarak, 100 gr nişasta bir miktar soğuk suda iyice eriyinceye kadar karıştırılır, üzerine bir miktar kaynar su yavaş yavaş ilave edilir. îlik hale gelince bununla lavman yapılır. Bütün Cilt Hastalıklarında

    Nişasta Lapası Cilt hastalıklarında 100 gr nişasta 1 bardak su da eritilir. 800 gr kaynamakta olan suyun içerisine dökülür. Ateşten indirilir. Karıştırmaya devam edilir. Elde edilen lapa cilt hastalıklarında çok faydalıdır.

    Tentürdiot zehirlenmelerinde bir miktar nişasta suda eritilerek içilirse zehirlenmeyi önler. Nişasta Banyosu Bütün Cilt Hastalıklarında

    Nişasta banyosu iltihabı giderir, kaşıntıları keser, bütün cilt hastalıklarında kullanılır. 2 kilo soğuk suda nişasta iyice eritilir üzerine 5-6 kilo sıcak su ilave edilir. Küvete dökülür içerisinde 20 dk yatılır.

    Sulanan yaralan kurutmak için Nişasta — Pudra ayrı ayrı veya aynı nisbette karıştırılır, yaraların üzerine serpilir.

    Nişastaya Duyarlık (Nişasta Intoleransı, Nişastaya Tahammülsüzlük)

    Nişastaya duyarlı olan kişilerin sindirim kanalında nişasta tam sindirilemez ve dışkıda nişasta tanecikleri çıkar. Sindirilemeyen nişasta kısa sürede incebağırsaktan kalınbağırsağa geçer, orada değişiklikler sonucu oluşan asitler bağır­sak mukazasım incitir. Nişastanın sindirim güçlüğü hastalığı daha çok çocuk­larda görülür. Karında ağrı, sürgün ve gaz gibi rahatsızlıklar yapar.
    Bu hastalıkta beslenmede ana ilke, hastanın durumuna göre, nişastayı azalt-, mak ya da diyetten çıkarmaktır. Nişasta sindirimsizliği olan hastaların beslen­mesinde dikkat edilmesi gereken noktalar, öteki sindirim ve emilme güçlüğü has­talıkları için belirtilenler gibidir. Önce belirtilenlere ek olarak bu hastalıkta bes­lenmede şu esaslara uyulmalıdır:
    1. Diyette nişasta kısıtlanır. Ağır olgularda, tahıl ve tahıl unlarıyla yapı­lan yiyecekler, kuru baklagiller, nişasta, patates ve öteki nişastalı besinler diyet­ten tümüyle çıkarılır ya da çok azaltılır. Hastanın durumu düzeldikçe kısıtlama gevşetilir.
    2. Hastanın karbonhidrat ihtiyacı daha çok bal, pekmez, marmelat, reçel, meyve pelteleri gibi yiyeceklerle karşılanır.
    3. Orta derecede yağ verilir. Hastada sürgün varsa yağ kısıtlanır.
    4. Diyet, hastanın yeterli ve dengeli beslenmesini sağlayacak şekilde düzen­lenir.

    Laktoza Doyarlılık ,Laktoz Intoleransı, Laktoz Tahammülsüzlüğü

    Laktoza duyarlı kişilerin incebağırsağında laktoz sindirilemez. Bu hastalık küçük çocuklarda ve yetişkinlerde yaygın olarak görülür. Amerika’da yaşayan .siyah ırkta % 60-80, beyaz ırkta % 5-10 dolayında olduğu bildirilmektedir. Ak­deniz ve Ortadoğu ülkelerinde ve Türkiye’de laktoz sindirimsizliğine sık rastlan­maktadır.
    Küçük çocuklarda laktozun kullanılamayışı, doğuştan bir bozukluk nede­niyle laktaz enziminin yapılamayışına bağlanmaktadır. Yetişkinlikte ise, sindi­rim kanalında başka bozukluk ve hastalıklardan da ileri gelebileceği, enzim ye­tersizliğinin de rolü olduğu sanılmaktadır.
    Laktoz, sütte bulunan bir şekerdir. Laktoz sindirim güçlüğü olan kişiler süte duyarlı olurlar. Süt içildikten bir süre sonra, hastalıklı kişilerde karın ağrı­sı, gurultu olur ve sürgün (ishal) yapar. Dışkıyla önemli miktarda laktoz ve lak­tik asit atılır. Diyetten süt çıkarılınca hastada bir bozukluk görülmez.
    Laktozu iyi kullanamayan çocukların diyetinden süt ve sütlü besinler çıkarı­lır. Laktozu alınmış süttozu varsa, ondan süt yapılır, soya sütünden ve öteki ku­ru baklagillerden yararlanılır. Çocuğun durumu düzeldikçe, diyetine azar azar süt ve sütlü tatlılar eklenir. Yoğurt ve mahallebi denenir. Çocuğun duyarlık de­recesine göre süt, yoğurt, sütlü tatlı miktarı artırılarak ve azaltılarak denenir. Dokunmayan miktar bulunur. Aym uygulama yetişkinler için de geçerlidir.
    Yetişkinler çocuklardan daha az duyarlı olabilirler. Süte duyarlı olan kişi­ler, süt ürünlerine, sütlü yiyeceklere daha az duyarlı olabilirler. Bir hayvan sü­tüne duyarlı olan kişiler başka hayvan sütlerine duyarlık göstermeyebilirler. Yi­ne, sütün soğuk, sıcak içilmesi duyarlığı azaltabilir ya da artırabilir. O yüzden, sütün ve ürünlerinin değişik şekillerde ve miktarlarda alınarak denenmesi gere­kir.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    -> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
    -> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
    -> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!

    loading...

    Uyarı

    Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.


    Bilgitc.blogspot.com makale ve sağlık yazılarınızın telif hakkını gözetmektedir. Eğer yazınızın bu sayfada yer almasını istemiyorsanız veya belirli bir kaynağa yönlendirilmesini istiyorsanız lütfen bu linke tıklayarak bizimle temasa geçin

    İletişim Formu

    Ad

    E-posta *

    Mesaj *