• Son Eklenenler

    Türkiyenin Bilgi Blogu, Blogger Destek

    Ücretsiz Firma Ekle
    loading...

    30 Temmuz 2011 Cumartesi

    Meşe Kabuğu, Meşe Palamudu, Meşe Mazısı, Meşe Yaprağı Faydaları

     


    Meşe Kabuğu, Meşe Palamudu, Meşe Mazısı, Meşe Yaprağı Faydaları


    MEŞE KABUĞU -OUERCUS ROBUR


    Diğer İsimleri : Pırnal Meşesi, Kermes Meşesi, Kasnak Meşesi, Saplı Meşe


    Kullanılan Kısımları : Genç dalların kabukları, bütün çeşitlerin kabukları aynı maksatlarla kullanılır.


    Kullanıldığı Yerler:

    Mese Palamudu Yaprağı Faydaları Yararları


    Dahilen Kullanılışı: ishal kesici, kuvvetlendirici ve antiseptik etkilere sahiptir, mide ve bağırsak kanamalarını tedavi eder, kanlı öksürük ve kan kusmaya çok iyi gelir. Dizanteri, kanlı ishal ve sıracaya karşı fevkalade etkilidir.

    Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 6-12 gr meşe kabuğu konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.


    Toz halinde günde birkaç defa 0.5 gr hap halinde içilir. Meşe kabukları kavrularak toz haline getirilir, kahve gibi pişirilerek içilirse ishali önler, dizanteride, sıracada, mide ve bağırsak kanamalarında tedavi edici olarak kullanılır. Kan kusmalara ve kanlı öksürüğe iyi gelir. Kemik zafiyeti ve raşitizmde meşe ağacı kabukları toz haline getirilir, süt ve şekerle kahve pişirilip içilir, meşe kabuğu boğmacada da faydalıdır.


    Meşe yaprakları da aynı maksatla kullanılır.


    Bazı maddeler, alkoloidler, bakır ve kurşun tuzları ile meydana gelen zehirlenmelerde meşe kabuğu veya meşe mazısı kaynatılıp içilirse çok faydalı olur. Meşe kabuğunda bulunan tanen zehirli maddelerle birleşerek onun kana geçmesini önler. Yataklarını ıslatan çocuklara öğleden sonra bir miktar kaynatılmış meşe kabuğu suyu içirilmelidir.


    2 bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı meşe kabuğu, 2 tatlı kaşığı civan perçemi, 1 tatlı kaşığı sarı kantaron konur, 10 dk bekletilir, sabah ve öğlen 2 fincan içirilir.


    Haricen Kullanılışı:1 bardak suya, 6-12 gr ufalanmış meşe kabuğu konur, 5 dk kaynatılır, bu su ile gargara yapılırsa boğaz hastalıkları ve iltihabını ve bademcik iltihaplarını tedavi eder. Bu su ile pansuman yapıldığında, kanamalarda ve basur memelerinin tedavisinde iyi bir ilaçtır, bu su ile yıkanan ayaklar kokmaz, çıbanlarda ve egzamada bu su ile yıkama veya kompres yapılırsa faydalı olur.


    1 bardak suya, 5 gr meşe kabuğu, 5 gr adaçayı konur, 5-10 dk kaynatılır, bu su ile gargara yapılırsa diş sallanmasını giderir. Meşe kabuğu toz haline getirilir, enfiye gibi buruna çekilirse burun kanamasını önler. Meşe kabuğu toz haline getirilir, merhem yapılır, yanıklarda, donmalarda, kanlı basurun tedavisinde kullanılır.


    Guatrda meşe kabuğu sirke ile kaynatılıp suyuna bir bez batırıhr guatrın üzerine sarılır, 1 hafta devam edilir.


    Egzamada meşe kabuğu ruhu cilde sürüldüğünde egzamayı giderir.


    İstenmeyen tüyleri temizlemek için meşe ağacı yakılır. Külü elenir, su ile karıştırılır, tüylü bölgeye sürülür.


    MEŞE PALAMUDU – SEMEN OUERCİ


    Diğer İsimleri: Pelit, Palamut


    Kullanılan Kısımları : Türk meşesi, palamut meşesi ve saplı meşe türlerinin palamutları ve çanağı kullanılır


    Kullanıldığı Yerler:


    Kullanılışı: 1 bardak suya, 10-20 gr parçalanmış taze veya kavrulmuş meşe palamudu konur, 1 dk kaynatılır, ishal kesici olarak kullanılır.


    Palamut kavrulur toz haline getirilir, 1 bardak suya, 3-4 gr konur, 5-10 dk kaynatılıp süzülür, bal veya şekerle tatlandırılır, günde 2-3 bardak içilir midevidir, ishal kesici (bilhassa çocuk ishallerinde) bel gevşekliğini ve frengiyi önler, bağırsak bozukluklarına iyi gelir.


    İdrarın damla damla gelmesini kesmek için meşe palamudu toz haline getirilir, 5 gr’na 2,5 gr günlük ilave edilerek içilir. Bir müddet devam edilirse idrarın damla damla gelmesini önler. Penisi güçlendirmek için 20 gr pelit toz haline getirilir, 30 gr kuru üzümle macun yapılır, sabahları aç karnına 1 ceviz büyüklüğünde yenir, cinsi münasebetten 1 saat evvel de aynı miktar yenilir, idrarını tutamayanlar için de aynı terkip kullanılır. Altını ıslatan çocuklar için palamut ve günlük aynı miktarlarda toz haline getirilir, balla macun yapılır, altını ıslatan çocuğa 1,5 kaşık yedirilir.


    Kanlı basurda palamut toz haline getirilir, bir miktar yenir, günlük 100 gr’ı geçmemelidir.


    Haricen Kullanılışı: Pelit çanakları toz haline getirilir, yarım bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı konur, 10 dk bekletilir, bu suya, batırılan bir pamukla basur memeleri bolca ıslatılır, içerde de varsa ıslak pamuk içeriye konulur ve gece öylece yatılır. 5-6 gün içinde memeler ufalır ve varsa makat çatlağı ve yarıklar iyi olur.


    Et bitirmede olmamış ham pelit ezilir, toz haline getirilir, yaraların üzerine konulur.


    Saçkıran ve kelde pelit çanakları toz haline getirilir, saf zeytinyağı ile karıştırılıp saç kıran ve kele sürülür.


    MEŞE MAZISI


    Dahilen Kullanılışı: İdrar yolu iltihaplarında, bağırsak yaraları ve kolite çok iyi gelir, astrenjan etkilidir. Buruntuda; ishal ve kanamaları kesmek için meşe mazısı toz haline getirilir, günde birkaç defa 0.5-1 gr içilir.


    Veya 1 bardak kaynar suya, 10 gr parçalanmış mazı konur, 10-15 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir, bu su aynı zamanda zehirlenmelerin giderilmesi için içirilir, çok faydalıdır. Meşe mazısı toz haline getirilir, 5 gr kitre ile içilirse terlemeyi keser.


    Basurda 10 adet mazı toz haline getirilir. 4 defa yıkanmış 1 fincan andız katrnı ve leblebi unu ile nohut büyüklüğünde hap haline getirilir, sabahları aç karna 1 adet yutulur. İç ve dış basuru tedavi eder.


    Haricen Kullanılışı: Mazı tozu sirke ile kaynatılır, lapa haline getirilir, makat şişliklerinde ve makat çıkmalarında yakı gibi konulursa bu rahatsızlıkları giderir.


    Mazı tozu fazla etler üzerine (et beni vs. gibi) ekilirse fazla etleri giderir, benleri düşürür.


    Mazı toz haline getirilir, sallanan dişlerin dipleri bununla ovulursa dişleri pekiştirir, sağlam hale getirir, diş etlerini güçlendirir, çürük dişin içine konulduğunda çürümeyi durdurur, ağrıyan dişin üzerine konulursa veya kaynatılıp gargara halinde kullanılırsa, faydalı olur. Mazı tozu sirke ile ıslatılır, bu su ile saçlar yıkanırsa veya saçlara masaj yapılırsa saçları karartır.


    Diş minelerinin zayıflaması sebebiyle sıcak ve soğuktan rahatsız olan dişler için mazı kaynatılır, suyu ile gargara yapılır.


    Mazı tozu yaralara serpilirse yaraları kurutur, çürümüş eti yeniler.


    Buruntuda mazı toz haline getirilir, göbek üstüne konur.


    Mazı parçalanıp, kaynatılır, gargara yapılırsa damak, ağız, boğaz, bademcik iltihabını tedavi eder. Küçük dil sarkmasında mazı toz haline getirilir, 5 gr sirke ile kaynatılır, içerisine bir bez batırılıp bu bez başın üzerine konur. Tırnak mantarında; mazı toz haline getirilir, 2 misli balla karıştırılır, tırnaklara sürülür.


    Mazı 20 gr, sap 5 gr, toz haline getirilir, karıştırılır, ağızdaki yaralara sürülür veya 1 çay kaşığı ağıza alınır, ağızda tutulur. Mazı 20 gr, akın karha 20 gr, hardal 20 gr, beraberce sirke ile kaynatılır, elde edilen mayi ile gargara yapılır, bir müddet ağızda tutulur.


    MEŞE YAPRAĞI


    Meşe yaprağı kaynatılıp, içilirse her türlü ishale iyi gelir. Meşe yaprakları kaynatılır, günde 2 kaşık içilirse sıhhat, afiyet ve şifa kaynağı olur.


    Mide gazında; meşe yaprağı, ağıza alınır, bir miktar bekletilir, bu esnada ağızda meydana gelen su yutulur.


    Haricen Kullanılışı: Meşe yaprağı su ve sirke ile kaynatılır, nezleden meydana gelen diş ağrılarında sıcak olarak ağızda tutulur.


    MEŞE KUDRET HELVASI – MANNAOUERCİNA


    Meşe ağaçlarının yaprakları üzerindeki usarenin toplanması ile elde edilir.


    Tat verici ve müshil olarak kullanılır. Zararsız bir müshildir.


    MAZI PAMUK MAZISI (ELDİVEN MAZİSİ)


    Bir cins meşe ağacının dallarında meydana gelen mazı.


    Haricen Kullanılışı: Yaraların üzerine sarılarak kan dindirici ve antiseptik olarak kullanılır.


    METİLEN MAVİSİ: Siyatikte günde 1 bardak su içerisinde 0,2 gr içilir.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    -> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
    -> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
    -> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!

    loading...

    Uyarı

    Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.


    Bilgitc.blogspot.com makale ve sağlık yazılarınızın telif hakkını gözetmektedir. Eğer yazınızın bu sayfada yer almasını istemiyorsanız veya belirli bir kaynağa yönlendirilmesini istiyorsanız lütfen bu linke tıklayarak bizimle temasa geçin

    İletişim Formu

    Ad

    E-posta *

    Mesaj *