• Son Eklenenler

    Türkiyenin Bilgi Blogu, Blogger Destek

    Ücretsiz Firma Ekle
    loading...

    29 Temmuz 2011 Cuma

    Mevsimsel Grip ve Gripten Korunma

    Grip hastalığına, İnfluenza adı verilen virüs neden olmaktadır. İnflüenza virüsü solunum yolu ile bulaşmakta ve salgınlara neden olmaktadır. Virüs vücuda girdikten sonra ateş, titreme, baş, sırt, kol ve bacaklarda ağrı, boğaz ağrısı, kuru öksürük, burun akıntısı, gözlerde yanma, halsizlik, iştah kaybı, kas ve eklem ağrısı, bulantı gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.Hastalık, hasta kişilerin bulunduğu ortamlarda hapşırma ve öksürme yoluyla ve virüs bulaşmış ellerle temas (örneğin tokalaşma) sonrasında kolaylıkla bulaşabilmektedir. Hasta kişilerden çevreye saçılan virüs parçacıklarının havada asılı kalabilme yeteneğine sahip olması, bulaşıcılığı daha da artırmaktadır. Hasta kişinin kapalı bir ortama girip çıkması bile o ortamda bulunan kişileri virüsün bulaşması açısından risk altına sokmaktadır. Bu nedenle grip; ev, işyeri, okul, kreş ve toplu ulaşım araçları gibi kapalı mekanlarda çok kolay bulaşır. Virüsü vücuduna alan kişiler, belirtilerin ortaya çıkmasından 2 2 gün  öncesinden başlayarak, belirtiler başladıktan 7 gün sonrasına kadar virüsü yayarlar. Bu süre içinde duyarlı kişilerin hasta olma riski yüksektir.


    Grip; larenjit, farenjit, sinüzit, orta kulak iltihabı, zatürree, menenjit, beyin ve kas iltihabı gibi yaşamı tehdit eden veya ölümle sonuçlanan hastalıklara da neden olabilir. Bu nedenle özellikle risk grubundaki kişilerin salgın mevsiminden önce grip aşısı yaptırmaları ve gripten korunma yöntemlerini uygulamaları çok önemlidir.


    Grip aşısının inaktive edilmiş (ölü) influenza (grip) virüslerinden veya antijenlerinden (vücuda yabancı maddeler girdiği anda bağışıklık sistemince bağışıklık oluşturulmasına neden olan moleküller) yapılmaktadır. Aşı uygulandıktan sonra bağışıklık enfeksiyon oluşumunu önler veya ağır hastalık riskini azaltır. Grip aşısının her yıl tek doz olarak uygulanması önerilir. Grip aşısının her yıl tek doz olarak uygulanmasının nedeni ise; grip virüsünün hemen her yıl genetik yapısını değiştirmesi ve farklı bir virüs olarak ortaya çıkmasıdır. Aşının uygulanması için en uygun zamanlar Eylül-Ekim-Kasım aylarıdır ve grip aşısından sonra kesin koruyuculuğun başlaması için en az 10-14 günlük bir süre gerekmektedir.


    Gribin Yaşamsal Risk Oluşturduğu Ve Tıbbi Açıdan Mutlaka Aşılanması Önerilenler:
    -    65 yaşından büyük kişiler
    -    Şeker hastaları (diyabet)
    -    Astım hastaları
    -    Kronik akciğer hastaları (bronşit vb.)
    -    Kronik kalp ve damar sistemi hastaları (koroner arter hastaları)
    -    Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (kronik kan hastalığı olanlar, kanser hastaları, immünsupresif kullananlar)
    -    Huzurevi, bakımevi vb. ortamlarda yaşayanlar
    -    Böbrek bozukluğu (renal disfonksiyonu) olanlar
    -


    Grip Yaşlılar ve kronik hastalığı olan bireylerde daha ağır seyreder ve ölümlere yol açabilir. Genelde yaşlılık ve kronik hastalığı olanlarda grip, pnömoniye (zatürree) neden olabilir. 65 yaşın üzerindekilerde gripten ölümler pnömoniye ve kalp yetmezliğine bağlıdır. Aşılama yapılan yaşlı ve kronik hastalığı olan bireylerle aynı evde yaşayan bireylerin de aşılanmasını ve gripten korunmasını sağlamak özellikle dikkat edilmesi gereken bir noktadır.
    6-18 yaş arasında olan ve uzun süreli aspirin tedavisi olan çocuklar,  adölesanlar ve gençler


    Grip Yaşlılar ve kronik hastalığı olan bireylerde daha ağır seyreder ve ölümlere yol açabilir. Genelde yaşlılık ve kronik hastalığı olanlarda grip, pnömoniye (zatürree) neden olabilir. 65 yaşın üzerindekilerde gripten ölümler pnömoniye ve kalp yetmezliğine bağlıdır. Aşılama yapılan yaşlı ve kronik hastalığı olan bireylerle aynı evde yaşayan bireylerin de aşılanmasını ve gripten korunmasını sağlamak özellikle dikkat edilmesi gereken bir noktadır.


    Kronik hastalıkları olanlar ve yaşlılarımız özellikle hastalığa yakalanma ve sonrasında oluşabilecek hastalıklar yönünden risk taşıyan, yüksek risk grubu dediğimiz kişiler arasında yer almaktadır. Bu nedenle korunma için Eylül-Ekim-Kasım aylarında grip aşılarını yaptırmaları gerekmektedir. Grip aşısı kadar gripten korunma yöntemlerini uygulamak da önem taşımaktadır.


    GRİPTEN KORUNMA


    -    Sağlıklı beslenmek,
    -    Düzenli egzersiz yapmak,
    -    Yeterince istirahat etmek
    -    Sigaradan uzak durmak gibi davranışlarla bağışıklık sistemini kuvvetli tutmak,
    -    Öksüren ve hapşıran kişilerden hele de ağız ve burunlarını kapatmıyorlarsa uzak durmak,
    -    Sık sık elleri yıkamak, hijyen kurallarına uymak.


    Gripten korunmak için verdiğimiz bu öneriler; kronik hastalığı olan bireyler ve yaşlılarımız kadar tüm bireyler için de geçerli olup, önem taşımaktadır.


    Kaynak:  BARTIN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ


     

    Cemal Safi

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    -> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
    -> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
    -> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!

    loading...

    Uyarı

    Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.


    Bilgitc.blogspot.com makale ve sağlık yazılarınızın telif hakkını gözetmektedir. Eğer yazınızın bu sayfada yer almasını istemiyorsanız veya belirli bir kaynağa yönlendirilmesini istiyorsanız lütfen bu linke tıklayarak bizimle temasa geçin

    İletişim Formu

    Ad

    E-posta *

    Mesaj *