NAR
Akdeniz havzasından Japonya’ya kadar yabani olarak yetişen ve değişik formları ile kültüre alınmış olan, canlı kırmızı çiçekli, küçük bir ağaçtır. Memleketimizde başlıca Batı Anadolu’da yetiştirilir. Meyve portakal büyüklüğünde, çok tohumlu bir meyvedir. Meyvanın yenen kısmı tohumların etli ve bol usareli kısmıdır.
İÇİNDE BULUNAN BELLİ BAŞLI MADDELER:
Su, azotlu maddeler, yağlı maddeler, azotfu maddeler, sellüloz, ve tanen bulunur.
VASIFLARI :
Zayıflıkta, Tenya düşürmek için ve dizanterilerde çok kullanılır.
NAR AĞACI KABUĞU – PUNİCAGRANATUM
Kullanılan Kısımları : Kök, gövde veya dal kabukları
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Bağırsak şeritlerine karşı kullanılır. Şeritler için özel bir öldürücü etkiye sahiptir.
insanlar içinde zehirlidir, bundan dolayı saf halde kullanılamaz.
Kullanılışı: Şeritler için 60 gr ağaç kabuğu toz haline getirilir, 750 gr suda 6 saat bekletilir, hafif ateşte 250 gr kalıncaya kadar tutulur, süzülür. Geriye kalanı su, bal veya şekerle tatlandırılır. Yarım saat ara ile 2-3 defada içilir.
içme tamamlandıktan 2 saat sonra müshil alınır.
30 gr hintyağı veya 30 gr sodyum sülfat (ingiliz tuzu) 400 gr suda eritilip alınır. Hint yağının alımını kolaylaştırmak için bir miktar acıbadem yağı ile içilebilir.
Bu ilaç bazı kişilerde baş dönmesi, kusma, görme bozuklukları ile belirlenen zehirlenmeler yapabilir. Bu sebeple doktor kontrolü altında kullanılmalıdır. Nar ağacı kabukları toz haline getirilir, aynı miktar mazı ile karıştırılıp içilirse vücudu sıkar, frengi hastalığından kurtarır. Taze veya kuru meyve kabukları ishale karşı kullanılır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr parçalanmış kabuk konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Tehlikesiz ve etkili bir ilaçtır. Nar çiçeği ve nar denesinin sıkılması ile elde edilen suda aynı maksatla kullanılır. Dizkapağı şişliklerinde mafsal kireçlenmesinde 200 gr nar kabuğu 1 kilo burçak, 5 kilo suda 2 kilo kalıncaya kadar kaynatılır, bir bezle sıkılarak süzülür, elde edilen su dolapta muhafaza edilir.
Yemeklerden 10 dk evvel 1 çay bardağına 1 limon sıkılır, içine 1 tatlı kaşığı bal konur, üzeri nar kabuğu suyu ile doldurulup içilir.
Nar meyvesi, tatlı narın suyu içilirse sesi açar, idrarı artırır, midevidir, mideye, ciğerlere kuvvet verir, yemeğin üzerine tatlı nar yenilirse midenin bozulmasını önler, vücuda kuvvet verir. Boğaza, göğüse, akciğere faydalıdır.
Nar taneleri bal ile macun yapılıp yenilirse mide iltihabını giderir.
Nar çiçeği, 6 gr 1 kaşık kitre ile içilirse bağırsak yara ve iltihaplarını iyileştirir, rahim akıntısını keser.
Ekşi nar; mide yanmasına iyi gelir, midenin hararetini alır, safrayı yatıştırır, kusmayı önler, safradan olan çarpıntıyı giderir, ishali keser. Nar vücuttaki artıkları temizler, damar ve kalp üzerinde çok etkilidir. Nar suyu vücuttaki mikroplar üzerindeki tesiri dolayısıyla çok faydalı bir meyvedir.
Haricen Kullanılışı: Nar çiçeği toz haline getirilir, müzmin iltihaplı yaralar üzerine konulursa yaralan iyileştirir. Sallanan dişlerin dibine konursa sallanan dişi sağlamlaştırır, diş etlerini güçlendirir, damaktaki yaraları iyi eder. Veya çiçekler kaynatılıp gargara halinde kullanılabilir.
YABAN NARI – ABRUSPRECATORUS
Diğer İsimleri : Amerikan Kaya Sarmaşığı
Kullanılan Kısımları: Tohumları
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Yaban narı tohumu kavrulur, toz haline getirilir, günde 8 gr yenildiğinde cinsi gücü artırır. Süsen çiçeği kökü toz haline getirilir, yaban narı tohumu ile beraber balla macunu yapılıp yenilirse aynı şekilde faydalı olur. Aynı maksatla susam ve şekerle de yenilebilir. Porsumuş sarkmış (zayıf) bedenleri kuvvetlendirir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
-> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
-> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
-> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!