• Son Eklenenler

    Türkiyenin Bilgi Blogu, Blogger Destek

    Ücretsiz Firma Ekle
    loading...

    28 Temmuz 2011 Perşembe

    Zona Deri Döküntüsü ( Herpes Zoster )

    Zona hastalığı su çiçeğine de neden olan aynı virüsün ortaya çıkardığı bir deri döküntüsü hastalığıdır. Bu virüs, Varisella zoster virüsü (VZV) olarak adlandırılır ve virüslerin herpes familyasına aittir. Su çiçeğinden sonra bu virüs sinir sisteminden tamamen temizlenir.

    Duygusal stres, bağışıklık eksikliği (kemoterapi ve aIDS) ya da kanser virüsü reaksiyona sokarak zonaya sebep olur ve tetikler. 60 yaşın üzerindeki kişilerde sık görülür, virüsün reaktivasyonuna neden olan sebepler tetikleyicidir. Su çiçeği olmayan kişiler de risk altındadır. Her yıl çoğu kişide meydana gelmektedir. Su çiçeği ve zonaya sebep olan herpes virüsü ile cinsel yolla bulaşan herpes virüsü aynı değildir.

    Bu dönemde zonanın çıkacağı bölgelerde görülen ağrılar; kalp ağrısı, apandisit, migren gibi hastalıklarla karışabilir. Dolayısıyla hasta bu branşlarda çok sayıda gereksiz tetkiklerle zaman kaybedebilir. Bu şikayetlerden birkaç gün sonra ortaya çıkan deri lezyonları, kolaylıkla zona tanısının konulmasına yardımcı olur. Döküntüler; içi su dolu kesecikler şeklindedir ve bunlar gruplaşma eğilimi gösterir.

    Döküntülerde ağrılar ortaya çıkar. Ağrı, yanma ve deride hassaslaşma görülür. Derideki değişimleri birkaç hafta içinde görebilirsiniz. Kırmızı kabarcıklar halinde döküntü olur. Deride gruplaşarak ortaya çıkar.

    Genellikle tek bir sinir yüzeyi ile ilgilenir. Nadir bir durumda, birden fazla sinir dahil olacaktır. Salgının süresi başlangıçtan bitişe kadar üç ila dört hafta sürebilir. Burada ömür boyu hiçbir zarar vermeden durabilen virüsler, kişi ya suçiçeği geçirmekte olan birisiyle karşılaşınca ya da vücut direnci çeşitli nedenlerle kırılınca yeniden hastalık yapabilecek gücü kazanır ve bu kez zona hastalığını yapar. Belirli bir sinir bölgesinde lokalize olan zona ağrılı kabarcıklarla klinik bulgularda kendini gösterir ve tanı için yeterlidir. Tanısal testler genellikle gereklidir. Ancak, özellikle bozulmuş immün fonksiyonları olan kişilerde, zonada bazen karakteristik klinik görünüm oluşmayabilir.

    Virüsün büyüdüğü dokular laboratuvarda genetik materyaller belirlenerek test edilebilir. Döküntüleri durduran birtakım ilaçlarla tedavi mümkündür, bunlar: Zovirax , Valtrex ve Famvir’dir. Antiviral ilaçlara ek olarak, ağrı kesici semptom kontrolü için gerekli olabilir.

    Hem de steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar ve narkotik ağrı-kontrol ilaçları zona ağrı yönetimi için kullanılabilir. Etkilene bölge temiz tutulmalıdır, su ve sabunla temizlemek gerekir. Soğuk kompres, anti kaşıntı losyonları, alüminyum asetat solüsyonu rahatlamaya, kurutmaya ve sızıntıyı azaltmaya yardımcı olur.

    Kaynak: Zona Hastalığı (Herpes Zoster)

    Cemal Safi

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    -> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
    -> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
    -> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!

    loading...

    Uyarı

    Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.


    Bilgitc.blogspot.com makale ve sağlık yazılarınızın telif hakkını gözetmektedir. Eğer yazınızın bu sayfada yer almasını istemiyorsanız veya belirli bir kaynağa yönlendirilmesini istiyorsanız lütfen bu linke tıklayarak bizimle temasa geçin

    İletişim Formu

    Ad

    E-posta *

    Mesaj *