• Son Eklenenler

    Türkiyenin Bilgi Blogu, Blogger Destek

    Ücretsiz Firma Ekle
    loading...

    18 Mayıs 2015 Pazartesi

    35-40 Yaşından Sonra Hamile Olmak

    35-40 Yaşından Sonra Hamile Olmak

    Bebek sahibi olmak amacıyla en  doğ­ru yaşlar 20 ile 30 arasıdır­­.  Fakat kadınların çalışma hayatı içerisinde daha fazla yer almaya başlama­sı ile beraber, gebelikler giderek daha ileri yaşlara ertelenmektedir­­. Günümüzde bir çok kadın ilk doğumunu 30' lu yaşlar­da yapar­.

    Anne yaşı­nın ilerlemiş olması, bir­takım riskli durumları de beraberinde getirir­­. Anne adayları­nın 35 yaş ve üzeri olma­sı haline 'İleri Anne Yaşı' demek­teyiz­. Bu tür gebelikler daha yakınen  ve özel bir takip gerektirir­­.

    35 yaş üzeri anne adaylarında;

    1* Kromozom anomalili (genetik yapısı bozuk olan) bebek doğurma rizikosu artmakta­dır­­.  Bu risk en  bilinen  şekli ile Down Sendromu (Mongol bebek)' n­da belirgindir­­. 30 yaş altın­da kromozom anomalili bebek doğurma rizikosu 1000 doğumda 2­.6 iken, 35 yaş üstün­de bu risk 1000 doğumda 5­.2 oranına yükselmektedir­­. Bu belir­li risk artışı sebebiy­le 35 yaş üstündeki hamilelikler­de kalıt­sal araştır­ma yapılışı önerilmektedir­­.

    2* İleri yaştaki anne adayların­da abortus (düşük) yapma rizikosu de art­ma göstermiştir­­. Bu yaş grubundaki gebeler­de düşük rizikosu 4 kat fazladır ­. Esasın­da bu durum, yaşla beraber kromozomal anomali rizikosu artma­sı ile doğrusal ilişiktir­­. Düşüklerin büyük bir kısmı­nın nedeni­nin kromozomal anomali olduğu bili­nir­­.

    3* İleri anne yaşında, dış gebelik ortaya çıkma riski, genç yaş gebeliklere oranla birazcık daha fazladır­­.

    4* İlerleyen  yaşla beraber bebeğin plasentası (eş) ile alakalı problemler de daha sık görülmekte­dir­­. (Ablasyo plasenta , Plasenta Previa )

    5* Anne yaşı­nın ilerleyişi ile beraber ikiz, üçüz gibi çoğul hamilelik oranı yükselir­­. Çoğul gebeliklerin izlemi de özellik arz eder­.

    6* İleri yaşlar­da önümü­ze çıkan hipertansiyon ve diyabet (şeker hastalığı) gibi durumlar, gebelikle beraber görüldüklerinde, bebek ve anne yönün­den  tehlikeli olabilmekte­dir­­. 35 yaş üstün­de hamilelikler­de hipertansiyon erken  yaş gebeliklere göre 2 ila 4 kat daha sık görülür ve yaklaşık olarak görülme ora­nı %10' dur­. Preeklampsi (gebelikte hipertansiyon) gelişme­si yönün­den  risk taşımakta olan bu durumun, gebelik bitimin­den  sonra kay­bolarak kaybolmadığı da mutlak suretle izlenmelidir­­. Gestasyonel Diyabet (gebeliğe bağlı şeker hastalığı), ileri yaş hamilelikler­de daha sık görülmekte olan bir başka hastalıktır­­.

    7* Erken  doğum rizikosu artmakta­dır­­.

    8* Damar dolaşımı­nın ilerleyen  yaşlar­da bozulmasına bağlı olarak, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma riski, plasental yetmezlik rizikosu yükselir­­. Intrauterin (rahim içi) gelişim geriliği yönün­den  daha yakın takip ve fetal distres (bebeğin hayatını tehtiti edici sorunlar) bulguları­nın erken  süreçte tespiti ehemmiyet arz eder­.

    9* Doğumdan sonra kanama ve uzamış doğum eylemi nedeniy­le sezaryen  operasyonu olasılı­ğı artmakta­dır­­.

    İlgili aramalar: 35 yaşından sonra gebe kalmak, 40 yaşından sonra hamile olmanın riskleri, ileri yaşta gebe olmak ve sakıncaları, yaşlılıkta hamilelik

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    -> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
    -> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
    -> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!

    loading...

    Uyarı

    Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.


    Bilgitc.blogspot.com makale ve sağlık yazılarınızın telif hakkını gözetmektedir. Eğer yazınızın bu sayfada yer almasını istemiyorsanız veya belirli bir kaynağa yönlendirilmesini istiyorsanız lütfen bu linke tıklayarak bizimle temasa geçin

    İletişim Formu

    Ad

    E-posta *

    Mesaj *