• Son Eklenenler

    Türkiyenin Bilgi Blogu, Blogger Destek

    Ücretsiz Firma Ekle
    loading...

    17 Mayıs 2015 Pazar

    Hiperemezis

    HYPEREMEZİS GRAVİDARUM

    Hiperemezis Nedir?

    Her 2000 gebe kadın­dan yaklaşık 7'sinin bulantı ve kusmaları, tıbbi bakım ve tedavi gerektirecek düzeyde şiddetli seyrediyor­. Hiperemezis veya hamilelikte aşırı kusma; ilk hamileliklerde, çoğul hamilelikler­de evvelki gebeliklerinde de aynı halden  şikayetçi bulunanlar­da daha yaygındır­­.  Psikolojik stres bir etmen  ola­bilir ama beyindeki kusma merkezi­nin has­saslığı da bunun kadar önemlidir­­. Bu da bireyden  bireye değişir­­.

    Hiperemezisin Belirtileri

    Erken  gebelik süreci boyunca başlayan bulantı ve kusmalar olağandışı sık ve şiddetlidir ve daha uzun bir müddet (bazen  dokuz ay boyunca) sürebilir­­.

    Eğer önlenmezse, sıklık­la kusma kötü beslenmeye sebep ola­bilir ve hem annenin hem de bebeğin sağlığına zarar verebilir Sabah bulantı kusmaları, şiddetli karın ağrılarıyla beraber görülürse safra kesesi veya pankreas işe karışmış ola­bilir ve derhal tıbbi bakım gerektirir­­.

    Hiperemezis Tedavisi

    Daha hafif olan olgular beslenme önlemleri, dinlenme, anti-asit ilaçları ve kusma karşıtı diğer ilaçlarla kontrol altına alına­bilir­­. Eğer kusma devam eder ve uygun ağırlık kazanımı gerçekleşmez ise hastaneye yatmak gerekebilmekte­dir­­. Gastrit, bağırsak tıkanma­sı ya da ülser gibi sebep­leri hesaptan çıkartmak amacıyla başka testlerin uygulanma­sı gerekebilmekte­dir­­. Uyaranı azaltmak amaç­lı hastanın odası karartıla­bilir ve ziyaretçileri kısıtlana­bilir, ve gerilimi azaltmak amaç­lı psikoterapi uygulana­bilir­­. Gerekirse kusma ilacıyla beraber damar­dan beslenme yapıla­bilir­­. Vücuttaki su dengesi yerine geldiği zaman (genel­de 24 ila 48 saat kadar), berrak sıvı diyetine başlana­bilir­­. Kişi bunu içebilirse, yavaşça günde 6 öğüne çıka­bilir­­. Eğer hala yiyecekleri içinde tutamıyorsa damar­dan beslenme sürdürüle­bilir ama yine de ağızdan bir­takım gıdaların alınma­sı teşvik etmek gerekir­­. Bazen, sorun bebeğin gereğince beslenmesi­ni tehdit edecek kadar fazla zaman alırse, damar yolu i­le verilen  sıvılara özel besinler eklenip, mide-bağırsak yolunun bütünüy­le dinlenmesi­ni sağla­mak düşünüle­bilir­­. Buna damar içi yoğun beslenme (intravenöz hiperatimentasyon) denilir­­. Çok ender olarak, eğer annenin hayatı tehlikedeyse, gebeliği sona erdirme gereği gibi bir durum mevzu­bahis ola­bilir­­.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    -> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
    -> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
    -> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!

    loading...

    Uyarı

    Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.


    Bilgitc.blogspot.com makale ve sağlık yazılarınızın telif hakkını gözetmektedir. Eğer yazınızın bu sayfada yer almasını istemiyorsanız veya belirli bir kaynağa yönlendirilmesini istiyorsanız lütfen bu linke tıklayarak bizimle temasa geçin

    İletişim Formu

    Ad

    E-posta *

    Mesaj *