• Son Eklenenler

    Türkiyenin Bilgi Blogu, Blogger Destek

    Ücretsiz Firma Ekle
    loading...

    18 Mayıs 2015 Pazartesi

    Hamilelikte Rh Uyuşmazlığı

    RH UYUŞMAZLIĞI

    Her insan genetik olarak ya Rh pozitif (Baskın Rh etmeni) veya negatiftir (Rh etmeni yoktur)­. Tüm gebelere erken  süreçte kan grubu ve Rh etmeni tayi­ni yapılmakta­dır­­.  Rh (+) ise (% 85'i öyledir) veya hem eşi hem kendisi Rh (-) ise sorun bulun­maz­. Fakat kendisi Rh (-) kana sahip olan ve eşi Rh (+) gebe kadın ise Rh uyuşmazlığı problemlerine adaydır­­.  Gebeliği dikkate, tıbbi müşaha­de altın­da izlenmelidir­­.

    Anneni­zin çocuk doğurduğu süreçte Rh uyuşmazlığı sorunu henüz çözülmemişti­. Fakat birçok tıbbi ilerleme sayesinde, bu sebepten  ötürü çocuğunuzu yitirme kaygılarınız yersizdir­­.

    Hepsin den  evvel bu ilk gebeliğinizse, bebeğiniz için hemen  hiç tehlike bulun­maz­. Sorun, etmeni­ni babasın­dan kalıtımla almış bebeğin doğumu esnasın­da (düşük veya kürtaj esnasın­da da ola­bilir) Rh (+) kanın, Rh (-) olan annenin dolaşım sistemine girmesiyle başlamaktadır­­.  Annenin bağışıklık sistemi bu "yabancı" maddeye karşı antikor teşkil eder­. Bu antikorlar bir başka Rh (+) bebeğe gebe kalana dek zararsızdır­­.  Böyle bir durumda antikorlar plasentayı geçerek bebeğin alyuvarlarına dek zararsızdır­­.  Böyle durumda antikorlar plasentayı geçerek bebeğin alyuvarlarına (kırmızı kan hücrelerine) saldırırlar ve bebekte, annenin antikor düzeyi yüksek ise ciddi kansızlığa yol açarlar­. İlk hamilelikte bu antikorlar çok ender haller­de olur, bunun için plasentadan bebeğin kanı­nın geriye doğru annenin kan dolaşımına girme­si gerekiyor­.

    Günümüzde Rh uyuşmazlığın­da bebeği korumanın yolu, Rh antikorları oluşmasını önlemektir­­. 28 haftada karın­da antikor olmayan Rh (-) kana sahip anne adayına bir doz Rh immünglobülin verilmekte­dir­­. Bebek Rh (+) ise, ikinci doz doğumdan 72 saat sonra verilmekte­dir­­. (Bu doz aşı düşük, kürtaj, amniyosentez veya hamilelikte kanama olursa da yapılmakta­dır­­.)

    Testler gebe kadın­da daha öncesin­den  Rh antikorları geliştiği­ni gösteriyorsa bebeğin kan grubunu belirtmek amacı ile amniyosentez yapıla­bilir­­. Bebek Rh (+) ise, yani anneyle uyuşmuyorsa annedeki antikor seviye­leri düzenli şekil­de ölçülür­. Düzeyleri tehlikeli ölçüde yükselirse, bebeğin vaziyeti­ni değerlendirmek amacı ile testler yapılmakta­dır­­.  Bebeğin durumu tehlikedeyse, Rh (-) kan nakli gerekebilmekte­dir­­. Rh uyuşmazlığı ciddiyse ki nadirdir, bebek rahim içindeyken  kan nakli yapılmakta­dır­­.  Genel­de doğumdan hemen  sonraya dek beklenebilir­­. Hafif vakalar­da antikor seviye­leri azdır ve kan nakli gerekmez­. Fakat hekimin doğum sonrası gerekli olma ihtimaline karşı tedarikli bulunması gerekir­­.

    Rh immünglobülin kullanılışı Rh uyuşmazlığı olan hamilelikler­de kan nakli gerekliliği­ni %1'in altına düşürmüştür­.

    İlgili aramalar: hamilelikte kan uyuşmazlığı, gebelikte rh uyuşmazlığı

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    -> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
    -> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
    -> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!

    loading...

    Uyarı

    Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.


    Bilgitc.blogspot.com makale ve sağlık yazılarınızın telif hakkını gözetmektedir. Eğer yazınızın bu sayfada yer almasını istemiyorsanız veya belirli bir kaynağa yönlendirilmesini istiyorsanız lütfen bu linke tıklayarak bizimle temasa geçin

    İletişim Formu

    Ad

    E-posta *

    Mesaj *