Haşimato troiti, trioid bezindeki iltihaplanma, bağışıklık sistemindeki bozukluk sonunda meydana gelir. Sebebi tam anlamıyla bilinememektedir.
Şikayetler
İlerleyen yaşla birlikte hasta kişilerde tiroit bezinde yetmezliğin(hipotiroid) sıklığı çoğalır. Haşimato rahatsızlığı olan kişilerde lastik kadar sert guatr bulunur. Nadir olarak da tiroit bezi de sert olur, ağrı ya da hassasiyet olmaz. Çoğunlukla tiroit ‘ te büyüme sessizdir ve de şikayet olmaz. Rahatsız kişiler hekime genelde guatr sebebiyle ya da tiroit hormonunun az olmasından ortaya çıkan bitkinlik, halsizleşme, ellerde ve de suratta şişkinlik, seslerinin kalınlaşmaya başlaması şikayetiyle giderler.
Tedavisi
Haşimato tiroit iltihaplanmasını tamamen ortadan kaldıracak ya da yok olmasını sağlayacak tedavisi ne yazık ki olmamaktadır. Uygulanan tedavide yalnızca guatr ile tiroit bezinde yetmezlik olanların tedavisini yapabilirler. Guatr ile tiroit bezi yetmezliğine uygulanan tedavide hormon hapı olan Tefor ya da Levotiron verilir.
Hipotiroidi olmasa da guatrı bulunan kişiler tiroit ilacı tedavisi sayesinde oldukça yarar görürler ve de guatr küçülme gösterir.
Haşimato tiroiditi buluna şişilerin dikkatli olması gereken noktalar;
1. İçinde iyot olan tuz, öksürük şurubu kullanmamalıdır.
2. Selenyum takviyesi alınabilir. Kanınızda eksikliği bulunuyor ise ölçtürüp günlük 100-200 mikrogram selenyum rahatsızlığınıza fayda sağlayabilir.
3. Tiroid ilacınızı aç olarak içiniz. Midenizde şikayet oluyor ise tok olarak kullanın, fakat asıl almanız gereken şeklinin aç karna olduğunu unutmamalısınız.
4. İlacınızı hep içtiğiniz öğününüzde unuttuysanız ardından gelen öğünde alınız. Bir gün öncesinden unuttuysanız ertesi gün sabahleyin ve akşam 2 defa alınız.
5. İlacınızı içtiğiniz öğünde ayrı bir ilaç içemeye özen gösterin. Özelliklede kalsiyum, demir ve de mide ilacını birlikte kullanmayınız sebebi, tirois ilacınızın emilimini bozarlar.
6. Hamilelik düşünmekte olan bayanlar hekimlerine kesinlikle ilacı hususunda danışmalı. Hamile kalındığında da tiroit ilacınızı alabilirsiniz. Bebeğe zarar vermez. İlacı kullanmaz iseniz düşürme riskiniz çoğalır. Doğumun ardından kontrolünüzü yaptırmalısınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
-> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
-> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
-> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!