• Son Eklenenler

    Türkiyenin Bilgi Blogu, Blogger Destek

    Ücretsiz Firma Ekle
    loading...

    31 Temmuz 2011 Pazar

    Kepeklenme



    Kepeklenme:


    Kepeklenme Nedir, Kepeklenme Neden Olur, Kepeklenme Tedavisi ?


    Yaş: Ergenlikten sonra başlar.


    Cinsiyet: Erkeklerde daha sık görülür.


    Risk Faktörleri: Stres, yağlı cilt, Parkinson hastalığı, AIDS


    Kepeklenme ya da dandruff oldukça sık görülen kronik (süreğen) bir saçlı deri hastalığıdır. Klinik olarak saçlı deride kuruluk ve kaşıntı ile karakterizedir. Bulaşıcı değildir fakat kimi zaman sürekli olabilir ve sosyal açıdan sorun yaratabilir. Yapılan araştırmalar maya benzeri bir mantar enfeksiyonunun (Malasezzia) bu duruma neden olduğunu veya bu durumu kötüleştirdiğini göstermiştir. Malasezzia sağlıklı erişkinlerin pek çoğunun saçlı derisinde bulunur. Ancak bazen saçlı deri tarafından salgılanan sebum (yağ) ile beslenerek kontrolden çıkan bir çoğalma gösterebilir. Bu da deride tahrişe ve deri değişimine neden olur.


    Belirti ve bulgular:


    En sık karşılaşılan belirti, saçlı deride ve omuzlarda izlenen beyaz, yağlı görünümdeki ince kepeklerdir. Kaşıntı sıklıkla bu duruma eşlik eden bir bulgudur.


    Benzer belirti ve bulgular saçlı deriyi tutan, kuru cilt, psoriazis (Sedef hastalığı), seboreik dermatit, mantar enfeksiyonu (tinea kapitis) gibi diğer deri hastalıklarında da görülebilir.


    Tanı:


    Belirti ve bulgular ile konulabilir.


    Tedavi:


    Kepek sorunu çözümü; hafif hastalarda sadece sık yıkama tedavi edici olabilir. Dirençli olgularda ise katran, salisilik asit, ketokonazol, selenyum sülfit içeren şampuanlar gerekebilir. Bu tedavilere yanıt alınamadığı durumlarda mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.


    Bazı saç ürünleri (jöle vb.) durumu kötüleştirebileceği için bunlardan uzak durulması uygun olacaktır.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    -> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
    -> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
    -> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!

    loading...

    Uyarı

    Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.


    Bilgitc.blogspot.com makale ve sağlık yazılarınızın telif hakkını gözetmektedir. Eğer yazınızın bu sayfada yer almasını istemiyorsanız veya belirli bir kaynağa yönlendirilmesini istiyorsanız lütfen bu linke tıklayarak bizimle temasa geçin

    İletişim Formu

    Ad

    E-posta *

    Mesaj *