Melek Otu, Melek Otu Kökü, Mazı Ağacı Faydaları
MAZI AĞACI -THUJA ORİENTALİS
TOHUMU: İshal kesici ve idrar artırıcıdır.
YAPRAĞI: Balgam söktürücü, terletici, romatizma ağrılarını giderici olarak kullanılır. İdrar zorluğu, mesane iltihabı, prostat şişmesinde 1 bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı ufalanmış yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak tok karna içilir.
Haricen Kullanılışı: Yaprakları ezilir siğillerin üzerine konulursa siğilleri giderir.
MELEK OTU KÖKÜ – ANGELİCASYLVESTRİS
Diğer İsimleri : Yabani Melek Otu
Kullanılan Kısımları : Kökü, kök-sap-tohumları-yaprakları
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Analjejik etkilidir. Mide zafiyetini giderir, ifrazatını artırır, mesane ve böbreklere çok faydalıdır, ishali keser, sinir sistemini güçlendirir. Astım nöbetlerini yatıştırıcı, idrar söktürücü, spazm çözücü, öksürük ve karın ağrılarını kesici olarak kullanılır.
İştahı açar, nekahat dönemini kısaltır, kan dolaşımını düzenler, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir, mideyi teskin eder, balgamı söktürür, aybaşı düzensizliklerini tedavi eder, boğaz ve göğüs hastalıklarında faydalıdır, kalbi, akciğerleri, safra kesesi ve karaciğeri kuvvetlendirir, mideye canlılık kazandırır, vücudu hastalıklara karşı muhafaza eder. Antiseptiktir. Gaz giderici, hazmettirici, terletici, güçlendirici, astımda, gripte, adet düzensizliğinde, kalp rahatsızlıklarında, sürmenajda faydalıdır.
Kullanılışı:1 bardak kaynar suya, 10-20 gr ufalanmış kök konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Veya kök-kök saplar toz haline getirilir, 0.5-1 gr günde 3 defa hap halinde içilir.
Toz haşlamadan daha etkilidir.
Yaprakları: Sinirleri kuvvetlendirici, midevi, antispazmotik ve astım nöbetlerini giderici olarak kullanılır.
Tohumu; tohumunda kan damarlarını genişletici etki vardır. Eczacılıkta ilaç haline getirilmiştir,
Zayıflamak için 200 gr melek otu kökü 200 gr kimyon, 200 gr rezene, 200 gr hayıt tohumu toz haline getirilip, karıştırılır, günde 1 kaşık içilirse çok kısa zamanda vücudun tabii olarak zayıflamaya başladığı görülür.
Aynı zamanda kalbi kuvvetlendirip, nefes organlarını balgamdan temizler, nefes darlığı ve bronşiyal astıma çok iyi gelir. Ayrıca karaciğer, safra kesesi, mesane ve böbreklere de çok faydalıdır.
Haricen Kullanılışı: Melek otu tohumu toz haline getirilir, başa sürülürse bitleri öldürür. Taze yaprakları sıkılır, elde edilen sudan diş çürüklüklerine pamukla konursa ağrıyı keser.
Kaynatılan suyu ik gargara yapıldığında boğaz yaralarının tedavi eder. Kaynatılan suyuna sirke konulup banyo yapıldığında romatizma ve sırt ağrılarına çok iyi gelir.
Gut ve romatizmada kaynatılır, banyo şeklinde kullanılır.
MELEK OTU (TIBBİ MELEK OTU) -ANGELİCAARHANGELİCA
Kullanılan Kısımları : Kök, sap ve tohumları
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı; Sinirleri kuvvetlendirir, analjejik, spazm çözücü ve idrar söktürücü olarak kullanılır. Mideyi teskin edici olarak da faydalıdır.
Kullanılışı: 1,5 bardak soğuk suya, 10 gr ufalanmış bitki konur, yarım saat bekletilir, süzülür, günde 3-4 defa 1 çay bardağı içilir veya sabahlan çay gibi içilir. Yaprakları sürmenajda (zihni ve bedeni yorgunluk); 1 kilo keskin sirke içerisine, 50 gr bitki konur, kapalı kapta 3 gün bekletilir, yemeklerden önce 1 çay bardağı içilir.
Zayıflatıcı olarak; 1 bardak kaynar suya, 10 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, yemeklerden önce 1 bardak içilir.
Sinir sistemini düzeltici, spazm çözücü olarak; 1 bardak kaynar suya, 5 gr taze yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir.
Adet bozukluğunda; 1 bardak kaynar suya, 5 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir.
Tohumları; Astımda; 1 bardak kaynar suya, 5 gr tohum konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
İştahsızlıkta; 1 bardak kaynar suya, 10 gr tohum konur, 15 dk bekletilir, balla içilir. Tatlandırılır, yemeklerden önce 1 bardak içilir.
Kalp rahatsızlığında; 1 bardak kaynar suya, 8 gr tohum konur, 15 dk bekletilir, yemeklerden sonra günde 2 defa, 1 bardak içilir.
Kökü; salgın hastalıklarda; melek otu kökü ağızda çiğnenir.
Gripte; kökler toz haline getirilir, 2 gr 1 kaşık balla günde 2 defa yenilir.
Ezik ve berelerde; 1 bardak kaynar suya, 5 gr veya taze bitkinin dallarından konur, 10 dk bekletilir, günde 1 bardak içilir.
Haricen Kullanılışı:Kökü; yaralarda; 2 bardak suya 10 gr kök konur, 10 dk kaynatılır, bu su ile yaralar yıkanır.
Bere ve eziklerde; taze yapraklar ezilir, hastalıklı bölgeyi ovmak sureti ile kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
-> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
-> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
-> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!