• Son Eklenenler

    Türkiyenin Bilgi Blogu, Blogger Destek

    Ücretsiz Firma Ekle
    loading...

    14 Temmuz 2011 Perşembe

    Sağlıklı Beslenme Stratejileri


              BİLİNÇLİ BESLENME İÇİN ÖNCE STRATEJİK PLANLAMA !

    Hayat seçeneklerle dolu. Hergün binlerce seçimle karşı karşıyayız. Hergün yaptığımız seçimlerden birçoğu da besinlerle ilgili. Farkında olmasak da en hayati olanları…

    Kilonuz aldı başını gidiyor. Kan değerleriniz sınıra dayanmış. Bacaklarınız isyanda, vücudunuz alarm veriyor, aynadaki görüntünüzden gün be gün nefret ediyorsunuz.
    Bir şeyler yapmalı diye düşünüyorsunuz ama yapmak istemiyorsunuz ya da ne yapacağınızı bilmiyorsunuz.

    Ne yapabilirsiniz ?

    İlk önce bir dönüp kendinize bakın. Beslenme alışkanlıklarınıza, yaşam tarzınıza…Neyi ne zaman, niçin yediğinizi ve içtiğinizi bir izlemeye alın. Bunu günlük tutarak yapabilirsiniz. Bir diyetisyenden yardım alın. Alımınız, tüketiminiz, gereksiniminiz ne kadar ? Bu üç ayak önemlidir diyet programınızın belirlenmesinde. Ve unutmayın diyetiniz size özeldir sadece. Bir başkasının diyeti veya internetten indirilmiş diyetlerden bir şey beklemeyin.

    İkinci olarak hedef belirleyin. Amacınızı bilin ve gerçekçi olun. Bir haftada on kilo vermek gibi bir hedef değil bu tabi ki. Sağlıklı olanı haftada yarım kilo bir kilo vermektir.
    Birden tüm alışkanlıklarınızı terk edemezsiniz. Bir besin veya alışkanlığınızı değiştirmek onu tüketmemek demek değildir. Çayına beş şeker atan birine birden ‘hayır çayı şekersiz içeceksin’ demek gibi mesela…Beşse üçe üçse bire daha sonra da bırakacak şekilde bir yol izlenmesi en doğru olan.

    Üçüncü olarak değişim için plan yapın. Büyük hedefler koymayın ilk başta. Gerçekleşmediğinde yılgınlığa uğramamak adına. Büyük hedefleri bölün. Mesela ’Daha iyi besleneceğim’ gibi bir değişimi, daha küçük ve daha spesifik hedefe dönüştürmek için ‘daha fazla sebze tüketeceğim’ demek gibi…

    Ve hedefinize ulaşmak için yapmanız gerekenleri listeleyin. Örneğin,

    Hedef: Az yağ tüketme
    Adımlar: Eve alınan süt, yoğurt, peynirin yarımyağlı olanlarını almak. Etin yağsız kısımlarını tercih etmek. Yemekleri kızartma yerine ızgara, haşlayarak veya fırında pişirmek. Et konan yemeğe yağ koymamak. Salatalara yağ eklememek gibi…

    Sabırlı olun.Yavaş yavaş değişiklik yapın. Sürekli değişiklik zaman alır, cesaretlendiricidir ama bıkkınlık da yaratabilir. Sağlıkla ilgili hedeflerin çoğu uzun zamanlı olmalıdır.
    Yani yavaş gidin ama sağlam basın. Başarılı olmak uzun  zaman alsa bile hedefe ulaşmada küçük adımların önemini unutmayın.

    İlerlemenizi izleyin. Yolunuzu kaybettiğinizde nerde kaybettiğinizi bulup yeniden başlayın. Korkmayın ! Tabi ki yapabilirsiniz !

    Bir diyetisyenden yardım isteyin. O yasak bu yasak şunu yiyemezsin bunu içemezsin diyerek elinde bir kalori cetveliyle dolaşan insanlar değildir diyetisyenler. Günlük kalori gereksinimiz, ideal kilonuz ve tamamen size özel diyet programınız için mutlaka bir diyet uzmanıyla iletişime geçin.

    Ve kendinizi ödüllendirin. Değişikli zordur. Bu bir gerçek. Bunu yaptığınızda ödül tabi ki hakkınız. Kendi yaptığınızı beğenin, parkta yürüyün, yeni bir film, kitap alın kendinize mesela.Ne biliyim…Kendini iyi hissetmek en büyük ödülüdür herhalde insanın kendisine.

    Planlarınızı her ay veya ayda iki kez tekrar değerlendirin. Yaptığınız değişiklilerin hedefinize varmanızda size kattıklarına bir bakın. Ekleyin, çıkarın, çarpın, bölün kendinizi gözlemleyin.


    Kaynak: www.diyetvesaglik.com


    Katkı Maddeleri

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    -> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
    -> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
    -> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!

    loading...

    Uyarı

    Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.


    Bilgitc.blogspot.com makale ve sağlık yazılarınızın telif hakkını gözetmektedir. Eğer yazınızın bu sayfada yer almasını istemiyorsanız veya belirli bir kaynağa yönlendirilmesini istiyorsanız lütfen bu linke tıklayarak bizimle temasa geçin

    İletişim Formu

    Ad

    E-posta *

    Mesaj *