• Son Eklenenler

    Türkiyenin Bilgi Blogu, Blogger Destek

    Ücretsiz Firma Ekle
    loading...

    2 Temmuz 2011 Cumartesi

    Türk bilim insanlarından müjde: AIDS'e çare yolda

    Türk bilim insanlarından müjde: AIDS'e çare yolda



    Çalışmalarını ABD'de yürüten Türk bilim insanlarından kronik Hepatit-C ve AIDS'e karşı iki yeni ilaç müjdesi geldi.











    ABD'nin Pensilvanya eyaletindeki Merck Araştırma Laboratuvarı'nda görevli Dr. Ercem Atillasoy ve Dr. Dalya Güriş'in geliştirdiği ilaç, kronik Hepatit-C'ye yönelik dirençli hastalarda bile tam tedavi sağlıyor. HIV ilacı ise AIDS'i kronik bir hastalığa dönüştürerek hastaların yaşam süresini 20-25 yıl artırabiliyor. "Proteaz inhibitörü'' denilen ilaç, çok yönlü görev yapan protein yapının parçalanmasına engel olarak, virüs parçacıklarının gelişmesini engelleyen bir özelliğe sahip. Atillasoy, tedavide virüsün çoğalmasını engelleyen enzimin yok edilmesinin hedeflendiğini dile getiriyor. Şimdiye kadarki Hepatit-C ilaçlarının enjekte edilen nitelikte olduğunu, bu ilacın ise ağızdan alındığını belirten Atillasoy, şu bilgileri veriyor: "Tedavide bugüne kadar daha çok antiviral ilaçlar veriliyordu, yani Hepatit-C'ye yönelik spesifik ilaçlar yoktu. Bu ilaç ise doğrudan bu hastalığı ortadan kaldırmaya yönelik. Yeni ilaçla artık tedavide etkinlik artacak, süreç ise kısalacak." Atillasoy, hastalara yaşam şansı tanıyan bu ilaçla karaciğer nakline ihtiyacın da ortadan kalkacağını belirtiyor. Dr. Dalya Güriş ise laboratuvarda, AIDS'e neden olan HIV'e karşı geliştirilen ilaçla da hastalığın artık ölümcül olmaktan çıkarılıp kronik hale getirildiğini söylüyor. ABD'de ve Avrupa'da onay alan ilacın, hastalığa yol açan virüsün, hücrenin DNA'sına girme sürecini engelleyen "integraz inhibitörü'' türünden bir ilaç olduğunu anlatan Atillasoy, bu yeni sınıf ilaçla tedavide cevap alınamayan hastalarda bile olumlu sonuçlara ulaşıldığını ve "umut'' olduğunu ifade ediyor. Dr. Güriş, ilaçların ruhsatlandırma sürecinin uzun olması nedeniyle Türkiye'ye gelmesinin zaman alacağını dile getiriyor.
    Türkiye'nin gözü 100 milyar dolarlık ilaç pazarında
    Dünya ilaç sanayii bu yılsonuna kadar 100 milyar dolar yatırım yapacak. 10 milyar dolarını fabrika ve ekipmana harcayacak olan ilaç üreticileri, 90 milyar doları da Ar-Ge yatırımı için ayırdı. Türkiye'nin bu pastadan aldığı pay şu an için 100 milyon dolar. Hükümet bu rakamı artırmak için Washington DC'de düzenlenen BIO Kongresi'ne Türkiye'den ilk kez bir heyet gönderdi. "Bu gelişme Türkiye'nin Ar-Ge hedeflerine de yardımcı olacaktır." diyen MSD İlaçları Türkiye Kamu Politikası ve Kurumsal İşlerden Sorumlu İcra Direktörü Jeffrey Kemprecos'a göre özel sektör ve kamu iyi niyetle konulara yaklaşırsa, sorunların çoğu 5 sene içinde çözülür.


    ZAMAN

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    -> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
    -> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
    -> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!

    loading...

    Uyarı

    Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.


    Bilgitc.blogspot.com makale ve sağlık yazılarınızın telif hakkını gözetmektedir. Eğer yazınızın bu sayfada yer almasını istemiyorsanız veya belirli bir kaynağa yönlendirilmesini istiyorsanız lütfen bu linke tıklayarak bizimle temasa geçin

    İletişim Formu

    Ad

    E-posta *

    Mesaj *