Kokulu Yonca, Kolza Bitkisi Faydaları
KOKULU YONCA – TRİGONELLACAERULAE
Diğer İsimleri: Karayonca – Tirfil
Kullanılan Kısımları : Yaprak ve tohumu
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Mide için çok faydalıdır, cinsi gücü artırır, idrarı ve hayzı söktürür, idrar yolları hastalıklarına ve istiskaya (vücutta su toplanması) faydalıdır.
Kullanılışı: Bitki toz haline getirilir, 2 gr su ile içilir. Yaprak ve tohum aynı etkiye sahiptir.
Haricen Kullanılışı: Yaprağı kaynatılır. Adale ağrılarında lapa halinde ağrıyan yere sarılır.
TIBBİ KOKULU YONCA – MELİLOTUS OFFİCİNALİS
Diğer İsimleri : Koç Boynuzu, Sarı Yonca, Pire Otu, Taş Yoncası
Kullanılan Kısımları : Çiçekli ve yapraklı dalları, daneleri
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Variste, yatıştırıcı, mide hastalıklarında, ishal kesici, gaz söktürücü, soğuk algınlığında, nefes yolları hastalıklarında, idrar artırıcı, kan söktürücü, dalak rahatsızlığında, kalp çarpıntısına, boğmacaya, öksürüğe, ciğer tutukluğuna vücutta su birikmesinde, vücuttaki fena kokuları giderici olarak kullanılır. Kanı sulandırır, tromboflebitte, lenf bezleri ödeminde faydalıdır.
Kullanılışı: Taneleri toz haline getirilir, günde 4 gr içilir. 1 bardak kaynar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir
Soğuk algınlığında ve nefes yolları hastalıklarında çay gibi içilirse çok faydalıdır.
Haricen Kullanılışı: Tohumu kaynatılır, suyu yumurta sarısı, küçük hindistan cevizi unu, keten tohumu unu ve deniz tuzu ile karıştırılarak, gözde, rahimde ve makatta bulunan urlara yakı gibi konulursa faydası görülür. Urları eritici bir kabiliyeti vardır. Arpacıkta faydalıdır, arpacıkta haşlanan bitki suyu ile pansuman yapılır. Eftimun (küçük kuşuta) ile beraber karıştırılır, lapa haline getirilir, mide, ciğer ve dalakta olan urlara dıştan lapa halinde konulursa şifalı olur
Tohumu kaynatılır, suyu ağrıyan kulağa damlatılırsa ağrıyı keser, aynı su saf su ile (maikratin) ile karıştırılıp ağrıyan yerlere sürülürse ağrıyı derhal geçirir, bu su gül suyu ve sirke ile karıştırılıp başa sürülürse baş ağrısını geçirir.
Yaralarda sarı yonca sıkılır, elde edilen su bir miktar su ile karıştırılır, yaralar yıkanır cerahatları temizlenir. Sarı yonca lapa haline getirilir, romatizmalı vücuda sarılır. Merhem haline getirilir, yara ve çıbanların tedavisinde kullanılır.
KOLZA -BRASSİCA NAPUS
Yağı yumuşatıcı ve müshil etkilere sahiptir.
Mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarında faydalıdır. Gıdai değeri çok yüksektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
-> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
-> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
-> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!