Koyun Otu, Koyun Sakalı, Koyun Sarmaşığı Faydaları
KOYUN OTU – AGRİMONİA EUPATORİA
Diğer İsimleri : Kızıl Yaprak, Fıtık Otu, Kasık Otu
Kullanılan Kısımları : Yapraklı çiçekli, gövde sapları, kökleri
Toplama Zamanı : Haziran -Ağustos
Kurutma Şekli: Gölgede
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Yapraklı çiçekli saplar,
ishal kesici, idrar artırıcı, sıkıştırıcı, mide ve safra hastalıklarında, egzamaya karşı, kansızlık, romatizma, lumbago, karaciğer sertleşmesi ve dalak hastalıklarına iyi gelir. Kalp, mide, bağırsak genişlemelerine faydalıdır. Böbreklerdeki kum ve taşları döker, ciğer tıkanıklıklarım açar, ciğere kuvvet verir, sıtmada çok faydalıdır, uzun zaman devam edildiğinde böbrek ve mesane hastalıklarını iyileştirir, idrar yollarındaki ağrıları giderir.
Hazım organlarını güçlendirir. Karaciğer ve safra kesesinin fonksiyonlarını tanzimde faydalı olur. Karaciğer ve safra kesesi hastalıklarında yardımcı ilaç olarak tavsiye edilir. Kan durdurucu olarak da kullanılır.
Fıtıkta; fıtığı kapatmak için dahilen kullanılır. Romatizma ve artritte faydalıdır.
Şeker hastalığında, migrende, ses kısıklığında ve şişmanlıkta (zayıflatıcı) olarak kullanılır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 2 kaşık ince kıyılmış bitki konur, soğuyunca süzülür, 1 günde tüketilir.
Karaciğer hastalıkları için 100 gr koyun otu, 100 gr yoğurt otu, 100 gr kokulu yapışkan otu karışımından 1 bardak kaynar suya, 2-6 gr konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Kalp büyümesinde koyun otu haşlamasından sabah aç karna,
öğle yemeğinden 30 dk evvel ve akşam yatmadan önce 1' er çay fincanı içilir.
Haricen Kullanılışı: Aft, ağız içi yaraları rahatsızlığı, faranjit, anjin, ses kısıklığında, diş etleri iltihabında gargara şeklinde kullanılır. Yaralarda, çıbanlarda, egzamada, cilt hastalıklarında, varis tedavisinde, haşlanan bitkinin posası lapa şeklinde ılık olarak kullanılır..
Göz korneası ülserinde faydalıdır, göze banyo yapılır.
Haşlanan suyu buruna çekilirse nezleyi yok eder.
Kramp ve baldır şişliklerinde krem haline getirilip kullanılır.
Kullanılışı: 2 bardak suya, 3-4 kaşık bitki konur, 20 dk kaynatılıp süzülür. Sıcak iken gargara halinde kullanılır.
Kalan posası cilt hastalıklarında lapa halinde kullanılır.
Boğaz ağrısında ve bademcikte koyun otu kökü ile beraber sökülür, hasta kimsenin yatağının başına aşılırsa, ot kurudukça bademcikte kurur, yavaş yavaş kaybolur.
KOYUN SAKALI – SHEEPS BEARD
Diğer İsimleri: Öksüz Otu
Kullanılan Kısımları: Yaprak, çiçek ve tohumu
Haricen Kullanılışı: Toz haline getirilir, iç yağı ile merhem yapılır. Vücutta çıkmış olan fazla etlere sürüldüğünde etleri düşürür. (Et beni ve benzeri hastalıklarda) Sirke ile karıştırılarak yanıklara ve siğillere sürülürse faydalı olur.
KOYUN SARMAŞIĞI – ATRİPLEX HASTATA
Diğer İsimleri: Karapazı
Kullanılan Kısımları: Tohumu
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Sarılıkta faydalıdır. Vücutta olan tutuklukları açar. Safraya iyi gelir.
Kullanılışı: Tohum toz haline getirilir, günde 12 gr bal veya şeker şerbeti ile içilir. Fazlası zararlıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
-> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
-> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
-> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!