• Son Eklenenler

    Türkiyenin Bilgi Blogu, Blogger Destek

    Ücretsiz Firma Ekle
    loading...

    24 Temmuz 2011 Pazar

    İç Anadolu ve Geçit Bölgesi İklim ve Toprak Özellikleri

    İç Anadolu ve Geçit Bölgesi İklim ve Toprak Özellikleri
    İç Anadolu Bölgesi Anadolu yarımadasının orta kısmında yer almaktadır, Güneydoğu Anadolu dışında bütün bölgelerimizle komşu konumundadır. Genel olarak Bölge ekonomisinin temeli tarıma dayalıdır ve çalışan nüfusun büyük bir kısmı tarımla uğraşmaktadır. Ekili-dikili alanlar bakımından Marmara Bölgesinden sonra 2. sırada yer almaktadır.
    Yetiştirilen tarım ürünleri içinde tahıllar önde gelir. İklim şartları ve yeryüzü şekilleri tahıl üretimini ön plana çıkarmaktadır. Bölgenin tarımı iklim şartlarına bağlıdır. Özellikle ilkbahar yağışlarının yetersizliği veya gecikmesi, tahıl üretiminde önemli dalgalanmalara neden olur, iklim yarı kurak olduğu için nadas uygulaması fazladır.
    Bölgenin sulanabilen bölümlerinde şeker pancarı tarımı yapılır. İç Anadolu Buğday, şeker pancarı ve elmanın en fazla üretildiği bölgedir.
    Enstitümüz sorumluluk alanı Bölgesel anlamda İç Anadolu Bölgesi ve geçit bölgeleridir. Geçit bölgelerimiz farklı iklim tiplerinin geçiş yaptığı yerlerde bulunduğundan iklim açısından farklı özellikler göstermektedir. Geçit bölgesinde yer alan Kızılırmak havzasında çeltik üretimi de yapılmaktadır.  
    İklim Özellikleri:
    Çevresindeki yüksek dağlar nedeniyle deniz etkilerine kapalı olan İç Anadolu bölgesinde ılıman karasal (step) iklim özellikleri görülür.Ülkemizde bu iklim tipinin görüldüğü bölgeler; İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile İç Batı Anadolu Bölgesidir. 
    Bölge iklimi; yazlar sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı olarak karakterize edilmektedir. Don olaylarına da oldukça sık rastlanır.Kış mevsimi doğuya doğru gidildikçe yükselti arttığı için daha soğuk geçer ve iklim sertleşir. En yağışlı mevsim ilkbahar, en kurak mevsim yazdır. Yaz aylarında görülen şiddetli sıcaklıklar buharlaşma yolu ile yeraltı suyunun yüzeye çıkarak kaybolmasına neden olur. Geriye kalan tuzlar toprak üzerine çökelir ve böylece toprak çorak özellik kazanır. Çorak arazinin tarımsal gücü çok düşük olduğundan çok yerde ekilmez, boş bırakılır. Yine bu bölge yağış miktarı en az, konveksiyonel yağışların en çok görüldüğü bölgedir. Çünkü kıyılardan gelen nemli hava dağları aşıp yağışı dağların denize bakan yamaçlarına bıraktıktan sonra İç Anadolu’ya alçalarak kuru hava biçiminde eser. Isınan kuru hava yoğunlaşma noktasından uzaklaştığı için yağış getirmez. Böyle bir hava hareketinin görülmediği günlerde cephesel ya da konveksiyonel tipi yağışlar görünür. Ayrıca, Güneydoğu Anadolu’dan sonra kuraklığın en fazla yaşandığı bölgedir. 
    İç Anadolu Bölgesi’nin büyük bir bölümü 350-550 mm arasında yağış alır. Ortalama yağış miktarı 300-400 mm dir. Yüksek dağların yamaçlarında ise yağış miktarı biraz daha fazladır. Bu nedenle; dağlar genelde ormanla kaplıdır. Tuz Gölü ve çevresi Türkiye’nin en az yağış düşen yöresidir. Bölgenin kuzeyine doğru yağışlar biraz artar. İç Anadolu’nun kış sıcaklık ortalaması, -1, -5°C, yaz sıcaklık ortalaması, 22-23°C, yıllık sıcaklık ortalaması ise, 10-11°C’dir.

     Toprak Özellikleri:
    İç Anadolu Bölgesi’nde kahve ve kestane renkli büyük toprak grubu yaygındır.  Kahverengi orman toprakları, 1200 m. den yüksek alanlardaki orman örtüsünün altında geliştiği için, organik madde bakımından zengindir ve koyu renklidir. Bunun yanında yağışın fazla olduğu eğimli alanlarda toprak asitli reaksiyon göstermektedir.  Kestane renkli step toprakları ise yağışların az olduğu step bitki örtüsü altında görülür. Humus birikimi azdır. Verimi düşüktür. Kireç ve tuz oranı yüksektir. Ayrıca meşe ormanları altında kireçli kahverengi orman toprakları da bulunmaktadır. 

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    -> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
    -> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
    -> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!

    loading...

    Uyarı

    Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.


    Bilgitc.blogspot.com makale ve sağlık yazılarınızın telif hakkını gözetmektedir. Eğer yazınızın bu sayfada yer almasını istemiyorsanız veya belirli bir kaynağa yönlendirilmesini istiyorsanız lütfen bu linke tıklayarak bizimle temasa geçin

    İletişim Formu

    Ad

    E-posta *

    Mesaj *