Menekşe, Menekşe Şurubu Faydaları
MENEKŞE – VİOLATRİCOLOR
Diğer İsimleri : Menefşe, Benefşe, Hercai Menekşe
Kullanılan Kısımları : Çiçekli yapraklı dalları
Toplama Zamanı : Çiçek açma zamanı
Kurutma Şekli : Gölgede
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: İdrar söktürücü, yumuşatıcı, kan temizleyici, romatizma ve gut‘ta çok faydalıdır. Nezleye iyi gelir, suyu tatlandırılıp çocuklara içirilirse kabızlıklarını giderir, zayıf çocukları şişmanlatmak için haşlaması veya şurubu içirilir, terleticidir, bazı cilt hastalıklarında kan temizleyici olarak kullanılır, balgam söktürücü, öksürük dindirici, gaz giderici ve cildi güzelleştirici olarak kullanılır, boğaz ağrılarına, boğmaca ve bronşite faydalıdır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 20 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Fazla içilirse mideyi gevşetir.
Cilt hastalıklarında haşlanan suyundan günde 2-3 bardak içilirse kanı temizlemek sureti ile tedaviye yardımcı olur, temreğiyi iyi eder.
MENEKŞE ŞURUBUNUN HAZIRLANIŞI
3.5 kilo kaynar suya, 200 gr menekşe konur, kapalı bir kapta 6 saat bekletilir, 4 kilo şeker ilave edilir, 1 taşım kaynatılır, bezle süzülür, günde birkaç defa 20-60 gr içilir, çocuklara yaşlarına göre verilir.
Bu şurup zatülcemp ve zatürreye iyi gelir, böbrek ağrılarını ve kuru öksürüğü giderir, midenin hararetini keser, midedeki safrayı giderir, kusmayı önler, göğsü yumuşatır, verem, göğüs, mide, ciğer, dalak, böbrek ve mesane ağrılarına iyi gelir, ateşi düşürür, kalbe kuvvet verir, mide ve bağırsakta olan ağırlığı ve mide bulantısını giderir, mesane yanmasına faydalıdır, boğaz ağrılarına, boğmaca ve bronşite faydalıdır.
Ümmü sıbyanda çiçeği kaynatılır, suyu içilir.
Menekşe çeşitlerinin köklerinde salicin isimli bir madde vardır. Salicin asidi tembih edici olarak etki eder, mafsal iltihabı ve romatizmaya karşı kullanılır. Salicin asidi aynı zamanda ateş düşürücü olarak kullanılır. Yabancı menekşenin taze yaprakları kaynatılır, lapa haline getirilir, yara ve berelerin üzerine sarılırsa yaraların iz bırakmadan iyileşmelerini sağlar.
Menekşe koklandığmda veya lapa halinde başa konulduğunda, baş ağrısını giderir. Arpa unu ile lapa yapılır, şişliklerin üzerine bağlandığında şişliği giderir. Koklanır veya suyu alma sürülürse rahat uyutur.
Çocukların başlarında görülen deri kabarmalarında lapa halinde başa konulursa faydalı olur.
Sulu temreğide menekşe yaprağı ezilir suyu tütün külüyle karıştırılıp sürülür veya yalnız suyu da kullanılır.
Ağız ve boğaz kanserinde 500 gr kaynar suya, 5-10 ad yaş veya kuru menekşe çiçeği konur, 20 dk bekletilir, süzülür, bu su ile gargara yapılır.
Rahim kanserinde haşlanan suyu ile banyo yapılır. Cilt kanserinde yaralara pansuman yapılır.
Menekşe yağı: Egzama ve uyuzu tedavi eder.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
-> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
-> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
-> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!