• Son Eklenenler

    Türkiyenin Bilgi Blogu, Blogger Destek

    Ücretsiz Firma Ekle
    loading...

    27 Temmuz 2011 Çarşamba

    SOĞAN – ALLİUM CEPA

    SOĞAN – ALLİUM CEPA
    Soğan; a vitamini, B1-B2 vitaminleri, nikotilamid asidi, kalsiyum, demir, fosfor madenlerini ihtiva eder. Ayrıca soğan glikonin ihtiva ettiğinden şekeri düşürür, çünkü soğan insülinle aynı değerdedir.
    Soğan acı soğan mide kanserini önleyici etkiye sahiptir. Kanseri meydana getiren bakterileri yok etmek sureti ile faydalı olmaktadır.
    Soğan Faydaları Yararları Kullanılışı Hangi Hastalıklara İyi Gelir Özellikleri

    Kullanıldığı Yerler: Dahilen Kullanılışı: İdrar artırıcı, müshil, kan şekerini düşürür, hazmettiricidir (mide asidini artırır) anti bakteriyel (ağızdaki mikropların çoğalmasını önler) tansiyonu düşürür, kalbi kuvvetlendirir, bağırsak hareketlerini artırır, göğsü yumuşatır, vücuda sükûnet verir, adet kanını söktürür, kumların dökülmesine yardımcı olur.
    Vücudu hastalıklara karşı korur, mide tembelliğini giderir, damar sertliği (ateroskleroz) da faydalıdır, böbrek ağrılarını dindirir, solucanı düşürür, safra yada balgamdan meydana gelen kusmayı, bulantıyı önler, damar sertleşmesini önler, kalp kaslarını atar ve toplardamarları korur, damarların sağlığı ve kanın temizlenmesi için çok faydalıdır, aort daralması ve prostat büyümesinde faydalıdır, sinir yorgunluklarını giderir, vücutta biriken su ve üreyi dışarı atar, romatizma ve mafsal iltihabında faydalıdır, karında biriken suyu boşaltır, bacaklarda biriken suyu atar, sirozu geçirir, sinirleri rahatlatır, beyin yorgunluğunu geçirir, kalp krizi ve kansere karşı önleyici görev yapar, soğan tüm salgı bezlerini çalıştırarak asabi durumlarda, kalp çarpıntılarında ruhi bunalımlarda faydalı olur.
    Böbrek, mesane ve cinsiyet yollarındaki mikrobik hastalıkların iyileşmesinde önemli rolü vardır, adenitte faydalıdır, karaciğer ve böbreklerin dengeli çalışmasını temin eder, saçları, kılları ve cildi gayet iyi besler, baş ve boğaz ağrılarını giderir, bronşit ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir, kanı temizler. Diz (artrozunda) kireçlenmesinde soğan suyu tarifedeki şekilde kullanılır.
    Son zamanlarda ilmi tababette fitonsid araç olarak mide tembelliği, aterosklerozda v.s. de tatbik edilmektedir. Soğanda bakterisid özellik olduğu tespit edilmiştir.
    Kullanılışı: 500 gr Ilık suya, 3 adet soğan ince bir şekilde doğranır 1 gece bekletilir, süzülür, ihtiyaç duyulan yerde bu sudan günde 3 çay bardağı yemeklerden evvel veya bir müddet sonra içilir. Şeker hastalarında yemeklerden yarım saat evvel alınmalıdır.
    Enfaktrüste; yarım çay bardağı soğan suyuna 1 kaşık saf zeytinyağı konur üzeri limon sıkılarak doldurulur sabah aç karna veya yemeklerden 1-2 saat sonra içilir.
    Gripte, nezlede, soğuk algınlığında, boğaz ve bademcik iltihabında; 1 çay bardağı soğan suyuna bir miktar bal konulup içilir, gargara yapıp yutulur. Soğan suyu balla şerbet yapılıp içildiğinde gözleri kuvvetlendirir, boğaz şişliklerinde faydalı olur.
    Kaynatılmış soğan mide ve bağırsak gazlarını giderir, kabızlığı önler, hazmı kolaylaştırır, balgamı keser.
    Bağırsak gazlarını gidermede çiğ soğan faydalıdır.
    Kabızlığı gidermede çiğ veya pişmiş soğan bolca yenir.
    Soğan kuyruk yağı ile pişirilir günde 2-3 kaşık yenirse nefes darlığına ve müzmin öksürüğe faydalı olur.
    Amfizem‘de Astım‘da, bronşitte, 500 gr süte büyükçe bir soğan doğranır, iyice pişirilir, şekerle tatlandırılır, günde 2 bardak içilir. Bardağın biri gece yatarken içilirse daha faydalı olur.
    Astımda; soğan incecik doğranır, üzerine bal dökülür, 1 gece bekletilir, meydana gelen şuruptan günde 4 defa 1 çay kaşığı içilir. Solucan düşürmek için soğan süt ile kaynatılır, 3-4 gün sabahları aç karna içilir.
    Hıçkırıkta soğan sıkılır, aynı miktarda kaynar su ile karıştırılıp içilir.
    Mide sancısında soğan çokça kaynatılır, soğutulur sabahlan içilir.
    Tık nefes kimseler soğanı külde pişirip sabah-akşam yerlerse balgamı çıkartıp rahat ettirir, kesif rutubeti kurutur, nefes alıp vermeyi düzeltir. Balgam çıkartmak için yağda kızartılmış soğandan sabah-akşam bir müddet yenilmeye devam edilmelidir.
    Prostatta; soğan suyu sirke ile içilir. Soğan prostatın normal çalışmasını temin eder, bozulmasını önler.
    Uykusuzlukta akşam yemeğinde soğan yenilmelidir, iktidarsızlıkta etle pişirilmiş soğan yahnisi yenilmelidir.
    Cinsi gücü artırıcı 10 adet soğan, 1 avuç susam, 1 adet piliç beraberce pişirilip yenilir.
    Soğan kadınların menapoz döneminde meydana gelen rahatsızlıklarını ve kemik erimesini önlemede faydalıdır.
    500 gr kırmızı soğan rendelenir 1 kilo suda suyunu salıncaya kadar kaynatılır, indirildikten sonra 250 gr Sirke ilave edilir 3-4 saat bekletilir, sonra salata şeklinde bolca yenir hazırlanan bu salata yağları ve lipitleri çözer, fosforca zengindir.
    Kırmızı soğanı yemeklerde ve salata şeklinde kullanmak sureti ile de istifade edilebilir. Taze soğan damar genişletici olarak faydalıdır, idrar söktürücüdür.
    Soğan tohumu: Soğan tohumu cinsi gücü artırır (bazı macunların terkibinde soğan tohumu vardır.).
    Çiğ soğanı çok yemek meniyi azaltır, aklı ifsad eder, baş ağrısı yapar.
    Ürede; soğan rendelenir, üzerine şeker serpilir, suyundan günde 3 kaşık içilir.
    Alkolün zararlarını gidermek için; 500 gr soğan rendelenir, yarım kilo süt içerisinde 24 saat bekletilir, süzülür, günde 3 defa 1 çay bardağı içilir.
    Haricen Kullanılışı: Apsede soğan külde pişirilir, apsenin üzerine konur günde 3-4 defa değiştirilir.
    Tırnak mantarında; soğan ezilir, merhem haline getirilir, tırnaklara sürülür.
    Romatizmada; soğan rendelenir, ağrıyan yerlere gece yatarken sarılır.
    Soğan ezilerek lapa haline getirilir, az tuz ilave edilir yanıkların, donukların çıkıklarını, burkulmaların üzerine sarıldığında tedavi eder, arı sokmasında aynı şekilde kullanılır, nasır ve siğilleri giderir, uykusuzlukta gece alın ve şakaklara konur, yağda pişirilen soğan kulağa sarıldığında kulak ağrısını giderir.
    Soğan suyu sürme gibi göze çekilirse göz sulanmasını önler, göz egzaması, kaşıntısı ve göz tansiyonunu giderir.
    Soğan suyu buruna damlatılırsa başı çeşitli hastalıklardan temizler, nezlede akıntıyı keser, burun tıkanıklığını açar, kulak akması, nezle, grip ve kulak ağrılarına karşı hafif ısıtılan 1 parça pamuk üzerine birkaç damla soğan suyu damlatılıp burun ve kulağa tampon yapılır veya doğrudan kulağa damlatılır, soğan suyu kulağa damlatıldığında kulağın iltihabını, uğultusunu ve çınlamasını önler, kirini giderir.
    Saç dökülmesini önlemek için soğan yakılır külleri saç dökülen yere sürülür, soğan suyuyla saçkıran olan yerler ovulduğunda saç çıkarır. Yumuşayıncaya kadar pişirilen soğan cerahatli yaraları, çıban, kel vs. de lapa halinde kullanılır. Kulak akıntısı, ağır işitme, kulak çınlaması, kulak ağrısı, kulak iltihabı ve kulakta meydana gelen su toplamasına karşı kulağa 2-3 damla soğan suyu damlatılır (denenmiştir, çocuklarda da aynen kullanılabilir).
    Yılan, köpek, kedi ısırmalarında (kuduz şüphesi varsa) soğan rendelenir, tuz ile karıştırılır, ısırılan yere sarılır.
    Varis ve cilt ülserinde; haşlanmış soğan sirke ile ezilir, hastalıklı bölgeye sürülür.

    Siğilde;
    soğan suyu siğillerin üzerine sık sık sürülür.
    Nasırda; Kırmızı soğanın suyu nasırın üzerine sık sık sürülür.
    Cilt lekelerinde; soğan rendelenir, sirke ile karıştırılır, bir müddet bekletilir, sıkılır, suyu ile lekeler ovulur.
    Cilt çatlaklarında; rendelenmiş soğan çatlakların üzerine konulur.
    Yanıklarda; Soğan dilimlenir, yanıkların üzerine sarılır.
    Siğilde; bir parça soğan sirke içerisinde 1-2 saat bekletilir, sonra siğilin üzerine bağlanır birkaç gün içinde siğili köküyle birlikte çıkarır.
    Sedefte; soğan bal ve tuzla lapa haline getirilir, ciltte meydana gelen lekelere ve sedef hastalığında hastalıklı bölgeye konulur. Soğan suyu sirke ile karıştırılır, güneşte cilde sürülürse ciltte meydana gelen beyaz ve kahverengi lekeleri (baras ve behak) giderir.
    Soğan suyu tavuk yağı ile karıştırılır, parmak arası mantarlarına sürülürse faydalı olur, tırnak mantarında da yararlıdır.
    Soğan suyu başa sürülürse saç dökülmesini önler, saç dökülen yerleri soğanla kuvvetlice ovmak çabuk saç bitirir. Küçük çocukların idrar zorluğunda soğanın zarını lülelerinin ucuna kapatmak idrar zorluğunu giderir (tecrübe olunmuştur). Soğan suyu balla karıştırılır, temreye sürülürse faydalı olur, kör tırnağa sürülürse şifa temin eder. Kulak çıbanında soğan az tuzlu su içerisine konur biraz bekletilir, suyu ılıtılıp kulağa damlatılır.
    Kulak kurdunda soğan suyu ılıtılarak kulağa damlatılır, nasırda külde pişirilip üstüne bağlanır. Yanıklarda soğan ezilir üzerine sarılırsa acısını derhal keser, her türlü ağrı ve sızıda ağrıyan yere soğan sarılırsa ağrıyı hemen keser. Tuzlu soğan suyu sivilcelerin üzerine sürülürse sivilceleri giderir.
    Soğan tohumu; toz haline getirilir, balla karıştırılır, sürme gibi göze çekilirse kataraktı giderir. Soğan suyu; tuz ile karıştırılıp siğillerin üzerine sürülürse siğilleri giderir, böcek ve arı sokmasında soğan kesilir sokulan yerin üzerine sürülür.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    -> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
    -> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
    -> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!

    loading...

    Uyarı

    Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.


    Bilgitc.blogspot.com makale ve sağlık yazılarınızın telif hakkını gözetmektedir. Eğer yazınızın bu sayfada yer almasını istemiyorsanız veya belirli bir kaynağa yönlendirilmesini istiyorsanız lütfen bu linke tıklayarak bizimle temasa geçin

    İletişim Formu

    Ad

    E-posta *

    Mesaj *