SOĞAN – ALLİUM CEPA
Soğan; a vitamini, B1-B2 vitaminleri, nikotilamid asidi,  kalsiyum, demir, fosfor madenlerini ihtiva eder. Ayrıca soğan glikonin ihtiva  ettiğinden şekeri düşürür, çünkü soğan insülinle aynı değerdedir.
Soğan acı soğan mide kanserini önleyici etkiye sahiptir. Kanseri meydana  getiren bakterileri yok etmek sureti ile faydalı olmaktadır. 
Soğan Faydaları  Yararları Kullanılışı Hangi Hastalıklara İyi Gelir Özellikleri 
Kullanıldığı Yerler:  Dahilen Kullanılışı: İdrar artırıcı, müshil, kan şekerini  düşürür, hazmettiricidir (mide asidini artırır) anti bakteriyel (ağızdaki  mikropların çoğalmasını önler) tansiyonu düşürür, kalbi kuvvetlendirir, bağırsak  hareketlerini artırır, göğsü yumuşatır, vücuda sükûnet verir, adet kanını  söktürür, kumların dökülmesine yardımcı olur. 
Vücudu hastalıklara karşı korur, mide tembelliğini giderir, damar sertliği  (ateroskleroz) da faydalıdır, böbrek ağrılarını dindirir, solucanı düşürür,  safra yada balgamdan meydana gelen kusmayı, bulantıyı önler, damar sertleşmesini  önler, kalp kaslarını atar ve toplardamarları korur, damarların sağlığı ve kanın  temizlenmesi için çok faydalıdır, aort daralması ve prostat büyümesinde  faydalıdır, sinir yorgunluklarını giderir, vücutta biriken su ve üreyi dışarı  atar, romatizma ve mafsal iltihabında faydalıdır, karında biriken suyu boşaltır,  bacaklarda biriken suyu atar, sirozu geçirir, sinirleri rahatlatır, beyin  yorgunluğunu geçirir, kalp krizi ve kansere karşı önleyici görev yapar, soğan  tüm salgı bezlerini çalıştırarak asabi durumlarda, kalp çarpıntılarında ruhi  bunalımlarda faydalı olur. 
Böbrek, mesane ve cinsiyet yollarındaki mikrobik hastalıkların iyileşmesinde  önemli rolü vardır, adenitte faydalıdır, karaciğer ve böbreklerin dengeli  çalışmasını temin eder, saçları, kılları ve cildi gayet iyi besler, baş ve boğaz  ağrılarını giderir, bronşit ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir, kanı temizler.  Diz (artrozunda) kireçlenmesinde soğan suyu tarifedeki şekilde kullanılır.
Son zamanlarda ilmi tababette fitonsid araç olarak mide tembelliği,  aterosklerozda v.s. de tatbik edilmektedir. Soğanda bakterisid özellik olduğu  tespit edilmiştir. 
Kullanılışı: 500 gr Ilık suya, 3 adet soğan ince bir şekilde  doğranır 1 gece bekletilir, süzülür, ihtiyaç duyulan yerde bu sudan günde 3 çay  bardağı yemeklerden evvel veya bir müddet sonra içilir. Şeker hastalarında  yemeklerden yarım saat evvel alınmalıdır. 
Enfaktrüste; yarım çay bardağı soğan suyuna 1 kaşık saf  zeytinyağı konur üzeri limon sıkılarak doldurulur sabah aç karna veya  yemeklerden 1-2 saat sonra içilir.
Gripte, nezlede, soğuk algınlığında, boğaz ve bademcik  iltihabında; 1 çay bardağı soğan suyuna bir miktar bal konulup içilir,  gargara yapıp yutulur. Soğan suyu balla şerbet yapılıp içildiğinde gözleri  kuvvetlendirir, boğaz şişliklerinde faydalı olur.
Kaynatılmış soğan mide ve bağırsak gazlarını giderir, kabızlığı önler, hazmı  kolaylaştırır, balgamı keser.
Bağırsak gazlarını gidermede çiğ soğan faydalıdır.
Kabızlığı gidermede çiğ veya pişmiş soğan bolca yenir.
Soğan kuyruk yağı ile pişirilir günde 2-3 kaşık yenirse nefes darlığına ve  müzmin öksürüğe faydalı olur.
Amfizem‘de Astım‘da, bronşitte, 500 gr süte büyükçe bir soğan doğranır, iyice  pişirilir, şekerle tatlandırılır, günde 2 bardak içilir. Bardağın biri gece  yatarken içilirse daha faydalı olur. 
Astımda; soğan incecik doğranır, üzerine bal dökülür, 1 gece  bekletilir, meydana gelen şuruptan günde 4 defa 1 çay kaşığı içilir. Solucan  düşürmek için soğan süt ile kaynatılır, 3-4 gün sabahları aç karna içilir.
Hıçkırıkta soğan sıkılır, aynı miktarda kaynar su ile karıştırılıp  içilir.
Mide sancısında soğan çokça kaynatılır, soğutulur sabahlan içilir.
Tık nefes kimseler soğanı külde pişirip sabah-akşam yerlerse balgamı çıkartıp  rahat ettirir, kesif rutubeti kurutur, nefes alıp vermeyi düzeltir. Balgam  çıkartmak için yağda kızartılmış soğandan sabah-akşam bir müddet yenilmeye devam  edilmelidir.
Prostatta; soğan suyu sirke ile içilir. Soğan prostatın  normal çalışmasını temin eder, bozulmasını önler.
Uykusuzlukta akşam yemeğinde soğan yenilmelidir, iktidarsızlıkta etle  pişirilmiş soğan yahnisi yenilmelidir.
Cinsi gücü artırıcı 10 adet soğan, 1 avuç susam, 1 adet piliç beraberce  pişirilip yenilir.
Soğan kadınların menapoz döneminde meydana gelen rahatsızlıklarını ve kemik  erimesini önlemede faydalıdır.
500 gr kırmızı soğan rendelenir 1 kilo suda suyunu salıncaya kadar  kaynatılır, indirildikten sonra 250 gr Sirke ilave edilir 3-4 saat bekletilir,  sonra salata şeklinde bolca yenir hazırlanan bu salata yağları ve lipitleri  çözer, fosforca zengindir.
Kırmızı soğanı yemeklerde ve salata şeklinde kullanmak sureti ile de istifade  edilebilir. Taze soğan damar genişletici olarak faydalıdır, idrar  söktürücüdür.
Soğan tohumu: Soğan tohumu cinsi gücü artırır (bazı  macunların terkibinde soğan tohumu vardır.).
Çiğ soğanı çok yemek meniyi azaltır, aklı ifsad eder, baş ağrısı yapar.
Ürede; soğan rendelenir, üzerine şeker serpilir, suyundan  günde 3 kaşık içilir.
Alkolün zararlarını gidermek için; 500 gr soğan rendelenir, yarım kilo süt  içerisinde 24 saat bekletilir, süzülür, günde 3 defa 1 çay bardağı içilir.
Haricen Kullanılışı: Apsede soğan külde pişirilir, apsenin  üzerine konur günde 3-4 defa değiştirilir.
Tırnak mantarında; soğan ezilir, merhem haline getirilir, tırnaklara  sürülür.
Romatizmada; soğan rendelenir, ağrıyan yerlere gece yatarken  sarılır.
Soğan ezilerek lapa haline getirilir, az tuz ilave edilir yanıkların,  donukların çıkıklarını, burkulmaların üzerine sarıldığında tedavi eder, arı  sokmasında aynı şekilde kullanılır, nasır ve siğilleri giderir, uykusuzlukta  gece alın ve şakaklara konur, yağda pişirilen soğan kulağa sarıldığında kulak  ağrısını giderir.
Soğan suyu sürme gibi göze çekilirse göz sulanmasını önler, göz egzaması,  kaşıntısı ve göz tansiyonunu giderir.
Soğan suyu buruna damlatılırsa başı çeşitli hastalıklardan temizler, nezlede  akıntıyı keser, burun tıkanıklığını açar, kulak akması, nezle, grip ve kulak  ağrılarına karşı hafif ısıtılan 1 parça pamuk üzerine birkaç damla soğan suyu  damlatılıp burun ve kulağa tampon yapılır veya doğrudan kulağa damlatılır, soğan  suyu kulağa damlatıldığında kulağın iltihabını, uğultusunu ve çınlamasını önler,  kirini giderir.
Saç dökülmesini önlemek için soğan yakılır külleri saç dökülen yere sürülür,  soğan suyuyla saçkıran olan yerler ovulduğunda saç çıkarır. Yumuşayıncaya kadar  pişirilen soğan cerahatli yaraları, çıban, kel vs. de lapa halinde kullanılır.  Kulak akıntısı, ağır işitme, kulak çınlaması, kulak ağrısı, kulak iltihabı ve  kulakta meydana gelen su toplamasına karşı kulağa 2-3 damla soğan suyu  damlatılır (denenmiştir, çocuklarda da aynen kullanılabilir).
Yılan, köpek, kedi ısırmalarında (kuduz şüphesi varsa) soğan rendelenir, tuz  ile karıştırılır, ısırılan yere sarılır.
Varis ve cilt ülserinde; haşlanmış soğan sirke ile ezilir,  hastalıklı bölgeye sürülür.
Siğilde; soğan suyu  siğillerin üzerine sık sık sürülür. 
Nasırda; Kırmızı soğanın suyu nasırın üzerine sık sık  sürülür.
Cilt lekelerinde; soğan rendelenir, sirke ile karıştırılır,  bir müddet bekletilir, sıkılır, suyu ile lekeler ovulur.
Cilt çatlaklarında; rendelenmiş soğan çatlakların üzerine  konulur.
Yanıklarda; Soğan dilimlenir, yanıkların üzerine sarılır.
Siğilde; bir parça soğan sirke içerisinde 1-2 saat  bekletilir, sonra siğilin üzerine bağlanır birkaç gün içinde siğili köküyle  birlikte çıkarır.
Sedefte; soğan bal ve tuzla lapa haline getirilir, ciltte  meydana gelen lekelere ve sedef hastalığında hastalıklı bölgeye konulur. Soğan  suyu sirke ile karıştırılır, güneşte cilde sürülürse ciltte meydana gelen beyaz  ve kahverengi lekeleri (baras ve behak) giderir.
Soğan suyu tavuk yağı ile karıştırılır, parmak arası mantarlarına sürülürse  faydalı olur, tırnak mantarında da yararlıdır.
Soğan suyu başa sürülürse saç dökülmesini önler, saç dökülen yerleri soğanla  kuvvetlice ovmak çabuk saç bitirir. Küçük çocukların idrar zorluğunda soğanın  zarını lülelerinin ucuna kapatmak idrar zorluğunu giderir (tecrübe olunmuştur).  Soğan suyu balla karıştırılır, temreye sürülürse faydalı olur, kör tırnağa  sürülürse şifa temin eder. Kulak çıbanında soğan az tuzlu su içerisine konur  biraz bekletilir, suyu ılıtılıp kulağa damlatılır. 
Kulak kurdunda soğan suyu ılıtılarak kulağa damlatılır, nasırda külde  pişirilip üstüne bağlanır. Yanıklarda soğan ezilir üzerine sarılırsa acısını  derhal keser, her türlü ağrı ve sızıda ağrıyan yere soğan sarılırsa ağrıyı hemen  keser. Tuzlu soğan suyu sivilcelerin üzerine sürülürse sivilceleri giderir.
Soğan tohumu; toz haline getirilir, balla karıştırılır,  sürme gibi göze çekilirse kataraktı giderir. Soğan suyu; tuz ile karıştırılıp  siğillerin üzerine sürülürse siğilleri giderir, böcek ve arı sokmasında soğan  kesilir sokulan yerin üzerine sürülür.
loading...
 
27 Temmuz 2011 Çarşamba
Şifalı Bitkiler
      
    
loading...
 
Uyarı
Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.

 
 
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
-> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
-> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
-> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!