SUSAM – SESAMUM İNDİCUM
Susam kan şekeri seviyesini düşürür. Ayrıca depolanmış karbonhidrat (glikojen) seviyesini yükseltir. Susam kulak çınlaması ve kansızlığa bağlı bulanık görme durumlarında, karaciğer ve böbrekleri etkileyen halsizlik durumlarını gidermek için faydalıdır. Emzikli annelerde süt artırımını sağlamak için susam fevkalade bir özelliğe sahiptir.
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Günde 25 gr susam balla yenirse vücudu şişmanlatır, damarları açar, göğüs sertliğini, böbrek iltihabını ve baş dönmesini giderir.
Mide ekşimesinde asit giderici olarak 10-15 adet susam yenilir, nefes darlığında çokça susam yenir.
Kavrulmuş susam yenildiğinde sevda hastalığına iyi gelir. Susam yağı şeker hastalığında sabahları 1 çay kaşığı susam yağı içilir, 50 gr susam yağma 2-3 gr sarısabır (toz halinde) konularak 1 bardak üzüm suyu ile içilir. Bu miktar 3-4 defada tüketilmelidir. Susam yağı içilirse nefes darlığında faydalı olur, susam yağı müshil olarak 1 defada 50 gr içilir. Susam yağı zeytinyağı gibi çözücü olarak da kullanılır. Susam geç hazm olur, ağızda koku yapar, midesi zayıf olanlara iyi değildir, susam midenin düşmanıdır.
TAHİN
Gastrit ve ülser tedavisinde sabah-akşam 1'er kaşık tahin yenir, taze yumurta ile çarpılarak yenilirse daha faydalı olur. Mide kanamasında tahin veya helvası yenir.
Tahin böbrek iltihabını giderici olarak yenilir.
Haricen Kullanılışı: Yanıkların tedavisinde tahinin üzerinde biriken yağı alınır 200 gr Balmumu ile beraber hafif ateşte balmumu eriyinceye kadar tutulur indirilir bir yumurta sarısı ilave edilerek karıştırılır, (yumurta pişmiş hale getirilmez) yanıklara sürmek sureti ile kullanılır. 3. derece yanıklarda bile çok faydalıdır en kısa zamanda iyileşme sağlar iz bırakmadan tedavi eder.
Susam yağı; cinsi münasebet öncesinde kadın ve erkek tenasül uzuvlarına susam yağı sürerler ise hamile kalmayı önler.
SÜLÜK OTU – ANAGALLİS ARVENSİS
Diğer İsimleri: Bağırsak Otu, Fare Kulağı, Yabani Kanarya Otu
Kullanılan Kısımları : Çiçekli dalları, meyvesi, yapraklan, çiçekleri
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: İdrar ve balgam söktürür, karaciğer hastalıklarında, böbrek kumu ve safra kesesi taşlarını dökmekte kullanılır, terletici, sakinleştirici, bronşitte, astımda, basurda, böbrek iltihabında, melankolide, hidropiside faydalıdır.
Kullanılışı: 1 bardak kanar suya, yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki konur, 10 dk bekletilir, 1 günde 3-4 defada tüketilir. Doz aşımı zehirlenmeler yapar.
Haricen Kullanılışı: Sülük otu 2 çeşittir kırmızı çiçekli olanı makadı dışarı çıkanlarda lapa gibi konulursa faydalı olur. Diğeri beyaz ve lacivert çiçeklidir haşlamasının buharı teneffüs edilirse diş ağrısını keser.
Üzüm şırası ile karıştırılarak böbrek ve kasık ağrılarında lapa olarak konulursa şifalı olur. Kaynatılan suyu ile gargara yapılırsa dimağdaki balgamı söker, haşlanan suyu ile yıkama ve kompres yapılırsa gut’ta faydalıdır, şiş vs.de lapa halinde konulur. Tohumu toz haline getirilir, yaralara ekilirse iyi eder, balla karıştırılır, göze konulursa göz zafiyetini giderir ve göz yaralarını iyi eder.
SÜRİNCAN – COLCHİUM VARİEGATUM
Diğer İsimleri : Güz Acı Çiğdemi, Herma Parmağı
Kullanıldığı Yerler:
Haricen Kullanılışı: Haşlanan suyu ile masaj yapılırsa mafsal ağrılarına çok iyi gelir,, çiçeği koklanırsa baş ağrısını ve her türlü ağrıyı geçirir. Soğanı eski yaralara ve gutun başlangıcında guta yakı gibi konulursa faydalı olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
-> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
-> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
-> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!