Kırmızı renkli meyve ve sebzeler kalp ve damar hastalıklarıyla kanser riskini azaltıp, hafızayı geliştiriyor.
Koyu renkli meyve ve sebzeler yaşlanmayı geciktiriyor. Beyaz renkliler kolesterolü düşürüp, bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Yeşil meyveler ise görme kaybına karşı koruyucu özelliğe sahip. İşte Adan Zye meyve ve sebzelerin sağlık haritası...Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED)in yaptığı araştırma sağlığımız açısından meyve ve sebzelerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. İşte o araştırmadan ortaya çıkan çarpıcı sonuçlar...
Ya 5 meyve ve sebze ye ya da sularını iç
Beslenme uzmanları, yaş ve cinsiyet gözönünde bulundurularak günde 5 veya daha fazla porsiyon meyve ve sebze tüketilmesini tavsiye ediyor. Uzmanlara göre 2 ila 6 yaşları arasındaki çocukların günde 5 porsiyon (normal porsiyonun 3te 1i kadar), 7 yaşından büyük çocuk ve kadınların günde 7 porsiyon ve 12 ile 20 yaşlarındaki gençler ve erkeklerin günde 9 porsiyon meyve ve sebze tüketmesi öneriliyor. Sebze ve meyvelerin suyu sıkılmış halde tüketilmesi minerallerin neredeyse yüzde 100ünün alınmasını sağlıyor.
Turuncu ve sarı meyveler
Kalp krizi ve körlük riskini azalttığı bilinen bu enerjik renkli meyveler kolesterol seviyesini düşürmede de önemli rol oynuyor. Portakal ve bazı turuncu sebze çeşitleri ise, gözleri güçlendirme özelliğine sahip olan yüksek miktarda lutein ve zeaksantin pigmentleri içeriyor. Limon, portakal, greyfurt ve ananas gibi meyveler ise kanseri önleyici özelliği bulunan flavonon yönünden çok zengin.
Koyu yeşil meyve ve sebzeler
Kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltan yeşil meyve ve sebzeler, içeriğindeki folik asit sayesinde doğumda meydana gelebilecek kusurları engelliyor. Kırmızı kan hücr elerinin, kemiklerin ve dişlerin güçlü olmasını sağlıyor, görme kaybına karşı savaşan lutein ve zeaksantin pigmentlerini içeriyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Açık renkli meyveler
Bu gruptaki birçok meyve DNAyı koruyan, kolesterolü düşüren ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi oluşturan sülfürlü bileşikler de içeriyor. Elma, armut ve ayvada ise kalp hastalıklarına ve kansere karşı savaşan quersetin pigmenti bulunuyor. Kavun bağırsak ve cilt kanserine karşı Amerikan Kanser Topluluğunca da tavsiye ediliyor.
Kırmızı meyveler
Kiraz, elma, turp gibi meyve ve sebzelerde bulunan antosiyanin, damar sertleşmesini önlemede yardımcı oluyor. Kan basıncını düzenliyor ve iltihaplanmaları durduruyor. Çilek, böğürtlen ve nar gibi meyvelerde bulunan ellagic asit ise tütün dumanında, islenmiş ette, işlenmiş gıdalarda bulunan kanserojen maddeleri etkisizleştirerek kanseri engelliyor. Antioksidanlardan C vitamini ise bağışıklık sistemini güçlendirerek, demir emilimini artırıyor, kemik, deri, göz, kas, kan damarları ve diş eti dokusunu güçlendiriyor.
Çılgın mavi, mor ve siyah meyveler
Koyu renkli meyve ve sebzeler kanser riskini azaltmanın yanı sıra kalp ve idrar yolları sağlığını geliştirerek, yaşlanmayı da geciktiriyor, yaşlanmaya bağlı hafıza kaybına karşı güçlü bir kalkan oluşturuyor. Türkiyede henüz tüketimi alışkanlığı bulunmayan yaban mersini ve kızılcıkta bulunan antioksidanlar mesane enfeksiyonlarından, ülser ve diş eti hastalıklarından korunmayı sağlıyor. Böbreklerin çalışmasını sağlayıp, kalp atışlarını düzenleyen siyah üzümler ise kabukları ve çekirdekleriyle yenirse hücreleri yeniliyor.
Bugün
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
-> "Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
-> "Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.
-> Yorum yazarken anlaşılır olmaya ve Türkçe yazım kurallarına uymaya çalışınız!